Recensie: De idealist, Tomica Šćavina

Een verhaal dat ingaat op actuele thema’s als consumentisme, instant geluk  en genetische manipulatie. Het nieuwe boek ‘De Idealist‘ van Tomica Šćavina bevat het allemaal. 

‘‘De idealist’ speelt zich af aan begin van dit millennium op het eiland Hvar. De hoofdpersoon is een vrouw in de dertig, ruwe bolster blanke pit met de naam Niki Terura. Vanaf haar geboorte op achterstand gezet door haar verslaafde ouders is Niki niet bepaald uitgegroeid tot de ideale schoondochter, maar toch probeert ze – op haar manier – op het rechte pad te blijven en voor haar stokoude oma te zorgen. Uit noodzaak gaat ze werken voor een Amerikaanse tweeling met dubieuze bedoelingen die erg doet denken aan het duo Tesla-Edison. Ze hebben een uitvinding in handen, de gelukspet, waarmee ze volgens de ene, de idealist, de hele wereld gelukkig kunnen maken of tenminste zichzelf verrijken zoals de andere het ambieert. Zal de geschiedenis, waarin de idealist onderspit heeft gedolven, zich herhalen of deze keer toch een andere wending nemen?’

Een verhaal waarin de ideeën van uitvinder en natuurkundige Nikola Tesla worden behandeld, ik had meteen hoge verwachtingen. Verwachtingen die helaas niet helemaal waar werden gemaakt. Šćavina bezit over een vlotte pen en zorgt met korte hoofdstukken voor een aantrekkelijk verhaal. Het bekende fenomeen: ‘ik lees nog één hoofdstuk’ wordt hierdoor erg in de hand gewerkt. Alleen weet Šćavina het verhaal niet zo op papier te zetten dat het je ook echt aan de pagina’s gekluisterd blijft. De spanningsbogen zijn redelijk kort en daardoor kabbelt het verhaal soms wat voort. Tegen het einde wordt dit echter wel goedgemaakt en komt er wat meer spanning in het verhaal.

De band tussen de hoofdpersoon en haar oma is ontroerend en zorgt voor emotionele diepgang.

Wel moet ik een compliment maken voor de manier waarop Šćavina de band tussen de hoofdpersoon en haar oma weergeeft. Deze is ontroerend en zorgt ervoor dat er wat emotionele diepgang in het verhaal komt.

‘De Idealist’ is een complex verhaal dat ik eerder onder literatuur zou scharen dan onder het genre roman. Het is zeker een boek voor de lange adem, maar voor echte literatuurliefhebbers zeker een aanrader.

Heb jij ‘De Idealist’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Boek verkregen via uitgeverij KLIN, in ruil voor een eerlijke recensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.