Recensie: ‘De Roadtrip’, Beth O’Leary

Noodgedwongen in één auto zitten met je iets-te-overbezorgde zus, je ex die je hart in duizenden stukken heeft gebroken, zijn beste vriend die jou de schuld geeft van de break up en een totale vreemde. Het overkomt hoofdpersoon Addie in het nieuwe boek van Beth O’Leary en dat levert een heerlijk verhaal op. Tijd om ‘De Roadtrip‘ te bespreken!

Addie en haar zus Deb zijn voorbereid op een epic roadtrip van het zuiden van Engeland, waar ze wonen, naar een bruiloft in Schotland. Snacks, playlist, route: alles ligt klaar. Eén kleine botsing later, en hun Mini heeft opeens drie extra passagiers: Dylan, Addie’s ex-vriend; zijn beste vriend Max, die meer issues heeft dan een gemiddeld weekblad; en de onbekende Rodney, die niemand eigenlijk kent maar die ook een lift naar de bruiloft nodig had. Wat zal het eerder begeven, de auto of de gespannen vrede tussen de passagiers?‘ (Uitgegeven door Uitgeverij de Fontein, vertaald door Anna Livestro)

Je hebt van die verhalen waar je bij het lezen van de samenvatting al weet: oh dit wordt smullen. Precies de gedachte die ik had bij het lezen van de achterflaptekst van ‘De Roadtrip’ van Beth O’Leary en ik kan je zeggen: smullen is het zeker met dit verhaal!

Wat gebeurt er als je twee zussen, een ex, een enigszins toxic beste vriend en een vreemdeling samen in een auto zet: dan krijg je uiteraard een nogal chaotische situatie. In deze situatie maken we kennis met Addie, een vrouw die de afgelopen tijd te maken heeft gehad met meerdere tegenslagen en toe is aan een leuke roadtrip met haar zus om even alles te vergeten. Uiteraard heeft het lot iets anders in gedachten en komt ze voor flink wat uitdagingen te staan. Ex Dylan had het allemaal voor elkaar maar ging niet met alles en iedereen goed om, waardoor ook hij de nodige uitdagingen tegemoet zal moeten gaan om uit te vinden wat hij nou echt wil in het leven. O’Leary brengt ons twee mateloos interessante hoofdpersonage, die je vanaf de eerste pagina in hun greep houden. Niet alleen door hun grappige en soms ook vileine opmerkingen, maar ook door de wereld die achter hen schuilgaat en beetje bij beetje meer in het verhaal wordt gebracht. De schrijfster heeft het verhaal opgedeeld in twee perspectieven, waardoor we over beide personages veel te weten komen en ook weten hoe zij zich voelen bij de situatie. Doordat O’Leary allebei de perspectieven ook in de ik-vorm schrijft word je dichtbij ze in de buurt gebracht en leer je ze ook echt kennen. Een fijne verhaalinsteek die zorgt dat je als lezer al snel het idee hebt dat je de zesde persoon in de auto bent en alles meekrijgt.

‘Sterke personages, mooi schrijfwerk en een roadtrip op zichzelf!’

O’Leary’s schrijfstijl is heerlijk vlot, maar gedetailleerd waar nodig. Deze schrijfster heeft het romangenre (waarbij het soms wat neigt naar chicklit) helemaal in de vingers en weet precies hoe ze het verhaal overtuigend moet overbrengen. Dit is vooral zo in het begin van het verhaal, waar je aan de pagina’s gekluisterd bent als de vijf personages met elkaar opgepropt in een auto zitten. Deze situatie wordt afgewisseld met momenten uit het verleden van Addie en Dylan waarin hun liefde voor het eerst opbloeit. Gaandeweg het verhaal wordt deze verhaalinsteek hier en daar wel teveel voortkabbelend, waardoor het enigszins inzakt. Maar O’Leary zou O’Leary niet zijn als ze richting het einde weer veel spanning en hartstocht in het verhaal verwerkt waardoor je er weer helemaal verslingerd aan raakt.

‘De Roadtrip’ is een ware roadtrip op zichzelf, met een prachtig geschreven, mooie verhaallijn, hier en daar een rustmoment waarbij het verhaal een beetje inzakt, om vervolgens weer getrakteerd te worden op de prachtige bestemming van het verhaal. O’Leary brengt ons een fijne roman waar je mee op de bank wilt ploffen en die je in één avond uit wilt lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.