Recensie: ‘De Zevende Zus’, Lucinda Riley

Het lange wachten was vorige week dan eindelijk voorbij, het zevende deel van de immens populaire ‘Zeven Zussen’ serie van Lucinda Riley ‘De Zevende Zus‘ is verschenen! En ik kan je zeggen: het wachten was het meer dan waard, wat heeft Riley ons weer een pareltje gebracht. Maak je maar op voor spanning, weergaloos goede verhaallijnen en geweldig schrijfwerk! (Ik probeer in de recensie spoilers te voorkomen, maar let op het kan zijn dat er enkele kleine spoilers in de recensie staan).

‘De mysterieuze zevende zus was altijd onvindbaar, maar na de onthulling van Georg Hoffman dat hij haar misschien op het spoor is, ontdekken Maia en Ally dat er twee aanwijzingen zijn: het adres van een wijngaard in Nieuw-Zeeland, en een tekening van een bijzondere, stervormige ring. CeCe, die in Australië woont, gaat op onderzoek uit. Dat blijkt pas het begin van de zinderende zoektocht naar de zevende zus, want de vrouw met de bijzondere ring is net aan een grote reis begonnen. Het wordt een race tegen de klok die de zussen de hele wereld over voert. Ze proberen haar spoor te volgen in Nieuw-Zeeland, Canada, Engeland, Frankrijk en Ierland, maar ze lijken steeds een stap achter te lopen…’ (Uitgegeven door Xander Uitgevers, vertaald door Dieuwke van der Veen, Erica Disco, Irene Goes en Anne Jongeling)

Verhaallijnen over krachtige personages die allemaal met elkaar worden verweven tot een boek waarbij stoppen met lezen geen mogelijkheid meer is. Lucinda Riley wist al zes meesterwerken af te leveren in ‘De Zeven Zussen’ serie en weet het ook in dit zevende deel voor elkaar te krijgen om een verhaal neer te zetten dat je van je stoel blaast. Waarin we ook een andere kant van deze schrijfster te zien krijgen.

Nadat de zes zussen hun eigen roots hebben ontdekt, we kennis hebben gemaakt met hun voorouders, bundelen ze nu hun krachten om de ‘zevende zus’ te vinden. Met de wens om als zeven zussen gezamenlijk afscheid te nemen van Pa Salt, is het een race tegen de klok om de laatste zus te vinden. Riley steekt het boek vanaf het begin meteen weer ijzersterk in. De zussen komen samen om een cruise te regelen om zo afscheid te nemen van hun adoptievader. Zoals in de andere boeken krijgen ze ook nu informatie. Dit keer niet over hun eigen verleden, maar dat van de zevende zus. Riley neemt ons mee in de wereld van de zussen en laat ze allemaal passeren in hun deel van de zoektocht. Een zoektocht die al snel een verweving van verschillende verhalen wordt. We maken naast de zussen kennis met de verhalen van de wees Merry en de krachtige Nuala die allebei opgroeien in Ierland.

Riley neemt ons mee in het verhaal van de twee en doet dit weer op haar bekende Riley stijl: met veel oog voor detail en uitgebreide verhaallijnen waarbij ieder moment belangrijk is. We nemen daarnaast een duik in het verleden dat ons een beeld geeft op het Ierland van 1920, waar gevochten wordt voor de Ierse onafhankelijkheid, waar armoede heerst en waar je erbij hoorde of niet. De schrijfster deed gedegen onderzoek naar deze tijd en brengt ons een realistisch verhaal dat van de pagina’s afspat. Haar oog voor geschiedenis en de invloed die dit heeft op het leven van de personages, wist ze in de vorige boeken al te verheven tot een kunstvorm, in dit boek neemt ze dat nog een stapje verder. Je hebt echt het idee dat je samen met de personages over de straten loopt van het woelige Ierland van die tijd. Naast de geschiedenis die je beetje bij beetje meer leert kennen, brengt Riley ons ook in dit deel dichtbij de personages. We voelen hun onmacht, beleven hun mooie momenten mee en staan schouder aan schouder als ze belangrijke beslissingen nemen. Iets dat Riley in al haar boeken voor elkaar krijgt is dat de personages instant vrienden worden van de lezer, en dat is haar ook in dit zevende deel zeker gelukt.

‘Het perfecte zevende deel van de serie’

‘De Zevende Zus’ voelt als thuiskomen, vooral ook omdat alle personages samenkomen en in dit boek hun krachten bundelen. We zien de bubbly Cece in haar kracht, we nemen weer even een kijkje in het leven van Maia en gaan op pad met Ally. Riley brengt ons een verhaal waar we allemaal op zaten te wachten, maar brengt ons ook een vernieuwend verhaal. Waar alle andere boeken gingen over het zoeken naar eigen roots, wordt in dit verhaal de spanning goed opgebouwd door het mysterie rondom de zevende zus. Iets dat mij aan de pagina’s gekluisterd hield en ik kan je zeggen dit einde: wow!

‘De Zevende Zus’ is wat mij betreft het perfecte zevende boek van de serie, het heeft alles waar fans op zaten te wachten: herkenning, spanning, mysterie, weergaloos goede verhaallijnen en een schrijfstijl om door een ringetje te halen zo goed. En leuk nieuws: Lucinda Riley heeft een achtste boek in de serie aangekondigd! Over een tijdje kunnen we weer terug in het leven van de zussen duiken en krijgen we de antwoorden op de vragen die in dit boek nog niet zijn beantwoord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.