Recensie: De Voddenkoningin, Saskia Goldschmidt

Na haar succesvolle romans ‘Verplicht gelukkig‘ en ‘De hormoonfabriek‘ is Saskia Goldschmidt na drie jaar terug met haar nieuwe roman De Voddenkoningin. Een innemend portret over een ondernemende vrouw die wordt gemarkeerd door haar turbulente jeugd.

Koko komt er op zestienjarige leeftijd alleen voor te staan. Als kind van een tiener moeder groeit ze zonder vader op. Al snel rolt Koko in het voddenwereld die wordt gedomineerd door de voddenboeren. Met haar onovertreffelijke smaak en handelsinstinct weet ze het voor elkaar te boksen om de Voddenkoningin van Amsterdam te worden. Maar aan dat succes zit ook een keerzijde. Copycats liggen altijd op de loer om haar ideeën over te nemen en er zelf mee aan de haal te gaan. Zo ver dat Koko haar zorgvuldig opgebouwde imperium verliest.

Goldschmidt slaagt erin om een karakter neer te zetten waarmee verschillende leeftijden zich kunnen identificeren.

Het 375 pagina’s tellende boek is een wervelwind door de geschiedenis van de voddenverzamelaars, met het leven van Koko als centraal middenpunt. Doormiddel van grote gebeurtenissen uit de geschiedenis wordt het verhaal van Koko vertelt. Een emotionele tocht van verlating, verdriet, blijheid en liefde. Een vergelijking met het leven van naamgenoot Coco Chanel is dan ook al snel gemaakt. Koko’s eenzame jeugd, eigenzinnigheid en daadkracht doen sterk denken aan het mode icoon uit Frankrijk. Naast hun voorliefde voor kleding delen de dames ook een afstandelijkheid naar mannen, willen ze zich niet binden en zijn ze opzoek naar erkenning voor hun werk.

Goldschmidt slaagt erin om een karakter neer te zetten waarmee verschillende leeftijden zich kunnen identificeren. Van het rebellerende kind dat net de middelbare school heeft afgemaakt tot de oudere vrouw die haar hele leven met kleding is bezig geweest. De zijlijnen, waar hier en daar even wordt afgeweken van het hoofdverhaal, geven een interessant kijkje in het leven van de mensen om Koko heen. Hierdoor blijven het geen ‘platte’ personen maar worden ze uitgediept, hun angsten naar voren gebracht en hierdoor ook realistischer.

Een emotionele tocht van verlating, verdriet, blijheid en liefde.

Met de Voddenkoningin brengt Goldschmidt modeminnend  Nederland en literatuurliefhebbers bij elkaar. De emotie die het boek met zich meebrengt betuigd van een goed vooronderzoek. De precisie waarmee de vodden worden omschreven zorgt ervoor dat de lezer als het waren in het verhaal wordt geplaatst. Detail zijn er in overvloed en er wordt ook niet geschroomd om een alinea geheel aan een kledingstuk te wijden. Dit te midden van een prachtig levensverhaal, van vallen en opstaan, van jezelf geheel kwijt raken en opnieuw vinden in een periode van geschiedenis schrijvende gebeurtenissen maakt De Voddenkoningin een adembenemend mooi verhaal.

Heb jij De Voddenkoningin gelezen? Laat weten bij het commentaar wat je ervan vindt!

1 Comment

Add Yours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.