Recensie: ‘De Eyckenhof’, Jackie van Laren

Wanneer er een nieuw boek van Jackie van Laren verschijnt, kun je er inmiddels vanuit gaan dat er snel een recensie op Boekhopper zal verschijnen over het boek. Van Laren is al jaren een van mijn favoriete Nederlandse schrijvers door haar pakkende verhalen, die altijd bol staan van de liefde en menselijke personages. Deze zomer brengt de schrijfster ons een nieuw verhaal ‘De Eyckenhof‘. Is het net zo goed als haar voorgaande werken?

‘Op bungalowpark De Eyckenhof lijkt alles tegen te zitten. Na het overlijden van de oude baron is het kasteeltje bij het park in verval geraakt, gaat het inkomen van beheerdersechtpaar Henk en Rosie van Marle zo achteruit dat ze vrezen voor hun pensioen, kan hun zoon Joost het geluk niet vinden in zijn relatie en werk en is hun kleinzoon Aloys in stilte aan het worstelen met de liefde. Maar als architect Per Quinn Rosendahl zich het lot van het kasteeltje aantrekt begint alles te veranderen, zelfs voor de kosmopolitische, ongebonden Per: kan hij nog wel vertrekken?

Ook Charlie Blum komt op De Eyckenhof terecht als ze een zomerhuisje erft van haar oom, een vermaarde kunstschilder. Ze komt erachter dat hij daar een tweede leven leidde, met de grote liefde die de inspiratie was voor zijn beroemdste kunstwerk. Die ontdekking werpt ook een ander licht op Charlies eigen relatie: is haar vriend wel haar droompartner? Als ze echt gelukkig wil worden, zal ze eerlijk moeten zijn tegen zichzelf en tegen anderen. Charlie vindt, net als Per, Joost en Aloys, op De Eyckenhof iets wat ze niet had verwacht. Een gevoel van thuishoren, van familie en misschien zelfs wel van ware liefde…’ (Uitgegeven door Boekerij)

Schrijfster Jackie van Laren, ze brengt ons al jaren de ene naar de andere geweldige roman. Of het nou gaat over een groep vrienden op een eiland die ieder opzoek zijn naar de liefde of over een DJ die maar moeilijk zijn kwetsbaarheden wil laten zien maar dat door de juiste vrouw wel doet. In de handen van Van Laren verandert het in goud. Net zoals haar nieuw verschenen boek ‘De Eyckenhof’ waarin we een groot scala aan personages volgen, waar we stuk voor stuk van gaan houden.

In ‘De Eyckenhof’ maken we kennis met beheerdersechtpaar Henk en Rosie, hun zoon Joost en kleinzoon Aloys. Een liefdevolle familie, waarbij ieder familielid geconfronteerd wordt met haar eigen problemen. Architect Per en bezoekers Charlie maken het gezelschap compleet. De norse Per is een teruggetrokken persoon, die niet snel het achterste van zijn tong laat zien. Beetje bij beetje warmt hij tijdens het verhaal op, vooral door de manier waarop Rosie met hem omgaat. Charlie is op haar beurt op zoek naar een betekenisvol leven, met de personen die daarbij horen. Waarbij ze zich afvraagt of haar huidige vriend, een acteur, daar waar helemaal inpast. Van Laren brengt ons wederom een bond gezelschap aan mensen die allemaal mateloos interessant zijn om te volgen. Met haar organische manier van schrijven brengt ze hun verhaallijnen samen, waarbij we als een vogel boven het park hangen en over iedereen iets meekrijgen. De schrijfster brengt ons een rond verhaal, waarbij je al snel een connectie vormt met de personages. Vooral met Charlie en Rosie had ik het te doen in het verhaal. Charlie is een doorzetter, maar haar vriend is ronduit een echte hork. Meermaals wilde ik het liefst het verhaal instappen om Charlie een hart onder de riem te steken.

‘Jackie van Laren weet haarzelf keer op keer te overtreffen!’

Van Laren brengt ons veel personages, maar weet de verhaallijnen zo met elkaar af te wisselen dat ze je met kleine cliffhangers geïnteresseerd houdt in wat er gaat gebeuren. Daarbij brengt ze ons met haar vlotte schrijfstijl ook weer de bekende Van Laren personages: herkenbaar, menselijk en zo met hun eigen gebreken en mooie kanten. Een verademing, waarbij je jezelf gemakkelijk kunt herkennen in de personages. Daarnaast laat de schrijfster in dit verhaal ons ook een mooie balans zien tussen het brengen van gedetailleerde stukken waarbij we de emotie opzoeken, en vlotte pakkende stukken op de momenten dat de vaart er even in mag. Van Laren is een ware koningin in het aanvoelen van haar lezers, en levert een verhaal dat precies in hun straatje past, maar houd je ook een beetje op de toppen van je tenen om het spannend te houden. Dit vuistdikke boek is dan ook maar moeilijk weg te leggen en wederom een Van Laren zoals we hem altijd willen zien: pakkend, prikkelend en huiselijk. Want laten we ook vooral dat laatste niet vergeten. De schrijfster heeft het weer voor elkaar gekregen om ons een verhaal te brengen waar je het liefst in zou willen wonen. Waarbij je met alle liefde een huisje op het park zou betrekken om alles mee te krijgen. Een gevoel van warmte, samenhorigheid en vriendschap, precies zoals ik dit boek zou omschrijven.

Jackie van Laren weet haarzelf keer op keer te overtreffen en doet dat ook met ‘De Eyckenhof’. Ze zet een heerlijk feelgoodverhaal neer dat je het liefst in één dag uit zou willen lezen. Vol pakkende personages, een prikkelende verhaallijn en schrijfwerk dat om door een ringetje te halen zo goed is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.