Recensie: ‘De erfgenaam’, Anne Gunn Halvorsen & Randi Fuglehaug

‘Royalteen’, een ware hype momenteel op Netflix. En zoals het een goede film betaamd, is het een boekverfilming. De Nederlandse editie van het boek ‘De erfgenaam‘ van Anne Gunn Halvorsen en Randi Fuglehaug is recent verschenen en is net zo leuk, spannend en liefdevol als de film!

‘Lena heeft het afgelopen jaar nogal wat meegemaakt. Een van de vele veranderingen in haar leven is dat ze met haar ouders van een klein dorpje naar Oslo is verhuisd. Daar gaat ze naar dezelfde middelbare school als de koninklijke tweeling Margarethe en Karl Johan – Kalle voor zijn vrienden.

Wanneer Kalle tijdens de eerste les naast Lena gaat zitten is dat het begin van een hoop gedoe. De vriendelijke, charmante, en nogal volhardende Kalle dreigt al snel te dicht bij haar te komen. En als hij – of nog erger: zijn beduidend minder aardige zus – ontdekt waarom Lena is verhuisd, zal dat haar hele leven weer op zijn kop zetten.’ (Uitgegeven door Best of YA, vertaald door Maaike van Rijn)

Ze noemen het in Noorwegen ook wel de Noorse Gossip Girl, ‘De erfgenaam’ van Anne Gunn Halvorsen en Randi Fuglehaug. Een modern sprookje over een meisje, met een groot geheim, die valt voor de kroonprins. Tijd voor een recensie!

In ‘De erfgenaam’ maken we kennis met Lena, een vriendelijke, ietwat verlegen meisje dat een verleden vol geheimen met haar meedraagt. Als ze met haar ouders van een klein dorpje naar de grote stad verhuist, verandert haar leven voor goed. Lena komt in dezelfde klas te zitten als kroonprins Kalle, een charmante, lieve jongen die alleen maar oog heeft voor het nieuwe meisje. Zijn zus ziet dat echter minder zitten en gooit het nodige roet in het eten. My oh my wat is dit een verhaal vol tienerdrama en wat is het smullen! Halvorsen en Fuglehaug laten ons kennismaken met een mateloos interessant hoofdpersonage die vanaf het begin niet meteen het achterste van haar tong laat zien. Lena is een mysterie, waar je als lezer beetje bij beetje meer over te weten komt. Een leuke manier om het personage te introduceren bij de lezer en je ook aan de pagina’s gekluisterd te houden. Je bent telkens benieuwd hoe het verhaal zich verder gaat ontwikkelen en hoe Lena’s toekomst eruit ziet. Een band ontwikkelen met dit personage is dan ook zeker niet moeilijk, Lena wordt een vriendin van de lezer na de eerste paar pagina’s.

‘Een sprookje met een realistisch randje’

Halvorsen en Fuglehaug brengen ons een verhaal dat catchy is door hun pakkende, vlotte manier van schrijven. Hoewel het boek door twee schrijvers is geschreven, lopen de hoofdstukken naadloos in elkaar over. Complimenten daarnaast voor de schrijvers die zich helemaal in de wereld van jongeren hebben verdiept. Waar we nog wel eens boeken voorbij zien komen waarin ‘hip’ taalgebruik wordt gebruikt om het daarmee aan te laten sluiten (wat niet echt werkt), zien we dit in ‘De erfgenaam’ minder. Halvorsen en Fuglehaug hebben zich vooral verdiept in de leefwereld van jongeren en laten dit boek daar goed op aansluiten. Zo worden verschillende belangrijke thema’s rondom volwassen worden uitgelicht, waaronder dat je soms keuzes moet maken waar je niet op zit te wachten. Voor deze twee schrijvers geen sugar coated modern sprookje, maar een sprookje met een realistisch rauw randje.

‘De erfgenaam’ is een heerlijk YA-boek om lekker mee op de bank te duiken en het in een middag uit te lezen. Het is pakkend door het hoofdpersonage, die een prachtige ontwikkeling doormaakt in het verhaal. Het is verslavend door de prikkelende, vlotte manier van schrijven en het beklijft door de onderwerp-behandeling van de schrijvers. Ik ben benieuwd naar het volgende deel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.