Recensie: ‘De liefdeshypothese’, Ali Hazelwood

Het is een ware rage op Tiktok, ‘De liefdeshypothese‘ van Ali Hazelwood. De schrijfster veroverde de harten van de lezer met het romantische verhaal over Olive en Adam, wat zich afspeelt in de bruisende wereld van de wetenschap. De Nederlandse vertaling van het boek is inmiddels verschenen, tijd voor een recensie!

‘Promovendus Olive Smith gelooft in wetenschap, niet in iets onvoorspelbaars als liefde. Maar door een misverstand wordt ze plotseling gedwongen een relatie te faken. In paniek kust ze de eerste man die ze tegenkomt. Het blijkt Adam Carlsen te zijn: een jonge professor en de grootste laboratoriumtiran van de campus. Al snel komt Olives wetenschappelijke carrière in het gedrang en ontdekt ze dat haar eigen hart onder de loep nemen nog ingewikkelder is dan een hypothese over liefde.’ (Uitgegeven door Uitgeverij Rainbow, vertaald door Marjet Schumacher)

Wetenschap, een dankbaar werkveld dat vaak centraal staat in het thrillergenre, waar we de ene naar de andere creatie gecreëerd zien worden voor niet zo’n gezellige doeleinden. Tijd om daar verandering in te brengen dacht schrijfster Ali Hazelwood. Ze bracht in het verleden meerdere artikelen uit over hersenwetenschap en weet uit eerste hand hoe bruisend de wereld van de wetenschap is. Ze vangt haar liefde voor wetenschap in de roman ‘De Liefdeshypothese’ waarin ze het werkveld combineert met een prikkelende, ontluikende liefde.

In ‘De Liefdeshypothese’ maken we kennis met Olive, een gedreven wetenschapper die haar leven overzichtelijk indeelt, naar het voorbeeld van de wetenschap. Ze gelooft niet in ‘en ze leefde nog lang en gelukkig’. Iets waar haar beste vriendin verandering in wil brengen door haar aan het daten te krijgen. Om er vanaf te zijn kust Olive in paniek de eerste man die ze tegenkomt. Met alle gevolgen van dien. Oh, ik heb Olive echt in mijn hart gesloten als een van de leukste personages waar ik de afgelopen tijd over het gelezen. Haar liefde voor wetenschap die tussen de regels gewoon voelbaar is, haar geweldige gevoel voor humor, maar ook haar openheid naar de lezer over hoe ze haarzelf voelt, maken haar de ultieme beste vriendin van de lezer. Iets dat ook zeker wordt versterkt door het coming-of-age aspect dat als een rode draad door dit verhaal loopt. We zien hoe Olive beetje bij beetje meer uit haar schulp kruipt, de wereld kennis laat maken met haar manier van denken, haar mening verkondigt in een wereld die door mannen wordt gedomineerd en dat ook nog eens met verve doet. Olive is een voorbeeld, iemand waar je voor juicht tijdens het lezen.

‘Een gevoel voor humor zoals we het niet vaak zien, in één woord: geweldig!’

Hazelwood brengt ons een verhaal in het bekende STEM werkveld, wat we de afgelopen paar maanden vaker terug zien komen in boeken. Een geweldige ontwikkeling om zo ook te laten zien hoe interessant de wereld van de wiskunde, wetenschap en technologie is. De schrijfster, die zelf uit dit werkveld komt, verrast ons met een vlotte schrijfstijl, met ook zeker met oog voor details. Ze weet als geen ander hoe ze en situatie inzichtelijk moet maken. Hazelwood’s manier van schrijven plaatst je naast het hoofdpersonage waarbij ze gevoelens woorden geeft en je meeneemt in de setting van het verhaal door dit gedetailleerd weer te geven. Dit zorgde er voor mij voor dat ik het boek niet meer weg kon leggen.

‘De Liefdeshypothese’ is een heerlijke roman waar je doorheen vliegt door de vlotte, verslavende manier van schrijven van Hazelwood. De prachtige setting van het verhaal, de liefde voor wetenschap en ook de vele romantische aspecten maken het een feest om te lezen! (Leuk detail: De Nederlandse editie is reeds verschenen en bemachtig je voor 10 euro in de (online) boekhandel!)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.