Recensie: ‘De geruite meisjes’, Alexa Hennig von Lange

De 91-jarige Klara verbergt al haar hele leven een geheim dat grote impact heeft op haar leven en waar haar familie niets vanaf weet. Het vormt de basis van het ontroerende nieuwe boek van Alexa Hennig von Lange ‘De geruite meisjes‘. Een verhaal dat je nog lang zal bijblijven!

Voor de 91-jarige Klara, die blind is en haar huis niet meer zelf uit kan, wordt de wereld steeds kleiner. Ze realiseert zich dat de tijd dringt om iets met het verleden te doen dat ze altijd angstvallig voor haar familie verborgen heeft gehouden: haar band met de nazi’s en haar geadopteerde Joodse dochter Tolla. Als jonge vrouw kreeg Klara de leiding over het kindertehuis Oranienbaum, maar om de toekomst van de meisjes daar te redden, had ze de steun van de nazi’s nodig. Die steun kwam echter met een hoge morele prijs. Zeker als blijkt dat Tolla van Joodse komaf is…‘ (Uitgegeven door A.W.Bruna, vertaald door Sylvia Wevers).

Historische romans, die een vleugje autobiografisch zijn. Lezers van Boekhopper zullen inmiddels weten dat ik er groot fan van ben! Alexa Hennig von Lange brengt ons dit voorjaar zo’n verhaal, dat is gebaseerd op het memoires van haar oma. En dat verhaal blaast je compleet van je sokken!

In ‘De geruite meisjes’ maken we kennis met de 91-jarige Klara. Een pittige, zelfstandige dame die de wereld om haar heen navigeert met zintuigelijke ervaringen door haar blindheid. Klara draagt een groot geheim met haar mee, waar alleen haar overleden man het bestaan van wist. Tijd om openheid te geven aan haar familie en dat doet Klara op een prachtige manier. Ze besluit cassettes in te spreken, zodat haar dochters beetje bij beetje meer over haar te weten komen, en de beslissingen die ze in haar leven heeft gemaakt. Hennig von Lange brengt ons met Klara een heerlijk personage om te volgen. Een dame met pit, die haar mannetje staat en weet wat ze in het leven wil. Die niet bang is om een uitdaging aan te gaan, zowel in haar jongere jaren als nu. Maar ook een personage dat gebukt gaat onder een beslissing die ze heeft gemaakt in het verleden, maar waarvan ze de afloop niet weet. We worden door de schrijfster dicht bij Klara in de buurt gebracht, doordat het verhaal is opgetekend vanuit het hij/zij perspectief. Zo hangen we als een vogel boven het verhaal en kijken we over haar schouders mee bij iedere beslissing die ze maakt en gebeurtenis die ze beleeft.

‘Een verhaal dat je nog jaren zal bijblijven!’

Hennig von Lange brengt ons een prachtig gedetailleerd verhaal dat staat als een huis door haar mooie manier van verhaalvertelling. Zo rijk aan beeldende omschrijvingen, zintuigelijke waarneming en gevoel voor emoties. Het verhaal speelt zich deels in de oorlog af en je voelt de hete adem van deze gruwelijke periode bij ieder hoofdstuk dat je over deze tijd afrond. Hennig von Lange brengt ons een intens verhaal, maar geeft de lezer wel voldoende momenten om even op adem te komen. Dit doet ze vooral door het verhaal zowel te beschrijven vanuit het heden als het verleden en hier mooi in af te wisselen. Daarbij houdt ze een goed oog voor de verhaallijn die vol spanning zit en komt ze met niet teveel bijlijnen. Een fijne manier van verhaalvertelling die werkt voor dit boek, waardoor je er echt in mee wordt gezogen!

‘De geruite meisjes’ is een pakkend, emotioneel en tegelijkertijd ontzettend spannend verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Het hoofdpersonage weet je vanaf de eerste pagina vast te pakken om je niet meer los te laten, je wilt weten hoe het verder met haar gaat en de mensen om haar heen. De verhaallijn staat als een huis door de geweldige spanningsopbouw en de schrijfstijl van Hennig von Lange is prachtig gedetailleerd. Ik kan niet wachten om het volgende deel in deze serie te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.