De stroopwafel, toch wel een Nederlands exportproduct pur sang! We genieten ervan tijdens de kermis, leggen hem thuis op een warme mok thee of eten hem al nagerecht in het restaurant bij een grote cappuccino. De wafel staat centraal in het nieuwe verhaal van Astrid Harrewijn ‘De Stroopwafelshop‘ over de avontuurlijke Suze.
‘De ouders, vriend en beste vriendin van Suze nemen het haar niet in dank af als ze spontaan ja zegt tegen een bizarre uitdaging. Samen met nog twee vrienden uit haar studententijd doet ze mee aan een wedstrijd van de Stroopwafelfabriek: wie maakt in één jaar de meeste winst met een koffietentje waar de stroopwafels vers worden gebakken? De hoofdprijs is honderdduizend euro, de verliezers zijn slechts een ervaring rijker. Suze gaat het in New York proberen, haar vrienden gaan naar respectievelijk Rome en Parijs.
Nog voordat ze in het vliegtuig stapt heeft Suze al spijt van deze ondoordachte actie, en als ze door een taxichauffeur in het upcoming maar nog behoorlijk criminele Bushwick, Brooklyn, wordt afgezet, zakt de moed haar al helemaal in de schoenen.
Suze heeft haar leven tot nu toe beschouwd als een fijn verblijf in de ballenbak, maar het leven in Bushwick is rauw, eenzaam en vol heimwee. Gelukkig krijgt ze hulp van vier Mexicanen die haar koffietentje verbouwen, wordt ze gesteund door de kleurrijke buurtbewoners die dagelijks hun kopje koffie drinken aan de bewonerstafel, en vindt ze troost bij haar oppashond. Maar is dat genoeg om de hoofdprijs te winnen?’
Een nieuw verhaal van Astrid Harrewijn, ik zet altijd een kruis in mijn agenda om het boek in één keer achter elkaar uit te kunnen lezen. Zo ook bij ‘De Stroopwafelshop’, wederom een heerlijk verhaal van de hand van Harrewijn! Dit keer niet in de grote steden die ons land rijk is, maar in het decor van het prachtige New York. Het up-and-coming Bushwick, waar de criminaliteit hoogtij viert, maar de gemeenschap zo hecht is dat het de perfecte plek is om een verhaal plaats te laten vinden. Harrewijn neemt je mee naar de straten vol met murals, de gezellige koffietentjes en het adembenemende New Yorkse centrum.
‘De beeldende schrijfstijl van Harrewijn floreert in ‘De Stroopwafelshop’
De beeldende schrijfstijl van de schrijfster floreert in ‘De Stroopwafelshop’. Niet alleen op het gebied van het decor, maar bij alle omschrijvingen die het verhaal hyper realistisch laten voelen. Harrewijn beschrijft het verhaal vanuit de ogen van hoofdpersoon Suze, die voor het eerst kennismaakt met de Amerikaanse stad in een klein appartement waarbij de buurvrouw ’s nachts onafgebroken schreeuwt en de junkie van beneden deels fungeert als een huismeester. Angstaanjagend, en als lezer is dit dus ook de eerste keer dat je kennismaakt met de setting van het verhaal. Maar hoe meer de liefde van Suze voor de stad en vooral Bushwick groeit, hoe meer dat ook groeit bij de lezer. Je kijkt als het ware als een goede vriendin van Suze mee, beleeft haar hoogte- en dieptepunten even intensief, waardoor je al snel het gevoel hebt dat je ‘onderdeel’ van dit verhaal bent.
Het zal dan ook geen verrassing zijn als ik zeg dat Harrewijn een verhaal neer heeft gezet dat pakkend en prikkelend is en tevens inspireert. Een verhaal waar je in meegroeit, dat je niet meer weg kunt leggen. Dit is niet alleen toe te dichten aan de prachtige schrijfstijl van de schrijfster, maar ook aan de verhaallijn die vol zit met verrassingen. Eerlijkheid gebied wel te zeggen dat veel van deze verrassingen enigszins voorspelbaar zijn, maar desalniettemin niet minder leuk. Harrewijn beschikt over het vermogen om compleet unieke verhalen neer te zetten en is hier ook weer in geslaagd met ‘De stroopwafelshop’.
‘De Stroopwafelshop’ is wederom een pareltje van de hand van Harrewijn. Het verhaal is vlot doch beeldend geschreven, weet te pakken vanaf de eerste pagina en inspireert door de persoonlijke ontwikkeling die de hoofdpersonage doormaakt.
Heb jij ‘De stroopwafelshop’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit verhaal vindt.