Recensie: De goede lezer, Damon Young

Schrijvers krijgen aandacht, boeken krijgen aandacht, maar de mensen die ze lezen niet. In ‘De goede lezer‘ laat Damon Young de kant van de lezer zien en wat de kunst van het lezen inhoudt.

9200000060402838Met ‘De goede lezer’ stelt de Australische filosoof Damon Young niet de auteur maar de lezer zelf centraal. Want we worden niet als lezer geboren – integendeel: lezen is een kunst die we moeten leren. Maar waarom worden dan alleen auteurs geprezen om hun schrijfkunst en is er voor de lezer nauwelijks aandacht? In ‘De goede lezer’ onderzoekt Damon Young de kunst van het lezen, en wel aan de hand van klassieke aristotelische deugden als nieuwsgierigheid, geduld, trots en matigheid. Young put hiervoor rijkelijk uit de wereldliteratuur. Met evenveel plezier citeert hij Virginia Woolf, Martin Heidegger en Jorge Luis Borges als de Batman-strips, Winnie the Pooh en de avonturen van Sherlock Homes.

Een boek dat gaat over de lezer. Damon Young bevindt zich in een heel nieuw genre. Met zijn boek ‘De goede lezer’ probeert hij de kunst van het lezen te onderzoeken aan de hand van de wereldliteratuur. Helaas moet je hiervoor wel heel veel hebben gelezen aangezien het anders een onbegrijpelijke brei wordt. Doordat Young meerdere keren filosofen aanhaalt en hierbij niet genoeg achtergrondinformatie geeft, is het verstandig om je googlepagina open te houden.

Het boek is zeker niet alleen maar moeilijke materie

Het boek is zeker niet alleen maar moeilijke materie. Young maakt meerdere keren gebruik van humor en vertelt bijvoorbeeld een verhaal over hoe de koningin van Engeland haar boeken leest. Dit doet hij op een grappige manier en is een welkome verademing tussen de literaire grootmachten die verder in het boek voorbij komen.

‘De goede lezer’ is een boek voor de echte liefhebber van filosofie en literatuur. Het staat vol met interessante informatie, maar je zult wel even je achtergrondkennis bij moeten spijkeren.

Heb jij ‘De goede lezer’ van Damon Young ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.