Recensie: ‘De Spaanse dochter’, Lorena Hughes

Als de Spaanse Puri een cacaoplantage van haar vader erft in Ecuador, ontvouwt zich een reis vol gevaar, maar ook een met nieuwe kansen. Het vormt de basis van het nieuwe boek van Lorena Hughes ‘De Spaanse dochter’.

‘Opgroeiend in Spanje wist Puri dat ze haar passie voor chocolade van haar vader had geërfd. Na zijn dood ontdekt ze dat hij haar ook iets anders heeft nagelaten – een cacaoplantage in Vinces, Ecuador. Hoopvol over een nieuwe start na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, maken Puri en haar man Cristobal de oversteek naar Ecuador. Maar het wordt snel duidelijk dat iemand niet blij is met haar aanspraak op de plantage.

Als onderweg een aanslag op Puri mislukt en Cristobal wordt neergestoken, neemt Puri in zijn kleding de identiteit van haar man aan, om zo veilig verder te kunnen reizen en de waarheid te ontdekken over haar vaders nalatenschap. Hoewel ze nu bevrijd is van de strikte regels die vrouwen moeten volgen, komt ze voor andere uitdagingen te staan – nieuw gevonden familie, verborgen affaires en haar vaders donkere geheimen. En dan is er nog haar aantrekkingskracht tot een mysterieuze man, terwijl ze nog altijd niet de identiteit heeft achterhaald van degene die haar haar toekomst probeert te ontnemen…’ (Uitgegeven door A.W.Bruna)

Boeken waarin familiebanden centraal staan, die een spannende verhaallijn hebben en waarin feminisme een hoofdrol speelt: ik hou ervan! De afgelopen jaren hebben we veel boeken zien verschijnen die aan deze criteria voldoen. En daar wordt nu een topverhaal aan toegevoegd met ‘De Spaanse dochter’. Een verhaal dat zo beklijft dat ik een deel van de nacht door ben blijven lezen, iets wat maar sporadisch gebeurt.

In ‘De Spaanse dochter’ volgen we het leven van Puri. Nadat haar vader is overleden erft zij de cacaoplantage in Ecuador. Dit nieuws laat de jonge vrouw niet koud en ze besluit met haar man af te reizen naar de plantage. Een reis die niet zonder slag of stoot verloopt, met zelfs een moordaanslag op haar als gevolg. Als haar man wordt neergestoken besluit ze alleen door te reizen, verkleed als haar man. Wat zich opent is een nieuwe wereld voor Puri waarin ze meer ontdekt over haar familie, de cultuur en ook de verhoudingen tussen man en vrouw. Hughes brengt ons met Puri een mateloos interessant personage om te volgen, iemand die een grote kracht bezit, niet bang is om haar eigen boontjes te doppen en zich door niets of niemand tegen laat houden. Door de ogen van Puri zien we het verhaal over haar familie ontrafelen, waarin een hoop intriges de boventoon voeren. En niet alleen door de ogen van Puri, ook vanuit het perspectief van twee belangrijke vrouwen in haar leven. Hughes brengt ons een pakkend hoofdpersonage en dito bijpersonages die dit verhaal kleur gegeven en zorgen dat je een compleet beeld krijgt van de familie.

”De Spaanse dochter’ is een intrigerende, spannende en prachtig geschreven historische roman’

Hughes schrijfstijl is precies juist voor dit verhaal, het is prachtig beeldend met een mooi oog voor details. Zo wanen we onszelf als lezer op de plantage die Puri erft en maken we kennis met de cultuur van zowel Spanje als Ecuador, die vol zit met mooie historische details. Daarnaast weet de schrijfster als geen ander hoe ze de spanning moet opbouwen. Want deze historische roman beschikt over meer spanning dan je in eerste instantie zou denken. Hughes bouwt deze prachtig op met versnellingen op momenten dat het verhaal dit nodig heeft en vertraging wanneer de spanningsboog nog een beetje moet worden opgerekt. Hughes weet daarnaast met haar manier van onderwerp-behandeling je aan de pagina’s gekluisterd te houden. Zo schijnt ze onder andere een licht op de verhoudingen tussen man en vrouw. Puri maakt mee wat het is om een man te zijn, de verantwoordelijkheden die daarbij kwamen kijken vroeger. Ze ziet in dat het niet altijd zo zwart/wit is als het lijkt.

‘De Spaanse dochter’ is een intrigerende, spannende en prachtig geschreven historische roman. Een verhaal dat beklijft door de beeldende schrijfstijl van Hughes en de pakkende personages. Goed nieuws voor de liefhebbers: Hughes is momenteel bezig met het schrijven van een vervolg op dit geweldige boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.