Recensie: ‘De som van jou en mij’, Cecilia Ahern

Ze bracht ons boeken als ‘P.S. I Love You’ en ‘Me Before You’. Dit jaar brengt romanschrijfster Cecilia Ahern ons het tranentrekkend mooi geschreven verhaal ‘De som van jou en mij‘. Een boek dat je stil maakt, alle gevoelens van de personages laat meebeleven en verwondert achterlaat.

‘In De som van jou en mij heeft Allegra een gedurfde stap gezet: ze heeft haar excentrieke vader achtergelaten op het eiland waar ze is opgegroeid en ze is verhuisd naar Dublin om haar moeder te zoeken. Ze werkt als parkeerwacht en vervult nauwgezet haar rondes. Allegra leeft teruggetrokken en laat niemand bij haar in de buurt komen. Totdat een arrogante Ferrari-coureur haar op een dag een vraag stelt die haar leven overhoopgooit. In verwarring begint Allegra zich af te vragen: wie zijn de vijf belangrijkste mensen in mijn leven? Een opwindende zoektocht naar betekenis begint.’ (Uitgegeven door L.S. Amsterdam, vertaald door Maya Denneman en Daniëlle Stensen).

Als buitenstaander op zoek gaan naar mensen die je kunt vertrouwen in een stad die je niet kent, waar je het liefst ongezien doorheen wilt lopen. Het is een zoektocht naar vriendschap, vertrouwen en je eigen ik, voor het hoofdpersonage uit het nieuwe boek van Cecelia Ahern ‘De som van jou en mij’. Ahern brengt ons een boek zoals we van haar gewend zijn: prachtig geschreven, verdiepend en vol empathie. Een verhaal dat je als lezer nog lang zal bijblijven.

In ‘Een som van jou en mij’ maken we kennis met Allegra, een vrouw die haar dagen het liefst in anonimiteit spendeert als parkeerwacht. Ze heeft weinig vrienden, is zoekend naar haar achtergrond en is op haar hoede bij iedereen die in haar leven komt. Als ze tijdens haar werk een Ferrari-coureur tegenkomt die haar vertelt dat iedereen een ‘samensmelting is van de vijf mensen waar ze het meest mee omgaan’ zet dat Allegra aan het denken. Is ze tevreden met haarzelf, wie zijn de mensen die voor haar het meest belangrijk zijn en is het tijd voor verandering? Vanuit daar ontvouwt het verhaal zich en zien we Allegra beetje bij beetje haarzelf opstellen aan de wereld en al het moois dat het te bieden heeft. Ahern brengt ons met Allegra een boeiend personage, iemand waar je meer over wilt weten omdat ze zo’n mysterie blijft. Hoewel het verhaal vanuit de eerste persoon is geschreven, krijgen we maar mondjesmaat informatie over het hoofdpersonage. Dit maakt dat je als lezer blijft zoeken en aan de pagina’s vastgekluisterd zit om erachter te komen wat er allemaal in haar omgaat. Een pakkende manier van het introduceren van een personage.

‘Een prachtig verhaal!’

Hoewel Ahern een pakkend en prikkelend personage neerzet, is ‘De som van jou en mij’ wel een boek geworden waar je even in moet komen. Het verhaal komt enigszins langzaam op gang met momenten die in eerste instantie elkaar ‘gewoon’ lijken op te volgen zonder enige betekenis. Gaandeweg het verhaal wordt dit beter en krijgen we Ahern te zien op haar best: vlot op de momenten dat het moet en prachtig verdiepend in de meer emotionele momenten. Laat het daarnaast maar aan deze schrijfster over om mooie beeldende scenes neer te zetten waarbij je als lezer het idee hebt dat je echt onderdeel bent van het verhaal. Een typerend iets voor de schrijfstijl van Ahern, die ze ook hier weer prachtig weet terug te brengen. Het zijn echter de onderliggende boodschappen die dit verhaal memorabel zullen maken, zo schijnt de schrijfster een mooi licht op onderwerpen als ‘vertrouwen’ en ‘zelfacceptatie’. Dit geflankeerd met boodschappen als: ‘vertrouw op je eigen gevoel’ en ‘je mag mensen soms best een beetje dichterbij laten komen’ maken het wat mij betreft helemaal af.

‘De som van jou en mij’ is een boek waar je even in moet komen, maar als je dat eenmaal doet dan stuit je op een pareltje van de hand van Ahern. Het is pakkend, zet aan tot denken, maar straalt vooral door de prachtige schrijfstijl van Ahern. Een boek om te koesteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.