Recensie: ‘Do I Know You?’, Emily Wibberley en Austin Siegemund-Broka

In de relatie van Eliza en Graham is na vijf jaar flink de klad geslagen. De twee wisselen niet meer uit dan koetjes en kalfjes en de liefde is ver te zoeken. Wanneer de ouders van Graham ze voor hun jubileum naar een resort sturen, krijgen ze daar een unieke kans om hun relatie nieuw leven in te blazen. Het vormt de basis van het nieuwe boek van Emily Wibberley en Austin Siegemund-Broka, ‘Do I Know You?‘.

Eliza and Graham are anticipating an anything-but-sexy, weeklong getaway to celebrate their five-year anniversary. Nestled on the Northern California coastline, the resort prides itself on being a destination for those in love and those looking to find it. For Eliza and Graham, it might as well be a vacation with a roommate. When a well-meaning guest mistakes Eliza and Graham for being single and introduces them at the hotel bar, they don’t correct him. Suddenly, they’re pretending to be perfect strangers and it’s unexpectedly…fun? Eliza and Graham find themselves flirting like it’s their first date, and waiting with butterflies in their stomach for the other to text back. Everyone at the retreat can sense the electric chemistry between Eliza and Graham’s alter egos. But when their scintillating game of roleplaying ends, will they still feel the heat?’ (Uitgegeven door Penguin Random House).

Emily Wibberley en Austin Siegemund-Broka, ik kende deze twee topschrijvers voornamelijk van hun boeken voor tieners/young adults. Waar ze boeken voor neerzetten die je heerlijk laten meezwijmelen, vol zitten met tienerdrama en je aan de pagina’s gekluisterd houden door de pakkende verhaallijn. Toen ik dan ook zag dat ze een boek uitbrachten voor volwassenen, was mij aandacht meteen getrokken. Zou het net zo goed zijn als hun YA-werken en je wederom aan de pagina’s gekluisterd houden? Het antwoorden daarop is volmondig ‘Ja!’. Wat zetten Wibberley en Siegemund-Broka een prachtig werk neer met ‘Do I Know You?’

In ‘Do I Know You?’ volgen we het leven van Eliza en Graham. Eliza is een stemacteur die het liefst zoveel mogelijk reuring om haar heen heeft. Ze willen voelen dat ze leeft, bruisende gesprekken voeren en hier een daar een beetje flirten. Graham is het compleet tegenovergestelde. Als advocaat wil hij graag wat meer structuur en duidelijkheid. We volgen hen op een belangrijk moment in hun leven, gaan ze verder met hun relatie of stopt het na vijf jaar? Wibberley en Siegemund-Broka brengen ons dit verhaal vanuit beide perspectieven waardoor we dicht bij de personages komen te staan. Door hun bruisende schrijfstijl voelen we de onzekerheid bij Graham of hij wel goed genoeg is voor Eliza en haar wel kan bieden wat ze wil. We voelen de woede van Eliza omdat ze graag de vrouw wil zijn die bij Graham past, maar niet goed weet hoe ze haarzelf daartoe moet verhouden. Hun emoties worden met veel precisie naar het papier vertaald waardoor je goed deelgenoot wordt gemaakt van hun leven.

‘Een pakkende, vlotte roman!’

Wibberley en SIegemund-Broka staan in hun YA werken bekend om hun heerlijk vlotte schrijfstijl die floreert in korte hoofdstukken. Wat ze ook voortzetten in hun volwassenen roman. ‘Do I Know You?’ leest daardoor heerlijk vlot, wat maakt dat je jezelf meerdere keren zult betrappen op het fenomeen ‘oké, ik lees nog één hoofdstuk’. Daarnaast brengen Wibberley en Siegemund-Broka een verfrissende wind met hun verhaalinsteek. Waar we in veel boeken over relaties naar voren zien komen dat de hoofdpersonages proberen om zichzelf zoveel mogelijk te veranderen en naar de buitenwereld niet te communiceren dat hun relatie onder druk staat, zijn de hoofdpersonages in ‘Do I Know You?’ daar juist open en eerlijk over. Zowel naar de ander als zichzelf. De schrijvers brengen daarmee een pakkend en open verhaal dat een vernieuwing brengt in de verhaal-insteek en opbouw.

‘Do I Know You?’ is daarnaast een boek waarin de balans tussen luchtige en meer zwaardere onderwerpen goed is gevonden. De schrijvers weten als geen ander hoe ze humor in het verhaal moeten verwerken om het nog pakkendere te maken en soms de broodnodige luchtigheid naar voren te laten komen. Ik ben dan ook meer dan positief verrast door dit verhaal. Het is een heerlijke roman waarin alles klopt: open personages, pakkende verhaallijn en wederom geweldig geschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.