Recensie: ’De theewinkel vol geluk’, Manuela Inusa

Als er een ding is dat ik graag doe als ik een nieuwe stad bezoek, dan is het wel theewinkels bezoeken. Een boek waarin het decor wordt gevormd door zo’n heerlijk ruikende winkel, duidt uiteraard meteen op een feelgood! Schrijfster Manuela Inusa brengt ons een geweldig eerste deel van haar Valeria Lane serie genaamd: ‘De theewinkel vol geluk’.

Laurie is de trotse eigenaar van een gezellige theewinkel waar smaken van over de hele wereld worden verkocht; van Chinese ginseng tot Indiase darjeeling. Van heinde en verre komen mensen naar haar winkel om zich te laten verrassen door de heerlijke theesoorten. Maar zo succesvol als Lauries zaak is, zo onsuccesvol is ze in de liefde. Gelukkig laten haar vier beste vriendinnen dat niet zomaar op zich zitten!’ (Uitgegeven door Boekerij, vertaald door Marion Hardoar).

Feelgood boeken, ik kruip er graag mee op de bank in het weekend. Toen ik zag dat er een boekenserie over een hele straat vol met leuke winkeltjes uitkwam, plande ik meteen een weekend vrij om het boek te gaan lezen. En ik kan je zeggen: dit is feelgood met de hoofdletter F! Laten we snel de recensie induiken!

In ‘De theewinkel vol geluk’ maken we kennis met Laurie, de eigenaresse van de aandoenelijke theewinkel in Valerie Lane, die al een half jaar halsoverkop verliefd is op theeleverancier Barry. Maar hoe gaat ze hem dat ooit vertellen en nog erger, zou hij wel hetzelfde voelen? Inusa laat ons kennismaken met een Bridget Jones achtig personage, waar je vanaf de eerste pagina al mee meeleeft. Iemand vol onzekerheden, wat haar fijn menselijk en herkenbaar maakt, maar ook iemand met een mooi gevoel voor humor en zelfspot. En daarnaast een personage met een grote passie voor haar winkel die ze eigenhandig heeft opgebouwd. Een doorzetter, met mooie emotionele kanten die haar tot leven brengen. Inusa had wat mij betreft geen beter personage kunnen kiezen om ons mee te nemen in haar nieuwe serie. Ze laat ons door de ogen van Laurie kennismaken met de straat, de bewoners en de andere vriendinnen. Een prachtige manier om de serie te introduceren! Maar ze weet daarnaast ook een krachtig personage neer te zetten om het eerste deel te dragen. We kijken over de schouder van Laurie mee en worden zo mooi dichtbij haar gebracht. Dit maakt dat het hoofdpersonage echt voelt als een vriendin van de lezer aan het eind van het verhaal.

‘Feelgood met een hoofdletter F’

In ‘De theewinkel vol geluk’ maken we voor het eerst kennks met de schrijfstijl van Inusa en deze is vooral te omschrijven als vlot. De schrijfster neemt je in een rap tempo door het verhaal mee en besteedt veel aandacht aan de vaart in het verhaal. Een fijne manier van verhaalvertelling om de aandachtspannen van de lezers kort te houden, maar hierdoor gaan wel mooie detailrijke omschrijvingen over de straat verloren die het verhaal zeker hadden gecomplimenteerd. Gaandeweg het verhaal zien we dit wel een beetje naar voren komen, vooral in de geschiedenis van Laurie, wat smaakt naar meer voor de volgende boeken. Inusa brengt ons daarentegen wel een fijn feelgoodverhaal waar alle elementen inzitten die je verwacht: liefde, veel humor en mooie momenten tussen de personages.

‘De theewinkel vol geluk’ is een mooi begin van de nieuwe serie van Inusa, die benieuwd maakt naar de volgende delen! Het is heerlijk romantisch, humorvol en pakkend vanaf de eerste pagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.