Recensie: ‘Doe en denk als Coco Chanel’, Aurélie Godefroy

Chic, pionier, innovatief, feministisch, stijlvol, moedig en zeer succesvol. Het zijn een aantal woorden om modelegende Coco Chanel mee te omschrijven. Schrijfster Aurélie Godefroy vangt het leven van de vrouw die nog steeds een grote invloed heeft op de modewereld doeltreffend in ‘Doe en denk als Coco Chanel‘. Een ode aan Chanel met pakkende levenslessen voor de lezer!

In ‘Doe en denk als Coco Chanel’ vind je alle levenslessen van deze iconische modeontwerpster. Ze was niet alleen de vrouw die een moderevolutie ontketende door broeken voor vrouwen te ontwerpen, ze was ook chic, een pionier, innovatief, feministisch, stijlvol, moedig en succesvol. Ontdek hoe je de levenslessen van een van de invloedrijkste personen van de twintigste eeuw kunt toepassen in je dagelijks leven, en hoe je net zo innovatief, stijlvol, moedig en succesvol wordt als zij.‘ (Uitgegeven door Kosmos Uitgevers)

Als er één modeontwerper is waar ik tegen opkijk, dan is het Coco Chanel wel. Haar passie voor mode, haar wilskracht en de emancipatie van vrouwen waar ze aan heeft bijgedragen, maken haar een mode-icoon om nooit meer te vergeten. Nog steeds zien we haar invloeden terug in het huidige straatbeeld. Zo was de kleur zwart vroeger alleen aan bedienden en nonnen toebedeeld, maar door Chanel is het veranderd in de kleur die in iedere vrouwenkast terugkomt. Tijd om meer te leren over dit icoon!

Godefroy steekt het boek in met een korte inleiding waarin ze vertelt waarom zij zo geïnspireerd is geraakt door Chanel. ‘Ik was altijd al onder de indruk van Coco Chanel. Al heel jong bewonderde ik haar creaties, vooral tijdens mijn studie aan de École du Louvre, maar pas veel later ben ik sympathie gaan voelen voor haar als persoon’, schrijft Godefroy. Meteen weet je dat je met een liefhebber van de modeontwerpster te maken hebt, door de passie die goed voelbaar is. We nemen een duik in het leven van Chanel. Zo lezen we over haar jongere jaren, die voor veel mensen een mysterie zullen blijven (Chanel nam het niet zo nauw met haar leeftijd, zo verkondigde ze haar hele leven dat ze tien jaar jonger was dan ze in werkelijkheid was). Lezen we over haar tubulente liefdesleven, haar begintijd als ontwerpster en hoewel ze door de hele wereld werd geprezen, dit geen garantie is voor een fijn leven. Godefroy brengt ons dichtbij de ontwerpster door haar leven beetje bij beetje te ontvouwen, ons mee te nemen in de omgeving waar ze opgroeide, werkte en haar dagen doorbracht. We lopen samen door de straten van Parijs, krijgen een inkijkje in het atelier van Chanel en haar fameuze studio met spiegels. De schrijfster brengt een ode aan de legende, doet dit respectvol maar laat ook de feiten zien. Zo lezen we onder andere over Chanel’s bezigheden in de oorlog.

‘Een prachtige ode aan de moed van Chanel’

Godefroy eindigt ieder hoofdstuk met een wijze les die je kunt trekken uit het leven van Chanel. Zo komt bijvoorbeeld moed aan bod: “Een oud Frans spreekwoord luidt dat angst en moed als broer en zus zijn! Moed is als een spier: je kunt hem trainen!” Hoewel het korte, enigszins vluchtige tips zijn, zijn ze wel gemakkelijk in je dagelijkse leven te integreren. Door een vleugje Chanel met je mee te nemen iedere dag kun je stukje bij stukje werken aan het laten uitkomen van je dromen, zoals het mode-icoon ook deed. Godefroy laat je zien dat in iedere vrouw een pionier, feminist en moed zit. Haar vlotte schrijfstijl maakt dat je de tips opzuigt als een spons en door het boek heen vliegt. Niet alleen heeft de schrijfster een ode aan Chanel neergezet, maar ook een ode aan iedere dappere vrouw die haar dromen najaagt.

‘Doe en denk als Coco Chanel’ voelt als een korte biografie, vol tips en tricks van het mode-icoon zelf. Een boek dat bol staat van de details over het leven van Chanel, je zal verbazen door wat ze allemaal heeft bereikt. Een verhaal dat straalt door de prachtige, vlotte schrijfstijl van Godefroy. Ik ben fan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.