Recensie: ‘De kracht van breien’, Loretta Napoleoni

Breien, het is al lang niet meer iets wat we alleen toeschrijven aan oudere dames. De kunst die voortvloeit uit de tikkende pennen heeft de laatste jaren steeds meer aan populariteit gewonnen. Als er iemand is die weet hoe hip en vooral rustgevend breien kan zijn dan is het schrijfster Loretta Napoleoni wel. De van origine terrorisme-expert ging op onderzoek uit naar de geschiedenis van breien en treft daar een aantal hele interessante verhalen aan. Dompel jezelf onder in de wereld van deze ambacht met ‘De kracht van breien‘.

In een wereld vol ongelijkheid, waarin veel mensen bang of eenzaam zijn, kan breien een bevrijdende bezigheid zijn. Terrorisme- expert Loretta Napoleoni breit al haar hele leven. Breien is troostrijk en zorgt voor rust in je hoofd. Meer dan dat: het is een prachtige metafoor van het leven. Napoleoni laat in dit boek zien dat de breikunst de mens hielp overleven, hoe vrouwen er geschiedenis mee schreven en elkaar daarbij van generatie op generatie kennis en levenslessen doorgaven. Met het breien als leidraad verbindt zij sociale, economische en politieke veranderingen in het oude Egypte en Peru met het moderne Mongolië. Van de spinning bees in de Amerikaanse Onafankelijkheidsoorlog en de breispionnen in de Tweede Wereldoorlog komt zij via het antimaterialisme van de hippies terecht bij het wildbreien tegen klimaatverandering. Aan de hand van recente neurowetenschappelijke ontdekkingen belicht Napoleoni daarnaast de eff ecten van breien op lichaam en geest. In dit unieke boek ligt ook een persoonlijke ontdekkingsreis besloten. Napoleoni deelt ruimhartig de wijze lessen en onweerstaanbare adviezen van haar grootmoeder, die haar als kind het ambacht leerde, evenals een tiental eenvoudige succespatronen om meteen de draad op te pakken.

Breien, jaren geleden raakte ik er helemaal verslingerd aan en dat ben ik nu nog steeds! Net zoals Napoleoni ondervond ik de rustgevende krachten van de ambacht toen ik worstelde met angsten. Ik begon met breien en vond beetje bij beetje steeds meer rust, en daar bleef het niet bij. Samen met mijn moeder begon ik het merk Huggi, waarmee we mutsen breien voor mensen die wel een knuffel voor hun brein kunnen gebruiken (zie de mutsen op de hoofdpagina, deze zijn van ons merk 🙂 ). Ik werd dan ook meteen enthousiast toen ik las dat er een boek over breien, en hoe dit ons met elkaar verbindt, zou verschijnen. ‘De kracht van breien’ van Loretta Napoleoni is een boek dat pakt vanaf de eerste pagina. Waarin niet alleen hele interessante verhalen staan over de manier waarop breien veel mensen op de wereld met elkaar verbindt, maar ook een kijk wordt gegeven op de rustgevende effecten van breien op ons brein.

Napoleoni werd na het strandde van haar huwelijk teruggeworpen op haarzelf. Ze besloot de oude ambacht breien weer op te pakken om haar gedachte te verzetten en ontdekte een hele nieuwe wereld achter de eeuwen oude techniek van kleding maken. Napoleoni besloot op onderzoek uit te gaan en stuitte op verhalen over breien als communicatiemiddel, breispionnen en verhalen waarin breien mensen verbindt. Waar de schrijfster gedegen onderzoek naar deed om dit vervolgens te vangen in pakkende teksten. Zo vertelt Napoleoni het verhaal van de breispionnen in de tweede wereldoorlog, die via hun breiwerken geheimen boodschappen naar elkaar overbrachten. Hoe breien tijdens verschillende protesten werd ingezet om een statement over te brengen. En hoe het door de jaren heen een steeds meer een communicatiemiddel is geworden, zacht van buiten maar uiterst krachtig van binnen.

‘Breien is door de jaren heen een echt communicatiemiddel geworden, zacht van buiten maar uiterst krachtig van binnen!

De schrijfster werd aangestoken met het breivirus door haar oma die ze op een mooie manier in het verhaal verwerkt. Meerdere malen lezen we de adviezen van haar oma in het boek, wat ‘De kracht van breien’ een mooie persoonlijke lading meegeeft. Maar het zijn vooral de wijze lessen van Napoleoni zelf die ze met haar lezers deelt, waardoor dit boek straalt. Ze laat zien dat het meer is dan alleen tikken met pennen, breien verbindt mensen wereldwijd met elkaar. Dat het therapeutisch werkt, je ontrafelt niet alleen knopen in je werk, volgt niet alleen patronen, maar zorgt ook voor innerlijke rust. Dat de schrijfster daarnaast over een prachtige vlotte, doch beeldende schrijfstijl bezit, zorgt voor een boek dat je niet snel meer zult vergeten.

‘De kracht van breien’ laat de mooie, spannende en ontroerende verhalen achter de ambacht zien. En geeft daarnaast een prachtig inkijkje in de patronen van het leven door de wijze lessen die Napoleoni deelt. Een krachtig verhaal over een ambacht die door de jaren heen steeds populairder is geworden, en daarmee ook de verhalen erachter. Ik ben fan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.