Recensie: ‘De vondeling’, Stacey Halls

‘Twee vrouwen verbonden door een kind en een geheim dat alles zal veranderen’. De quote op de cover van ‘De vondeling‘ maakt dat je meteen wil gaan lezen in dit spannende, prachtig geschreven verhaal. Een verhaal dat raakt, ontroert en waarin geweldig schrijfwerk centraal staat. Maak kennis met je nieuwe favoriete schrijfster op historische roman gebied Stacey Halls!

1754. Zes jaar nadat Bess haar onwettige dochter Clara achterliet in een kindertehuis in Londen, wil ze de dochter die ze nooit heeft gekend terughalen. Ze is geschokt wanneer ze ontdekt dat Clara al eerder werd opgeëist, door haarzelf. Haar leven komt op zijn kop te staan terwijl ze probeert te achterhalen wie haar dochtertje heeft meegenomen en waarom.

Aan de rand van Londen worstelt een jonge weduwe die haar huis al tien jaar niet heeft verlaten met het verwelkomen van een nieuw kindermeisje. Haar verleden dreigt haar in te halen en haar zorgvuldig geconstrueerde wereld uit elkaar te scheuren.

Wauw wauw wauw, wat een verhaal! Afgelopen maand viel ‘De vondeling’ als verrassing op de deurmat, een verhaal waar ik al een tijdje naar uitkeek door de pakkende samenvatting van het boek en de mooie cover. De verwachtingen waren dan ook hoog, en deze zijn zeker waargemaakt. Stacey Halls zet een historische roman neer zoals je hem altijd wel zou willen zien: pakkend vanaf de eerste pagina, een geweldige spanningsopbouw en schrijfwerk om door een ringetje te halen zo mooi!

In ‘De vondeling’ maken we kennis met Bess en Alexandra, twee complete tegenpolen op het eerste oog, die meer gemeen met elkaar lijken te hebben dan ze denken. Bess, de moeder van Clara is door de jaren heen gewend geraakt aan het harde leven dat ze leidt. Ze is arm, moest als kind al meerwerken in huis en ook op latere leeftijd gaat het haar moeilijk af. Alexandra groeide op tussen de rijkere bevolking, leek het geluk van de wereld te hebben, maar door een traumatiserend gebeurtenis uit haar jeugd brengt ze haar dagen binnen door. Het lot van de twee dames vervlecht zich als Clara wordt geboren. Met Bess en Alexandra zet Halls twee interessante, complexe personages neer, waar je al snel een band mee krijgt. Doordat de schrijfster het verhaal vanuit beide perspectieven beschrijft leer je de hoofdpersonages goed kennen, krijg je begrip voor hun acties. Je hangt als het ware als een vogel boven het verhaal en krijgt van iedereen wat mee.

‘Een historische roman zoals je hem altijd zou willen zien!’

Deze manier van schrijven typeert de schrijfstijl van Halls. Ze beschikt over een fijne beeldende, gedetailleerde schrijfstijl die pakt vanaf de eerste pagina. Hoewel deze manier van schrijven ervoor kan zorgen dat de vaart uit het verhaal wordt gehaald, is hier bij Halls geen sprake van. Haar schrijfstijl behoudt het vlotte waar dit boek om vraagt. Daarnaast blijkt de schrijfster een ster in het opbouwen van spanning. Want jeetje wat is dit boek spannend! Continu zit je op het puntje van je stoel om erachter te komen hoe het verhaal afloopt. Daarnaast schittert de onderwerpkeuze van Halls. Meermaals zet ze je aan het denken over bijvoorbeeld de kloof tussen arm en rijk, drukt ze je met je neus op de feiten. De schrijfster behandelt onderwerpen die eeuwen geleden aan de orde van de dag waren, maar nu nog steeds een rol spelen in de huidige maatschappij en zet daarmee een overtuigend verhaal neer met meerdere lagen.

‘De vondeling’ is een verhaal dat pakt vanaf de eerste pagina en je nog dagenlang bezighoudt nadat je de laatste pagina hebt omgeslagen. Een verhaal dat raakt, je aan het denken zet, maar vooral garant staat voor uren leesplezier. Halls heeft een verhaal neergezet waarbij stoppen met lezen geen optie is!

1 Comment

Add Yours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.