Recensie: ‘De kroon en het hart’, Jana Hoch

Even helemaal weg uit de dagelijkse realiteit. Dat is wat hoofdpersoon Grace wil in het nieuwe boek van Jana Hoch ‘De kroon en het hart’. Maar of dat helemaal gaat lukken op een koninklijke stoeterij met wel hele aantrekkelijke jongens, dat is nog maar de vraag.

‘De zestienjarige Grace heeft niet zo veel met paarden – en nog minder met prinsen en prinsessen. Toch komt haar zomerstage in de stoeterij van de koninklijk familie precies op het goede moment. Alleen krijgt ze al op de eerste dag ruzie met Edward, de paardentrainer. Hij verdenkt haar ervan een geheim te hebben en haalt alles uit de kast om erachter te komen wat het is. En alsof dat nog niet vervelend genoeg is, komt kort na deze aanvaring prins Tristan aan bij het koninklijke buitenverblijf en zet hij Grace’ leven op zijn kop. Veel te laat beseft ze dat ze verliefd aan het worden is… en ook nog eens precies op een jongen bij wie ze eigenlijk ver uit de buurt zou moeten blijven.’ (Uitgegeven door Best of Ya, vertaald door Ans van der Graaff).

Een verhaal met een koninklijk tintje, een paardenstoeterij vol kleurrijke personages en dieren en een verhaallijn die heerlijk luchtig leest. Als ik een omschrijving over ‘De kroon en het hart’ zou moeten geven, dan zou dat zeker deze zijn. Wat heeft Hoch een fijn verhaal neergezet, dat lezers van The Princess Diaries en The Selection zeker zal verblijden door hoe romantisch het is.

We maken kennis met de 16-jarige Grace, die er even helemaal doorheen zit. Het liefst zou ze verdwijnen en niet meer omkijken naar haar oude leven waarin haar vrienden haar zwaar hebben laten zitten. Tijd voor een zomervakantie waarin ze even helemaal haarzelf kan richten op andere zaken. En die perfecte zomervakantie vindt ze bij de koninklijke paardenstoeterij, waar meerdere jongens haar het hoofd op hol brengen. Hoch zet met Grace een leuk personage neer om te volgen. Een personage dat niet heel gemakkelijk te doorgronden is, waardoor het enigszins lastig is om het verhaal in het begin te volgen. Hoch presenteert ons meerdere geheimen rondom Grace waarvoor je een flink stuk door moet lezen om erachter te komen wat er precies is gebeurd. Een goede manier om de spanningsboog gespannen te houden, maar wat mij betreft iets aan de lange kant. Gaandeweg het verhaal wordt dit beter en leren we Grace echt kennen als het krachtige personage dat ze is. Iemand die niet bang is om haar mening te verkondigen. Wat het boek ook meteen een mooie female empowerment geeft.

‘Een boek dat voelt als een mini-vakantie’

Hoch beschikt over een fijne vlotte schrijfstijl, waardoor dit verhaal een heerlijke weglezer is geworden. Zo’n boek dat eigenlijk voelt als een mini-vakantie waar je het liefst dagen in wilt blijven rondlopen. Wat dit boek daarnaast erg leuk maakt is dat de liefde voor paarden van Hoch als een rode draad door het verhaal loopt. We krijgen een inkijkje op hoe het is om op een stoeterij te werken, hoe paarden reageren en hoe de band tussen paard en mens intens krachtig kan zijn. Hoch sluit het boek af met een kleine cliffhanger waardoor je meteen aan het tweede boek zou willen beginnen. Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat ik onder de indruk ben van ‘De kroon en het hart’. Een fijne feelgood YA die je meerdere uren leesplezier oplevert, waar je heerlijk in kunt meezwijmelen door de liefdesverhaallijn en die je meermaals zal verrassen door de plottwisten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.