Recensie: ‘De ondergrondse leesclub’, Annie Lyons

Verhalen kunnen je troosten, kracht geven of je even een momentje van ontspanning bieden. Precies dat ontdekken de hoofdpersonages uit het ontroerende ‘De ondergrondse leesclub‘ van Annie Lyons. Een verhaal om nooit meer te vergeten!

‘Londen, 1938. Gertie Bingham heeft een boekhandel, maar het is niet meer hetzelfde sinds haar man Harry is overleden. Ze denkt erover om met pensioen te gaan en met haar labrador naar zee te verhuizen. Maar dan haalt een vriend haar over om de vijftienjarige Joodse Hedy in huis te nemen, die nazi-Duitsland is ontvlucht. Hedy is koppig en eigenwijs en doet Gertie denken aan zichzelf op die leeftijd. Dankzij haar beseft Gertie dat mensen als zij, én de boekwinkel, onmisbaar zijn in deze donkere tijd.

Als Londen keer op keer wordt gebombardeerd, besluiten Hedy en Gertie een ondergrondse leesclub te beginnen in de schuilkelders. Terwijl de oorlog doorraast krijgen ze grote verliezen te verwerken, en hebben de leden elkaar en de verhalen die ze lezen hard nodig…’ (Uitgegeven door Xanders Uitgevers, vertaald door Nellie Keukelaar – van Rijsbergen).

Veel boekliefhebbers zullen het wel herkennen, een boekhandel is een plek waar je uren zo niet dagen door wil brengen. Tussen de legio aan verhalen, waar we vriendschappen sluiten met nieuwe personages en waar we keer op keer worden verrast door pakkende, bruisende en mooie boeken die ons weten te overtuigen. De boekhandel is tijdens de tweede wereldoorlog ook een plek waar mensen samenkwamen in het nieuwe boek van Annie Lyons. Waar ze steun bij elkaar haalden, verhalen met elkaar uitwisselden en waar vriendschappen werden gesloten. We lezen erover in het prachtige, ontroerende boek ‘De ondergrondse leesclub’.

In ‘De ondergronds leesclub’ maken we kennis met Gertie, een vrouw die warmte uitstraalt en een grote liefde heeft voor boeken. Wanneer haar man overlijdt denkt ze eraan om de boekhandel te sluiten, maar één meisje, en later een grote groep lezers, brengt daar verandering in. Lyons brengt ons met Gertie een geweldig personage om te volgen, iemand die zoveel warmte in zich heeft, de wereld om haar heen omarmt en iedereen wil helpen. Iemand waar je vanaf de eerste pagina voor wilt zorgen, waar je een band mee opbouwt die ijzersterk is. Lyons presenteert ons een hoofdpersonage waar je alleen maar meer en meer over wilt weten. Iets dat ze ook doet met het tweede belangrijke personage in het verhaal Hedy, een jong meisje dat is gevlucht uit Duitsland om haar leven te kunnen redden. Wat er met haar is gebeurd daar en hoe het ervoor staat met haar familie krijgen we niet meteen te weten. Waar Gertie dan ook een open boek is, blijft Hedy wat meer op de achtergrond. Een fijne combinatie is hierin gevonden om het boek zowel spannend te houden als fijn leesbaar door de openheid van Gertie.

‘Een boek waarbij de liefde voor verhalen van de pagina’s afspat!’

Lyons brengt ons een verhaal dat deels gebaseerd is op waargebeurde verhalen, wat het boek een mooie realistische vibe meegeeft. Iedere keer wanneer de sirenes luiden gaan de leden van de leesclub naar de boekhandel van Gertie, waar ze verhalen met elkaar delen, discussies hebben over klassiekers in de literatuur maar ook over wat nieuwere boeken voor die tijd. De schrijfster brengt deze discussies tot leven en presenteert ons een verhaal dat bruist van de boekenliefde, in een tijd die uiterst angstig is. Want ook dit weet Lyons goed te verwerken in het verhaal. We voelen de angst en onzekerheid van de tweede wereldoorlog bij iedere pagina die we omslaan. Toch voelt het boek zeker niet te zwaar, iets dat in de hand wordt gewerkt door de vlotte schrijfstijl van de schrijfster die ons als lezers boven het verhaal laat hangen. Ze heeft een mooie balans gevonden in gedetailleerd schrijven, maar houdt de vaart er goed in. Een combinatie die staat als een huis.

‘De ondergrondse leesclub’ is een prachtige historische roman waarin de liefde voor boeken en lezen van de pagina’s afspat. De mooie verhaallijn, vol ontroering, zorgt voor een verhaal dat diepe indruk maakt. Dit in combinatie met de verfijnde en vlotte schrijfstijl van Lyons maakt het een boek dat ik iedere historische romanliefhebber zeker aan zou raden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.