Recensie: ‘De kleermaakster van Parijs’, Georgia Kaufmann

Rosa Kusstatscher heeft een rijk leven geleid. Ze reisde van Parijs naar New York en door naar Rio de Janeiro. Het mode-imperium dat ze gelijktijdig opbouwde is er een om van te dromen. Maar Rosa’s leven ging zeker niet over rozen. We volgen haar in de nieuwe roman van Georgia Kaufmann ‘De kleermaakster van Parijs‘.

Rosa Kusstatscher heeft een mode-imperium weten op te bouwen dankzij haar onfeilbare gevoel voor stijl. Maar vanavond, terwijl ze zich voorbereidt op de belangrijkste ontmoeting van haar leven, laat haar zelfverzekerdheid haar in de steek. Wat heeft haar hier gebracht? Terwijl ze twijfelt over de juiste jurk en lippenstift, begint Rosa haar ongelooflijke verhaal te vertellen. Het verhaal van een arm plattelandsmeisje uit de Italiaanse bergen. Van de nazibezetting en haar vlucht. Een verhaal over hoop en verdriet in Zwitserland, glamour en liefde in Parijs. Over ambitie en verlies in Rio de Janeiro, succes en zelfontplooiing in New York.  Een heel leven op de vlucht, realiseert ze zich nu. Maar ze wil niet langer vluchten.’ (Uitgegeven door A.W.Bruna, vertaald door Valérie Janssen).

Boeken die een vleugje mode in zich hebben, ik hou ervan! Als modeliefhebber verplaats ik mij maar al te graag in een personage dat daar ook een voorliefde voor heeft. Iets dat bij Rosa in ‘De kleermaakster van Parijs’ zeker aan de orde is. Ze heeft niet alleen een grote liefde voor mode, ze maakt er haar werk van en leidt een turbulent leven. Georgia Kaufmann brengt ons een roman waarin de liefde voor mode voelbaar is, maar nog zoveel meer. Het is spannend, beklijft door de onderwerpen die erin naar voren komen en maakt dat je uren wilt blijven lezen!

In ‘De kleermaakster van Parijs’ maken we kennis met de pittige Rosa. Ze staat aan de vooravond van een belangrijk ontmoeting en stelt met veel precisie haar outfit samen. Iets dat de 63-jarige al van kinds af aan doet. Ze is nerveus, hoewel ze normaalgesproken beschikt over een flinke dosis zelfvertrouwen. Tijd om haar verhaal te vertellen, en dat is een verhaal waar je als lezer alleen maar ademloos over kunt lezen. Kaufmann brengt ons een mateloos interessant personage dat je vastgrijpt vanaf de eerste pagina en niet meer loslaat tot ver daarna. Een personage met lef, rebelsheid maar ook kwetsbaarheid. We worden dicht bij haar in de buurt gebracht doordat het verhaal is opgetekend vanuit de ik-vorm. Een geweldige manier van verhaalvertelling die werkt als een trein voor dit verhaal omdat het meteen een band schept tussen lezer en hoofdpersonage. We kijken als het waren over de schouders van Rosa mee terwijl ze ons meeneemt in haar markante levensverhaal. Waarbij je soms haast het idee hebt dat je met haar om tafel zit en ze tegen je praat.

‘Kaufmann brengt ons een hoofdpersonage waar je boek na boek over wilt lezen!’

Iets dat komt door de prachtige schrijfstijl van Kaufmann die precies in dienst is van het verhaal. Ze brengt ons een verhaal dat bruist van de details, die de schrijfster tot in de precisie heeft doorgetrokken. Gelaatsuitdrukkingen worden beschreven, gevoelens ontleed en zelf stoffen zo beschreven dat je ze haast zelf voelt. Kaufmann weet je mee te voeren naar de wereld van Rosa en je helemaal mee te nemen in haar verhaal. Daarbij geeft de schrijfster het verhaal een realistische laag mee met de onderwerpen die ze behandelt. Zo passeren grote thema’s als liefde, rouwen, vriendschap en opstaan voor jezelf de revue. Maar zien we ook de invloed van bijvoorbeeld de oorlog op het leven van het hoofdpersonage terugkomen. De rode draad in het verhaal blijft de liefde voor mode, waarbij je als lezer een mooi kijkje in de keuken krijgt bij onder andere Dior en Chanel. Modeliefhebbers, maar ook zeker historische romanliefhebbers, zullen hun hart kunnen ophalen met dit verhaal!

‘De kleermaakster van Parijs’ heeft het voor mij allemaal. Prachtig schrijfwerk over de grote thema’s van het leven, een hoofdpersonage waar je boek na boek over wilt lezen en een verhaallijn die staat als een huis. Dit boek is een ode aan het leven, een rollercoaster waar je met liefde instapt en een cadeau voor iedere historische romanliefhebber waarbij het hart harder klopt voor mode!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.