Recensie: ‘De zeven zussen’, Lucinda Riley

‘De zeven zussen’, laat de woorden in de boekhandel, op Facebook of Instagram vallen en je krijgt meteen de meest lovende verhalen te horen van lezers. Schrijfster Lucinda Riley stal vorig jaar al onze romanharten met haar pakkende, vlotte en zeer verslavende serie. De komende maanden gaat Boekhopper op reis met de zeven zussen. We worden in de boeken meegenomen naar de prachtige, adembenemende vlaktes van Kenia, drinken thee met de high society in Engeland en bezeilen de wereldzeeën. Iedere maand staat één verhaal van de zussen centraal, deze maand trappen we uiteraard af met het eerste deel uit de reeks: ‘De zeven zussen‘.

Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. Maia’s verleden brengt haar naar Rio de Janeiro. Daar aangekomen probeert ze met de weinige aanwijzingen die ze heeft haar achtergrond te ontrafelen. Slaagt zij erin haar ware identiteit te achterhalen?’

Zeven geadopteerde zussen, ieder opzoek naar hun eigen roots, hun geschiedenis. Het vormt de basis voor de succesformule die schrijfster Lucinda Riley heeft bedacht. Lange tijd was ik al benieuwd naar de verhalen van de geesteskinderen van Riley en vorige week was het dan eindelijk zover: ik kon beginnen aan het eerste deel. En wat is ‘De zeven zussen’ een geweldig boek! Het bezit over alles wat een goede roman moet hebben: een pakkende verhaallijn, een prachtige, vlotte en beeldende schrijfstijl en een spanningsopbouw die het onmogelijk maakt om te stoppen met lezen.

In het eerste deel van de serie maken we kennis met de zeven zussen. Na het overlijden van hun vader Pa Salt komen zes zussen samen om te rouwen om het verlies. In het ouderlijk huis komen ze voor een verrassing te staan, Pa Salt heeft voor iedere zus een brief achtergelaten wat het beginpunt vormt voor hun persoonlijke zoektocht naar hun roots. In ‘De zeven zussen’ volgen we het verhaal van Maia. De oudste dochter, die als enige nog steeds op het landgoed in Genève woont, waar ze boeken vertaalt vanuit het Portugees. Haar zoektocht naar haar roots leidt haar naar Rio de Janeiro, waar haar grootmoeder woont.

Riley zet met Maia een fijn personage neer dat perfect is om de reeks mee te openen. Ze is open, krachtig, vlot, maar laat zich hier en daar ook leiden door angst. Deze karaktereigenschappen maken haar menselijk en zorgen dat je vanaf de eerste pagina meteen met haar meeleeft. Doordat Maia daarnaast de oudste zus is, die haar zusjes door en door kent, is ze het perfecte personage om alle zussen te introduceren. Riley heeft gekozen om het verhaal in de ik-vorm te schrijven, waardoor je de personages nog beter leert kennen. Je leest Maia’s gedachtes, ontdekt haar beweegredenen en leert haar, en de andere personages zo goed kennen.

‘Alles klopt aan dit boek: de prachtige setting, de sterke, menselijke personages, de weergaloze verhaallijn die vanaf de eerste pagina pakt. In één woord: wauw!’

Het verhaal neemt je mee naar het prachtige Rio de Janeiro, niet alleen in de huidige tijd maar ook in jaren ’20 van de vorige eeuw. ‘De zeven zussen’ is geschreven in een prachtige mozaïek-vertelling, waarin vier generaties centraal staan. Riley begint de zoektocht naar de roots van Maia bij de brieven van haar overgrootmoeder Izabela Aires Cabral, die een emotioneel en meeslepend verhaal vertellen. Een verhaal dat tevens doorspekt is met historische feitjes. Riley laat zien dat ze gedegen onderzoek heeft gedaan naar de plaatsen die Maia en onder andere Izabela bezoeken. Zo worden er personages opgevoerd die daadwerkelijk mee hebben gewerkt aan de bouw van het alom bekende beeld van Cristo. Dit zorgt niet alleen voor een prachtig verhaal, maar ook voor een verhaal dat hyper realistisch aanvoelt.

De schrijfstijl van Riley maakt dit boek voor mij helemaal compleet. Soms kom je een schrijver tegen die je helemaal van je sokken blaast door zijn of haar schrijfstijl. Lucinda Riley is zo’n schrijfster die alles bezit om een verhaal overtuigend en pakkend te brengen. Niet alleen door haar keuze om het verhaal vanuit meerdere perspectieven te vertellen, maar ook door haar vlotte doch gedetailleerde manier van schrijven. Ze neemt je echt mee naar de straten van Rio, omschrijft zo precies hoe het er in de jaren ’20 uitzag dat je haast het idee hebt dat je er zelf aanwezig bent. Riley voert je mee naar een andere wereld die ze zo mooi heeft opgetekend dat je erin mee wordt gevoerd, iets wat alleen de beste schrijvers voor elkaar krijgen.

Alles klopt aan dit boek: de prachtige setting, de sterke, menselijke personages, de weergaloze verhaallijn die vanaf de eerste pagina pakt. Hoe cliché het misschien ook mag klinken, dit is een must, een pageturner die iedere boekliefhebber minstens één keer moet hebben gelezen.

Heb jij ‘De zeven zussen’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit verhaal vindt! Volgend maand verdiepen we ons in het tweede deel, ik ben nu al benieuwd!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.