Recensie: ‘De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard,’ Charlie Mackesy

‘Wat zou succes zijn?’, vroeg de jongen. ‘Liefhebben,’ zei de mol. Het is een van de prachtige quotes uit het meest liefdevolle boek van Nederland ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’.

‘In een tijd waarin het geld lijkt te regeren en de wereld steeds individualistischer wordt, is dit vriendelijke en hoopvolle boek een tegengeluid. Een tegengeluid dat je eraan herinnert dat je er niet alleen voor hoeft te staan en dat echt geluk te vinden is in het samenzijn en de momenten die je deelt. Je zou willen dat je in de wereld van Charlie Mackesy kon leven. De universele lessen die de jongen en de dieren samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden.’ (Uitgegeven door KokBoekencentrum, vertaald door Arthur Japin).

Boeken waarin op een speelse, pakkende manier mooie levenslessen worden verteld. Door de ogen van een jonge jongen, een mol, een vos en een paard maken we kennis met kleine dingen die voor geluk kunnen zorgen, wordt onze blik geopend voor al het moois dat om ons heen plaatsvindt en worden we aan het denken gezet over ons eigen leven. Maak kennis met het liefste en zoetste boek van Nederland, dit is er zeker eentje die je in je boekenkast wilt hebben!

In ‘De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard’, neemt Charlie Mackesy ons mee in de wereld van de gelijknamige vier personages. Ze gaan samen op avontuur, waarbij iedere pagina een mooie wijze les, boodschap of quote oplevert. Zo worden we aan het denken gezet met: ‘Raar eigenlijk, wij zien alleen onze buitenkant, maar bijna alles gebeurt van binnen.’ En krijgen we een glimlach op ons gezicht door: ‘Wat is jouw reden om door te gaan.’ ‘Taartjes’, zei de mol. Mackesy heeft het voor elkaar gekregen om alle personages om te zetten in gevoelens en emoties, zo vertegenwoordigt de mol onder andere ervaring en begrip en merk je bij de jongen dat vooral de nieuwsgierige kant wordt aangeboord. Een prachtige manier van verhaalvertelling, waarin niet alleen mooie boodschappen voorop staan, maar de schrijver ook een immens knap staaltje schrijverschap laat zien.

‘Een boek dat generatie op generatie moet worden doorgegeven!’

De pakkende teksten worden gecomplimenteerd door eveneens boeiende en mooie illustraties die het verhaal echt tot leven laten komen. Illustraties die een schetsachtige structuur hebben en daardoor iets kwetsbaars hebben. Alsof je mee kijkt over de schouders van de illustrator die streek voor streek de illustraties maakt en het verhaal tot leven wekt. Verhaal en illustraties passen dan ook prachtig bij elkaar en vullen elkaar mooi aan. Dit maakt het voor mij ook een boek dat je eens per dag openslaat om een pagina te lezen en te genieten van de tekeningen.

Het mag duidelijk zijn, ‘De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard’ is wat mij betreft het liefste boek van Nederland, een boek dat in iedere boekenkast thuishoort. Wat gekoesterd moet worden, meermaals herlezen en generatie op generatie doorgegeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.