Recensie: ‘Dreaming of the boy next door’, Kristina Forest

We hebben er allemaal vast wel eens over nagedacht, een roadtrip. Misschien wil je naar een ver land en het daar met de auto gaan verkennen, of op roadtrip door je eigen land. Voor hoofdpersoon Chloe uit het nieuwe boek van Kristina Forest ‘Dreaming of the boy next door‘ is een roadtrip bittere noodzaak om haar droom na te jagen. Al brengt die roadtrip haar meer dan alleen dichter bij haar droom.

‘Chloe wil auditie doen voor een balletacademie in New York, maar haar moeder verbiedt haar te gaan. Chloe gaat stiekem toch. Maar dan duikt haar onmogelijke buurjongen Eli op. Als Chloe hem geen lift geeft, verlinkt hij haar bij haar moeder. Noodgedwongen neemt Chloe Eli (en zijn stinkende hond) mee. Dit is het begin van een onvergetelijke roadtrip die alles zal veranderen.’ (Uitgegeven door Young and Awesome, vertaald door Ans van der Graaff)

Schrijfster Kristina Forest was vroeger helemaal verknocht aan dansen en bundelt deze passie nu met haar tweede liefde: schrijven. En ik kan je zeggen: dat levert een sprankelende debuut YA op waar je met iedere pagina die je omslaat meer van gaat houden.

Maak kennis met Chloe, een vrolijke meid met een grote passie voor dansen. Als ze auditie mag doen voor de balletschool in New York, kan niets of niemand haar tegenhouden om naar de grote stad af te reizen. Ook niet haar moeder die haar verbiedt om te gaan. Forest zet met Chloe een prachtig personage neer om je mee te nemen in het verhaal, iemand met lef, die strijd voor haar doelen, maar daarnaast ook kwetsbaar is. De schrijfster brengt ons met ‘Dreaming of the boy next door’ een prachtig coming-of-age verhaal, waarin we de emotionele groei van Chloe meemaken naar volwassenheid. Want niet alleen wordt het hoofdpersonage kwetsbaar neergezet, waardoor je al snel een band met haar zult vormen, je ziet haar met iedere pagina die je omslaat meer groeien, zelfverzekerder worden en trots zijn op wie ze is. Daarmee zet Forest ook een krachtige boodschap neer naar haar lezer: ‘geloof altijd in jezelf en je eigen doelen’. Het zijn deze onderliggende boodschappen en het enigszins ontroerende verhaal van Chloe dat het boek de nodige lading meegeven om aan de pagina’s gekluisterd te blijven.

‘Een prachtig coming-of-age verhaal’

De schrijfstijl van Forest is in een paar woorden te vangen: uber vlot, organisch en precies juist voor de doelgroep van het boek. De schrijfster zet een mooi eigen schrijfstijl neer die aanhaakt bij de jonge doelgroep waar ze het boek voor heeft geschreven. Dit begint al meteen bij het ijzersterke eerste hoofdstuk dat ze neerzet, waarin ze laat zien dat ze over een heerlijke vlotte schrijfstijl beschikt die ook nog eens doorspekt is met humor. Forest is niet bang om de randjes op te zoeken met humor en daarmee de soms zwaardere momenten lichter te maken, maar wel de lading te behouden. Iets dat je niet vaak ziet bij een debutant en nog veel belooft voor het toekomstige werk van deze schrijfster.

‘Dreaming of the boy next door’ is een fijne YA waarin alles samenkomt: coming-of-age momenten, humor, romantiek en uiteraard ook de nodige emotie’s. Dat Forest daarnaast er voor kiest om ook complexere thema’s aan te stippen zoals afkomst, volwassen worden, vertrouwen op jezelf, geeft dit boek nog meer lading mee om het niet snel meer te vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.