Recensie: ‘De Tranenmaker’, Erin Doom

Het boek is momenteel een ware rage op booktok en bookstagram: ‘De Tranenmaker’! De Italiaanse bestseller, met invloeden van Twilight, de boeken van Anna Todd en Colleen Hoover, is nu ook in het Nederlands uitgekomen en ik kan je zeggen: deze wil je lezen als je fan bent van bovenstaande schrijvers en verhalen!

‘Binnen de muren van Grave, het weeshuis waar Nica opgroeide, werden altijd al verhalen verteld bij het kaarslicht. De bekendste was die van de tranenmaker, een mysterieus figuur met ogen zo helder als glas, en de veroorzaker van alle angsten die mensen voelen. Op haar zeventiende lijkt het moment gekomen om de verhalen uit haar kindertijd achter zich te laten. Nica’s droom wordt werkelijkheid wanneer Mr. en Mrs. Milligan haar adopteren. Maar ze is niet de enige. Rigel, een rusteloze, mysterieuze wees, wordt ook uit Grave weggehaald. En hij is de laatste persoon die Nica als adoptiebroer zou wensen. Rigel is intelligent, speelt betoverend piano en is onvoorstelbaar knap, maar heeft een donkere, onaangename kant. Hoewel Nica en Rigel een verleden delen vol verdriet en gebrek aan liefde, is het onmogelijk om samen te wonen. Vooral als de legende hen achtervolgt en de tranenmaker echt lijkt te bestaan. Maar Nica heeft er alles voor over om haar droom te beschermen, en alleen als ze haar angsten onder ogen komt zal ze haar vleugels kunnen uitslaan, zoals de vlinder waarnaar ze vernoemd is.’ (Uitgegeven door A.W.Bruna, vertaald door Saskia Peterzon-Kotte)

In ‘De Tranenmaker’ maken we kennis met Nica, een aardig meisje dat haar hele leven er van droomt om geadopteerd te worden. Ze leeft als een wees in Grave, waar het uitzicht op een toekomst niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Nica’s grote wens is om weer deelgenoot te zijn van een familie, ouders te hebben die om haar geven en misschien zelfs wel een aantal broers en zussen. Als ze op zeventienjarige leeftijd deze wens in vervulling ziet gaan, zit daar een duister en donker randje aan. Rigel, een jongen uit het weeshuis wordt ook door de familie geadopteerd, alleen hij is niet wat hij op het eerste oog lijkt. Doom laat ons kennismaken met twee complexe personages die zijn gevormd door de trauma’s uit hun jeugd. Waar Nica zich naar de buitenwereld presenteert als een open en vriendelijk meisje, is Rigel het complete tegenovergestelde. Hij is gesloten, houdt iedereen op afstand en met een reden: hij is meer dan gevaarlijk. We volgen het verhaal vanuit de ogen van Nica, maar maken met beide hoofdpersonages goed kennis door de mooie manier van verhaalvertelling van Doom. Ze heeft een fijne balans aangebracht in het vertellen van de geschiedenis van Nica en Rigel. Zo lezen we vooral over Nica’s geschiedenis in de gedachtes die ze heeft en leren we Rigel goed kennen in de prikkelende dialogen die de twee voeren.

‘Romantisch, verslavend en heerlijk dramatisch!’

Doom brengt ons een verhaal dat staat door de drama die erin voorkomt, net zoals we hebben gezien met Twilight en de After serie. De continue aantrekkingskracht tussen de personages, het afstoten van elkaar en weer aantrekken, maakt dat het een boek is geworden dat perfect is voor liefhebbers van een grote dosis drama in verhalen. Iets dat Doom met haar gedetailleerde schrijfstijl tot perfectie heeft verheven in ‘De Tranentrekker’. Het is echter wel dat je van deze manier van verhaalvertelling moet houden. Sommige momenten in het verhaal zijn oogrollend cringy en voorspelbaar als je van een meer nuchtere verhaalvertelling houdt. Nou houd ik van tijd tot tijd wel van een heerlijk dramatisch verhaal en dat is precies wat Doom ons brengt! Met de nodige liefde, steamy momenten en ook wat diepere lagen door de geschiedenis van de personages.

Ben jij fan van Twilight, After en de boeken van Colleen Hoover? Dan is ‘De Tranenmaker’ zeker een boek dat je gelezen moet hebben! Het is romantisch, verslavend en heerlijk dramatisch.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.