Een debuut dat meteen in verschillende talen werd vertaald. ‘Drie versies van ons‘ is het debuut van schrijfster Laura Barnett. Barnett koos met dit boek niet voor de makkelijkste weg en schreef drie versies van haar verhaal door elkaar heen. Het resultaat, een boek met drie verhalen over het leven van twee personen.
Sommige momenten kunnen je leven veranderen. Heb je je ooit afgevraagd: wat als…? Een man loopt over het voetpad. Een vrouw, die hem tegemoet fietst, moet uitwijken voor een hond. Of krijgt een lekke band. Of fietst gewoon door. Op dat moment – man loopt, vrouw fietst – haakt hun toekomst in elkaar. Er zijn drie beslissende momenten, drie versies van het verhaal die de rest van hun verhaal bepalen. Eva en Jim zijn dan negentien. Drie versies van ons volgt de drie manieren waarop hun leven zich kan ontvouwen na deze eerste ontmoeting. We volgende verschillende versies van hun relatie, van het begin tot het eind, samen en van elkaar gescheiden, waarin hun liefde steeds andere routes neemt, van hun ontmoeting in 1958 tot de ontknoping in het heden. Drie levens vol liefde, ambitie en verraad, maar bovenal drie levens met een rotsvaste connectie tussen twee personen. Het verhaal onderzoekt het idee dat er momenten zijn dat ons leven heel anders had kunnen verlopen, de piepkleine beslissingen die ons lot bepalen en de toevalligheden waar alles op gebaseerd is. Hoe makkelijk had het anders kunnen lopen? Wat als we elkaar toen niet ontmoet hadden?
Het schrijven van een debuut is altijd spannend. Sommige schrijver maken het zich al moeilijk genoeg door één verhaal te schrijven. Barnett neemt het nog een stap verder door drie verhalen door elkaar te schrijven. ‘Drie versies van ons’ bestaat uit drie versies van het verhaal over Eva en Jim. Het was een gewaagde zet van Barnett om drie verhalen door elkaar heen te schrijven, een zet die niet helemaal goed uitpakt. Om het verhaal goed te begrijpen is een notitieboekje toch echt noodzakelijk. De verhalen zijn zo gedetailleerd dat je ze snel door de war kunt halen.
Barnett heeft een eigen schrijfstijl die fijn is voor de lezer
Hoewel een notitieboekje makkelijk is bij het verhaal is dit wel een debuut waar je van kunt dromen. Barnett heeft een eigen schrijfstijl die fijn is voor de lezer en waar je je met de hoofdpersonen kunt identificeren omdat je zoveel over ze te weten komt. Ook de plaats waar het zich afspeelt wordt goed omschreven, zo lijkt het ook net alsof je zelf deelneemt aan het verhaal.
Barnett brengt met ‘Drie versies van ons’ een boek waarbij je zelf de afloop kunt kiezen. Ze lijkt hiermee in te spelen op de grillen van de lezer. Nadat je alle verhalen hebt gelezen raad ik je aan om de verhaallijn te kiezen die bij je past en die nog een keer te lezen. Dit zorgt ervoor dat je een beter beeld krijgt van de schrijfstijl van Barnett en dat het verhaal niet zo verwarrend overkomt.
‘Drie versies van ons’ is een boek waar je je hoofd echt bij moet houden, maar dat garant staat voor een lach en een traan. Een debuut wat je zeker een keer moet hebben gelezen!
Heb jij ‘Drie versies van ons’ ook gelezen? Laat weten bij het commentaar wat jij ervan vindt!