Recensie: Donker blauwe woorden, Cath Crowley

Boeken moeten leven, dat gezegden neemt schrijfster Cath Crowley wel heel letterlijk, met een boekenkast vol beschreven boeken. ‘Donker blauwe woorden‘ laat je keer op keer verliefd worden op lezen.

9200000071999563Ik had de brief geschreven voor ik van huis ging, mijn handen bevend terwijl ik de woorden op papier zette. Het was voornamelijk ik hou van je, met een beetje je kunt het dak op. De perfecte liefdesbrief, volgens Lola. In de tweedehandsboekwinkel van Henry’s vader staat een kast met boeken waarin klanten mogen schrijven. Mensen omcirkelen woorden die ze mooi vinden, onderstrepen zinnen of ze laten boodschappen achter in de kantlijn: gedachten, vragen, wensen. Sommigen laten brieven achter tussen de bladzijden. Brieven aan schrijvers, aan (ex-)vrienden of vriendinnen. In deze kast laat Rachel een liefdesbrief achter voor haar beste vriend Henry, vlak voordat ze gaat verhuizen…

De perfecte combinatie tussen twee schrijfstijlen, zo zou ik ‘Donker blauwe woorden’ omschrijven. Crowley maakt gebruik van het gebruikelijke vertelperspectief maar ook van communicatie door brieven, stijlen die ze uiteindelijk op ontroerende wijzen samen weet te brengen. Vooral de brieven tussen de zus van Henry en haar geheime aanbidder zorgen op het einde voor tranen in je ogen. Crowley’s schrijfstijl is vlot, prettig om te lezen maar heeft vooral iets realistisch. Haar personages gebruiken geen gekunstelde taal.

De perfecte combinatie tussen twee schrijfstijlen, zo zou ik ‘Donker blauwe woorden’ omschrijven

Dit boek zit technisch echt geweldig in elkaar. Crowley schrijft niet alleen in verschillende schrijfstijlen maar ook vanuit meerdere perspectieven. Ze weet hier goed de balans in te houden en kapt het hoofdstuk net af als het spannend wordt. Het enige kritiek puntje dat ik bij dit boek heb is dat het verhaal iets wat traag op gang komt, maar het is zeker meer dan de moeite waard om door te blijven lezen.

‘Donker blauwe woorden’ ontroert maar is tegelijkertijd ook hartverwarmend. Een must read voor iedere YA-fan.

Heb jij ‘Donker blauwe woorden’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.