Recensie: ‘De Kerstmis vriendenclub’, Becca Freeman

Het is 1 december en dat betekent dat we eindelijk kunnen gaan aftellen tot de kerst! Op Boekhopper doen we dat gezamenlijk door de gehele decembermaand (tot aan Kerst) alleen maar kerstboeken te bespreken! Maak je maar op voor een gezellige dosis aan kerstbomen, jingle bells en uiteraard een hoop feelgood! Te beginnen met het ontroerende verhaal ‘De Kerstmis vriendenclub‘ van Becca Freeman.

Hannah en Finn hebben sinds hun studietijd elke Kerstmis samen doorgebracht. Ze kunnen toch nergens anders heen – Hannahs ouders zijn overleden en Finn is thuis niet meer welkom sinds hij uit de kast kwam. De groep verdubbelt zich wanneer ook Hannahs huisgenoot Priya en de Britse Theo aansluiten. Elk jaar worden hun kersttradities gekker en uitbundiger.

Tien jaar na het begin van hun traditie, kondigt Finn aan dat hij naar Los Angeles gaat verhuizen. Dit zou dus weleens hun laatste gezamenlijke kerst kunnen worden. Hannah is bang dat ze haar zelfgekozen familie zal verliezen en is daarom vastbesloten om er de beste kerstdagen ooit van te maken. Tegelijkertijd probeert haar vriend haar te overtuigen om de volgende stap in hun relatie te nemen. En Finn? Hij worstelt met alles wat hij achter moet laten – met name zijn onuitgesproken gevoelens voor Theo. Betekent opgroeien hetzelfde als uit elkaar groeien? Deze Kerstmis wordt de groep gedwongen om te erkennen wat ze voor elkaar betekenen, ook wanneer het leven hen totaal verschillende kanten op stuurt.‘ (Uitgegeven door Boekerij, vertaald door Maren Mostert).

De Kerstperiode is weer aangebroken, een tijd waar ik vanaf juni al weer naar af begin te tellen! Ik hou van de versieringen, de twinkelende lichtjes, de geur van kerstbomen en met de familie samenkomen. Kerst is helaas niet voor iedereen een mooie tijd, door onder andere ruzies in de familie en het verlies van dierbaren wat tijdens deze periode altijd nog net even rauwer voelt. Becca Freeman brengt ons een feelgood kerstboek waarbij ze met een realistische blik naar deze tijd kijkt. Een verhaal dat ontroert, beklijft maar je ook zeker een aantal keren goed aan het lachen maakt!

In ‘De Kerstmis Vriendenclub’ maken we kennis met Hannah en Finn. Hannah, een heerlijk sarcastisch personage met het hart op de juiste plek en een goed gevoel voor humor heeft het zwaar tijdens de feestdagen. Haar ouders zijn overleden en dat maakt vooral deze tijd extra zwaar. Finn, een lieve jongen die eindelijk voor zichzelf durft op te staan, wordt door zijn ouders de deur gewezen als hij uit de kast komt. Samen proberen ze van een lastige tijd toch fijne dagen te maken, waar ze goed in slagen met de uitbundige, knotsgekke kerst waar ze uiteindelijk voor gaan. Het vormt het begin van tien jaren aan gezellige, gekke en hartverwarmende Kerstmissen die ze samen beleven. Al dreigt daar wel een einde aan te komen als Finn aankondigt om te gaan verhuizen. Freeman brengt ons twee prachtige personages die fijn menselijk zijn. Geen perfecte personages voor haar zoals we ze vaak in kerstboeken zien, maar mensen met zo hun gebreken en zwakstes, wat ze alleen maar mooier en echter maakt. We worden dicht bij de twee in de buurt gebracht doordat de schrijfster het verhaal vanuit beide perspectieven heeft opgetekend. Hierbij voelde ik vooral snel een band ontstaan met Hannah die vanaf het eerste moment een heerlijke flapuit is. Finn blijft iets meer op de vlakte en geeft beetje bij beetje meer over zichzelf weg. Een mooie balans tussen de twee personages is door Freeman hierbij gevonden, waarbij je benieuwt blijft hoe het verder met ze gaat.

‘Een ontroerend, open en eerlijk kerstverhaal!’

Freeman heeft een pakkende verhaalinsteek gekozen met ‘De Kerstmis vriendenclub’ waarbij ze wisselt tussen zowel perspectieven als tijdspaden. Zo lezen we in het begin van het verhaal hoe Hannah en Finn elkaar hebben ontmoet om vervolgens een sprong van tien jaar vooruit te maken waarin we zien hoe ze ,hun misschien wel laatste, kerst samen vieren. De hoofdstukken daartussen zijn momenten van andere jaren waarin we zien hoe de vriendengroep groter wordt en daarmee ook hun Kerstmissen uitbundiger. Freeman schrijft het verhaal van Hannah en Finn op met een meesterlijke vlotte schrijfstijl, die vooral in het begin doorspekt is met humor. Ze voelt het verhaal feilloos aan, gaandeweg verdwijnt de humor iets meer naar de achtergrond en maakt dit plaats voor ontroering en is er meer podium voor emoties. Wat er daarnaast voor zorgt dat dit echt een boek is geworden dat je bij zal blijven, is de manier waarop de schrijfster de kerstdagen bekijkt, zonder teveel poespas maar met oog voor alle mensen en hun gevoelens. Voor Freeman geen compleet uitgedost verhaal waarin de feelgood je tegenmoet stroomt, maar meer een verhaal waarin je steeds meer dat feelgoodgevoel zal krijgen door de ontwikkelingen die de personages doormaken.

‘De Kerstmis vriendenclub’ is een prachtig verhaal geworden over vriendschap en het kiezen van je eigen familie. Het Kerstdecor geeft het een mooie setting mee, maar het is vooral de open en eerlijke kijk van Freeman naar deze periode die overtuigt. Ze heeft een verhaal neergezet dat bol staat van de pakkende personages, mooie verhaallijnen en prachtig schrijfwerk. Een heerlijk boek om deze kerstperiode mee af te trappen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.