Recensie: ‘De vloek van het orakel’, Bea Fitzgerald

Griekse mythologie, het is een dankbare inspiratieplek geweest voor menig schrijver. Schrijfster Bea Fitzgerald verraste ons vorig jaar met het spannende verhaal ‘De koningin van de onderwereld’, waarin Hades en Persephone centraal staan. Dit jaar brengt de schrijfster ons een nieuw verhaal, met in de hoofdrollen de bekende Griekse personages Kassandra, prinses van Troje en Helena, de dochter van oppergod Zeus. Maak kennis met de sapphic hervertelling van het verhaal ‘De vloek van het orakel‘.

Kassandra is vervloekt: ze kan de toekomst zien, maar niemand gelooft wat ze voorspelt. Wanneer eindelijk iemand haar profetieën over de naderende oorlog serieus neemt, is ze dan ook enorm opgelucht. Maar als ze had mogen kiezen, was ze toch voor iemand anders gegaan dan de legendarische Helena…

Kassandra kan deze vreemdelinge, die haar stad in een slagveld heeft veranderd, niet uitstaan. Ze heeft Helena echter nodig om een gruwelijk lot te voorkomen. En achter Helena’s beroemde schoonheid gaat meer schuil dan ze had vermoed. Een verbond uit noodzaak verandert al snel in een onverwachte band tussen de twee vrouwen, die zelfs Kassandra niet had voorzien.‘ (Uitgegeven door Best of YA Books, vertaald door Marike Groot en Sander Brink).

Boeken waarin Griekse mythologie een grote rol speelt, ik hou ervan! De Griekse mythologie zit vol met spannende verhalen, interessante goden en godinnen en intriges. Perfect om als basis te dienen voor nieuwe verhalen. Schrijfster Bea Fitzgerald wist de YA-wereld afgelopen jaar al op de kop te zetten met een verhaal waarin dit een grote rol speelt en duikt ook voor haar tweede boek de mythologie in. Met een mooi resultaat, dat wel een paar kleine haken en ogen heeft.

In ‘De vloek van het orakel’ maken we kennis met de krachtige Kassandra. Ze heeft de gave om de toekomst te kunnen voorspellen door de visioenen die ze heeft. Alleen wanneer ze daarmee een belangrijke god boos maakt, zorgt hij ervoor dat niemand haar zal geloven. Zelfs niet wanneer ze ziet dat Troje ten val zal komen door de mooie, maar ook gevaarlijke Helena. Helena op haar buurt is blij dat ze een huwelijk met de Spartanen heeft weten te ontvluchten. De broer van Kassandra blijkt haar redding, maar wat gebeurt er als ze haar ogen meer op iemand anders laat vallen dan haar nieuwe man? Fitzgerald brengt ons twee geweldige personage om te volgen. Sterke vrouwen die hun mannetje staan en zich een weg weten te vinden in een masculine wereld die op instorten staan. Maar ook vrouwen met zo hun kwetsbaarheden wat ze mooi menselijk maakt. Doordat de schrijfster het verhaal vanuit twee perspectieven heeft geschreven wordt dit nog meer kracht bijgezet. De twee dames maken voor mij dit verhaal, maar het zou zeker geen Fitzgerald boek zijn als ook de andere personages niet een mooie rol in het verhaal krijgen. De schrijfster onderstreept het belang van bijpersonages in het verhaal en geeft ook hen een geschiedenis mee, wensen, dromen en doelen om na te streven. Dit maakt dat de wereld echt tot leven komt.

‘Liefde, spanning en passie alom!’

Iets dat ook zeker komt door haar prachtige gedetailleerde manier van schrijven. Zowel in het omschrijven van de emoties van haar personages als bij de worldbuilding. Voor dit verhaal gaan we flink terug in de tijd en Fitzgerald brengt ons een zorgvuldig samengestelde wereld die we beetje bij beetje krijgen te zien. We lopen met de dames door paleizen, gaan met ze mee de straat op en zien de gebouwen, mensen en situaties die zij zien. Het enige puntje dat ik wel heb bij deze manier van verhaalvertelling is dat het soms de vaart uit het verhaal haalt. Iets dat ook gebeurt in ‘De vloek van het orakel’. Pas halverwege komen we meer in de actie (al wordt ook dit vooral omschreven en niet echt zichtbaar gemaakt) en neemt het verhaal een vaart. Fitzgerald brengt ons naast dit alles wel een verhaal waarin ontluikende liefde hoogtij viert. Je zult meerdere meezwijmel momenten met dit boek hebben!

‘De vloek van het orakel’ is een pakkende YA waarin Fitzgerald voor de tweede keer de Griekse mythologie centraal zet. Iets dat ze doet met verve! Het verhaal is spannend, bruist door de personages en de gedetailleerde manier van schrijven. Hoewel het verhaal een tikkeltje langzaam op gang komt is het zeker een aanrader. Liefde, passie en spanning alom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.