Recensie: ‘De dirigent’, Maria Peters

Dertien jaar lang werkte schrijfster Maria Peters aan een film over de eerste vrouwelijke dirigent, de Nederlandse Antonia Brico (1902-1989). Brico groeide in Amerika uit tot een zeer succesvolle dirigent, maar in Nederland weten we eigenlijk nog maar weinig van haar. Afgelopen maand verscheen het gelijknamige boek ‘De dirigent‘.

New York, 1926. De Nederlandse Willy Wolters is als kind met haar ouders naar Amerika geëmigreerd. Ze heeft maar één droom: dirigent worden van een groot symfonieorkest.

In de jaren twintig is zoiets echter ondenkbaar. Er wordt van vrouwen verwacht dat ze trouwen en kinderen krijgen, niet dat ze naar het conservatorium willen. Willy laat zich niet uit het veld slaan. De passie voor muziek kan ze gelukkig kwijt in het studeren op haar oude piano, in het zoeken naar een dirigent die haar les wil geven en in haar baan bij een concertgebouw.

Tijdens haar werk ontmoet ze Frank Thomsen, een rijke, aantrekkelijke man met veel connecties in de muziekwereld. In eerste instantie moeten de twee niks van elkaar hebben; hun afkomst is te verschillend. Maar dan slaat er toch een vonk over. Het is helemaal niet de bedoeling dat ze verliefd worden, juist op het moment dat Willy naar Europa wil afreizen om haar droom waar te maken. Het stelt haar voor een onmogelijke keuze.

Na het zien van de intrigerende, prachtige film ‘De Dirigent’ kon ik niet wachten totdat het boek zou verschijnen. Hoe zou het verhaal van Willy, een ontzettend sterke vrouw die haar eigen dromen najaagt, naar papier worden vertaald. Daar is maar één antwoord op: ‘Geweldig!’ Wat een pakkend, prikkelend verhaal heeft Maria Peters naar de pagina’s weten te vertalen. Een wervelende mozaïekvertelling die je vastgrijpt en na een emotionele rollercoaster van 280 pagina loslaat en nog lang zal bijblijven. Vooral door de laatste woorden uit het boek: ‘Dirigeren maakt me gelukkig. Dit concert zal mij hoog doen opstijgen, waarna ik ongetwijfeld weer diep zal vallen. Het hoort bij het spel. Maar, hé, ik doe het tenminste. Ben ik nu een held? Misschien vindt niemand dat. Alleen ikzelf… Soms is dat genoeg.’

‘De dirigent’ is een prachtig geschreven, uniek en inspirerend verhaal

De schrijfster heeft het verhaal opgedeeld in drie perspectieven, waardoor je niet alleen Willy’s gedachtes leest maar ook die geliefde Frank. In het begin is het wel even wennen wie er aan het woord is, vooral ook omdat de perspectieven vanuit de ik-vorm zijn geschreven. Toch houdt dit niet lang stand en zit je naar een paar hoofdstukken in het verhaal. Dit is grotendeels toe te schrijven aan de schrijfstijl van Peters. Ze geeft niet alleen iedereen zijn eigen stem, maar beschikt over een vlotte, beeldende schrijfstijl. Hierdoor lijkt het net alsof je bij scènes aanwezig bent en daardoor ook echt mee kunt leven met de personages.

Het boek geeft een compleet beeld van het leven van Willy, die haar naam later verandert in Antonia (de laatste hoofdstukken zijn dus ook geschreven vanuit het perspectief van Antonia). Hoewel het verhaal hetzelfde is als in de film en er zeker scènes precies hetzelfde zijn geschreven, zijn het twee losstaande kunststukken. Bij het boek kun je je eigen verbeeldingskracht laten spreken. Hierdoor is het makkelijker om mee te leven met het personage. Een personage dat tevens de nodige ontwikkelingen doormaakt in het verhaal. Zo gaat het niet alleen om haar droom om dirigent te worden, maar ook over haar tocht naar het vinden van haar oorsprong en daarmee ook haarzelf.

Het mag duidelijk zijn, ik ben zeker fan van ‘De dirigent’. Het is een prachtig, uniek, inspirerend verhaal over een vrouw die alles aan de kant zet om haar dromen na te jagen. Die haar mannetje staat en zich door niemand laat tegenhouden om te doen wat zij wil. Vlot en prachtig beeldend geschreven.

Heb jij ‘De dirigent’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit verhaal vindt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.