Recensie: ‘De Patisserie’, Charlotte Jacobi

Een familiesaga vol romantiek, passie en ontzettend veel lekkere gebakjes: yes please! Schrijversduo Eva-Maria Bast en Jørn Precht, pseudoniem Charlotte Jacobi, brengen ons een heerlijke familieroman ‘De Patisserie’ die je niet weg zult kunnen leggen.

‘Als de negentienjarige Ida Tritschler met haar familie naar de Elzas verhuist, kan ze niet wachten om haar nieuwe stad te ontdekken. In Straatsburg openen de Tritschlers hun droompatisserie, op een steenworp afstand van wat hun grootste rivaal blijkt te worden: de patisserie van de familie Picard.

Ida is vastbesloten de nieuwe taartenkoningin van de stad te worden, maar natuurlijk zitten de Picards niet op concurrentie te wachten. Tot overmaat van ramp wordt Ida ook nog verliefd op zoon Lucien Picard, wat een enorm schandaal veroorzaakt. Het jonge stel ontdekt dat de problemen tussen hun families veel dieper gaan dan een simpele rivaliteit tussen de bakkerijen. Lukt het Ida en Lucien om alle obstakels te overwinnen en hun families bij elkaar te brengen?’ (Uitgegeven door Xander Uitgevers, vertaald door Cora Kool)

In Duitsland wordt ‘De Patisserie’ met open armen en veel woorden van lof ontvangen. Schrijversduo Charlotte Jacobi zet een werk neer dat in de smaak valt en doet verlangen naar meer. Een omschrijving die ik helemaal kan begrijpen, want wat hebben de twee een geweldig werk neergezet. Het doet denken aan de eerste verhalen die Lucinda Riley schreef, rijk aan details en familiegeschiedenis. Maar Jacobi brengt ons ook vernieuwing.

In ‘De Patisserie’ maken we kennis met Ida, ze gaat met haar ouders naar Elzas om daar een nieuwe patisserie te openen. Maar de nieuwe stad brengt haar niet alleen een nieuwe plaats om heerlijke gebakjes te maken, het brengt haar ook in contact met de knappe Lucien. Al snel ontstaat er een prille liefde tussen de twee, ze weten alleen niet van elkaar dat hun families elkaars bakkersbloed wel kunnen drinken. Wat zich vanaf de eerste pagina in ‘De Patisserie’ ontvouwt is een soort Romeo en Julia achtig verhaal dat draait op passie, hartstocht, familiedrama en geschiedenis. Een verhaal dat je volgt aan de hand van de ontluikende liefde tussen Ida en Lucien, dat in de derde persoon wordt opgetekend. We hangen als een vogel boven het verhaal en krijgen zo over ieder personage iets mee. Jacobi brengt ons een groot pallet aan verschillende personages, het voelt hier en daar alsof je over het wel en wee van een heel dorp aan het lezen bent, wat dat mooie huiselijke gevoel met zich meebrengt. Om je als lezer niet te overrompelen met alle personages heeft Jacobi in het begin een lijst met namen verwerkt, waardoor je weet wat ieders verhouding tot elkaar is. Fijn naslagwerk om erbij te houden tijdens het lezen van het boek. Wat de twee schrijvers als geen ander voor elkaar weten te krijgen is dat je, hoewel het om veel personages gaat, je toch dicht bij ze in de buurt wordt gebracht en ze goed leert kennen. Alsof je zelf onderdeel bent van de gemeenschappen in de steden waar de personages zich in bevinden.

‘Pakkend vanaf de eerste pagina’

Jacobi brengt het verhaal in korte hoofdstukken, die gemakkelijk lezen door de catchy schrijfstijl. De twee beschikken over een vlotte schrijfstijl die ook zeker prachtig beeldend is. Ze weten als geen ander wanneer ze moeten versnellen of juist vertragen om mooie gedetailleerde scenes te brengen. Daardoor past dit verhaal wat mij betreft ook helemaal in hetzelfde genre als de boeken van Riley en Bomann, romans met een historische laag die je aan de pagina’s gekluisterd houden. Daarnaast heeft Jacobi ook een aantal historische gebeurtenissen in het verhaal verwerkt, die het een realistische vibe geven. Het is echter ook deze insteek die het verhaal hier en daar wat chaotisch maakt. De gebeurtenissen worden snel aangestipt, waardoor ze niet altijd van meerwaarde zijn. Desalniettemin zetten de schrijvers een verhaal neer dat de echte romanliefhebber zeker zal bekoren.

‘De Patisserie’ is een fijne historische roman die je aan de pagina’s gekluisterd houdt, door de prille liefde van Ida en Lucien, de pakkende verhaallijnen tussen de familieleden en uiteraard de mooie schrijfstijl. Een verhaal om te koesteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.