Meer dan tien landen kochten de vertaalrechten voor zijn debuutroman. Gavriel Savit debuteert met De Zwaluwman, een verhaal over vechten om jezelf staande te houden, vriendschap en leren overleven.
Krakau, 1939. Anna Lania is zeven wanneer de Duitsers haar vader oppakken. Ze blijft alleen achter, tot ze de Zwaluwman ontmoet. Hij is lang mysterieus en heeft uitzonderlijke gaven. Ze weet dat de Zwaluwman niet haar vader is, maar hij heeft wel eenzelfde gevoel voor talen. Zelfs voor die van de vogels. Wanneer hij een zwaluw roept op zijn arm te gaan zitten drogen haar tranen en besluit ze hem te volgen. Weg uit de gevaarlijke stad, het bos in. Maar in tijden van oorlog kan alles gevaar betekenen. Zelfs de Zwaluwman.
Een ontroerend verhaal, dat is het zeker. Gavriel Savit zet met De Zwaluwman een verhaal neer over de vriendschap tussen twee mensen. Het is ontroerend om te lezen hoe iemand zo voor een ander kan zorgen. Daarnaast is het karakter ‘Zwaluwman’ ontzettend goed uitgedacht. Je zult niet snel zo’n interessant karakter tegenkomen waardoor je alleen al voor hem door wilt lezen in het verhaal.
De Zwaluwman is een ontzettend goed uitgedacht karakter
Savit is in zijn schrijfstijl zeer gedetailleerd wat ervoor zorgt dat situaties beeldend worden. Hoewel het dus in sommige gevallen goed werkt haalt het wel de snelheid uit het verhaal en komen sommige stukken ook over als herhaling van eerdere scenes. In feiten zwerven Anna en de Zwaluwman van plaats naar plaats en hier wordt niet altijd gebruik gemaakt van onverwachtste aspecten waardoor het verhaal langdradig kan aanvoelen.
De Zwaluwman is een goed debuut van Savit waar nog wel een paar haken en ogen aan zitten maar dat zeker een aanrader is om te lezen, alleen al om te lezen hoe de band tussen twee mensen zo hecht kan zijn.
Heb jij De Zwaluwman ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit verhaal vindt!