Recensie: ‘Dingen die je hoop geven’, Haemin Sunim

De boeddhistische monnik Haemin Sunim weet ons al jaren te verrassen met prachtige inzichten, in onder andere ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’ en ‘Houden van dingen die niet perfect zijn’. Dit najaar neemt hij ons in een nieuw boek mee in de thema’s veerkracht en hoop met ‘Dingen die je hoop geven‘.

‘Maak kennis met de inzichten en adviezen van de inspirerende boeddhistische leermeester Haemin Sunim voor het omgaan met tegenslagen. Of je nu je baan bent kwijtgeraakt, liefdesverdriet hebt of onlangs een nare diagnose of andere tegenvaller hebt gehad, het leven verloopt niet altijd zoals we willen. Tegenslag hoort er nu eenmaal bij, maar in dit boek vind je troost wanneer je die het hardst nodig hebt. In Dingen die je hoop geven deelt Haemin Sunim heldere en krachtige wijsheden om moeilijke tijden door te komen en ze te leren accepteren. Zo kun je beter omgaan met de verwachtingen van anderen en brengen de grillen van het lot je niet meer uit balans.’ (Uitgegeven door Boekerij, vertaald door Jonas de Vries).

Soms maken we dingen in het leven mee waar we totaal niet op zitten te wachten, die je compleet ontregelen en alle hoop in een paar seconden bij je wegnemen. Op deze momenten zou je het liefst iemand hebben die precies de juiste woorden tegen je weet te zeggen. Die de situatie niet kleiner maakt, maar naast je gaat staan en je een aantal wijze woorden meegeeft waarmee je een sprankje hoop terug voelt komen. Haemin Sunim verrast ons al jaren met prachtige wijsheden en weet deze altijd zo over te brengen dat het op geen een punt belerend overkomt. Ook in zijn nieuwe boek ‘Dingen die je hoop geven’ komt dit weer mooi naar voren en zet hij een krachtig relaas neer voor meer hoop.

Sunim start dit boek met een pakkende inleiding waarin hij uiteenzet dat voorspoed vaak gepaard gaat met tegenslagen. “Hoewel we graag willen dat het ons goed gaat in het leven, krijgen we geregeld te maken met tegenspoed. Maar zulke uitdagingen hebben een doel. Ze leiden tot persoonlijke groei en ontwikkeling, op intellectueel, emotioneel en spiritueel vlak.” Een inleiding waarmee hij ons meteen in het verhaal trekt. Sunim stipt aan in het boek gebruik te maken van zijn eigen ervaringen en doet dit open en eerlijk. Na deze krachtige inleiding neemt hij een duik in het verleden, met verschillende verhalen uit zijn eigen leven, waarbij hij onder andere zijn eigen angst voor alleen zijn onderzoekt, uitschrijft en inzichtelijk maakt. We lezen hoe hij deze angsten heeft onderzocht en aangepakt en hoe hij nu omgaat met de momenten waarop het weer terugkomt. Dit doet hij met een reflecterende manier van kijken, waardoor je als lezer zelf veel lessen uit zijn verhaal kunt trekken. Sunim pleit voor meer compassie voor jezelf, een open blik naar de wereld en acceptatie. Dit zien we terugkomen in de verhalen die hij vertelt, maar ook in de prachtige affirmaties die door het boek verwerkt zitten. Korte stukjes tekst die, wanneer je ze vaker tegen jezelf zegt en jezelf voorhoud, onderdeel worden van je dagelijks leven en je op weg helpen naar meer hoop.

‘Een boek dat raakt, aanzet tot denken en steun geeft’

Sunim brengt ons met ‘Dingen die je hoop geven’ geen zelfhulpboek, vol tips en tricks die je in je dagelijks leven kunt doorvoeren. Hij neemt ons meer mee op zijn reis en laat open zien hoe hij bepaalde angsten en onzekerheden heeft aangepakt. Zijn eerlijkheid daarbij, door ook zijn eigen rol daarin aan te stippen, werkt verhelderend en maakt dat het een geloofwaardig verhaal is geworden. Daarbij overtuigt hij vooral door zonder veroordelen naar situaties te kijken en verschillende opties aan te geven. Sunim is een fijne leermeester die je als het ware aan de hand meeneemt in zijn verhaal, wat hij doet met een prachtige gedetailleerde manier van schrijven. Dit maakt dat je dit meer dan 290 pagina’s tellende boek in een middag wilt uitlezen, om er vervolgens nog meerdere keren bij te pakken als naslagwerk tijdens momenten dat je een sprankje hoop en begrip nodig hebt.

‘Dingen die je hoop geven’ is een prachtig boek van Sunim dat raakt, aanzet tot denken en steun geeft. De openheid van de schrijver maken het een verhaal vol hoop en compassie waar je keer op keer nieuwe punten in zult vinden die je vooruit helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.