Recensie: Drie versies van ons, Laura Barnett

Een debuut dat meteen in verschillende talen werd vertaald. ‘Drie versies van ons‘ is het debuut van schrijfster Laura Barnett. Barnett koos met dit boek niet voor de makkelijkste weg en schreef drie versies van haar verhaal door elkaar heen. Het resultaat, een boek met drie verhalen over het leven van twee personen.

Sommige momenten kunnen je leven veranderen. Heb je je ooit afgevraagd: wat als…? Een man loopt over het voetpad. Een vrouw, die hem tegemoet fietst, moet drieversiesvanons-laura-barnettuitwijken voor een hond. Of krijgt een lekke band. Of fietst gewoon door. Op dat moment – man loopt, vrouw fietst – haakt hun toekomst in elkaar. Er zijn drie beslissende momenten, drie versies van het verhaal die de rest van hun verhaal bepalen. Eva en Jim zijn dan negentien. Drie versies van ons volgt de drie manieren waarop hun leven zich kan ontvouwen na deze eerste ontmoeting. We volgende verschillende versies van hun relatie, van het begin tot het eind, samen en van elkaar gescheiden, waarin hun liefde steeds andere routes neemt, van hun ontmoeting in 1958 tot de ontknoping in het heden. Drie levens vol liefde, ambitie en verraad, maar bovenal drie levens met een rotsvaste connectie tussen twee personen. Het verhaal onderzoekt het idee dat er momenten zijn dat ons leven heel anders had kunnen verlopen, de piepkleine beslissingen die ons lot bepalen en de toevalligheden waar alles op gebaseerd is. Hoe makkelijk had het anders kunnen lopen? Wat als we elkaar toen niet ontmoet hadden?

Het schrijven van een debuut is altijd spannend. Sommige schrijver maken het zich al moeilijk genoeg door één verhaal te schrijven. Barnett neemt het nog een stap verder door drie verhalen door elkaar te schrijven. ‘Drie versies van ons’ bestaat uit drie versies van het verhaal over Eva en Jim. Het was een gewaagde zet van Barnett om drie verhalen door elkaar heen te schrijven, een zet die niet helemaal goed uitpakt. Om het verhaal goed te begrijpen is een notitieboekje toch echt noodzakelijk. De verhalen zijn zo gedetailleerd dat je ze snel door de war kunt halen.

Barnett heeft een eigen schrijfstijl die fijn is voor de lezer

Hoewel een notitieboekje makkelijk is bij het verhaal is dit wel een debuut waar je van kunt dromen. Barnett heeft een eigen schrijfstijl die fijn is voor de lezer en waar je je met de hoofdpersonen kunt identificeren omdat je zoveel over ze te weten komt. Ook de plaats waar het zich afspeelt wordt goed omschreven, zo lijkt het ook net alsof je zelf deelneemt aan het verhaal.

Barnett brengt met ‘Drie versies van ons’ een boek waarbij je zelf de afloop kunt kiezen. Ze lijkt hiermee in te spelen op de grillen van de lezer. Nadat je alle verhalen hebt gelezen raad ik je aan om de verhaallijn te kiezen die bij je past en die nog een keer te lezen. Dit zorgt ervoor dat je een beter beeld krijgt van de schrijfstijl van Barnett en dat het verhaal niet zo verwarrend overkomt.

‘Drie versies van ons’ is een boek waar je je hoofd echt bij moet houden, maar dat garant staat voor een lach en een traan. Een debuut wat je zeker een keer moet hebben gelezen!

Heb jij ‘Drie versies van ons’ ook gelezen? Laat weten bij het commentaar wat jij ervan vindt!

1 Comment

Add Yours
  1. 1
    Liese

    Mijn review:
    The versions of us is de debuutroman van Laura Barnett en wordt door ELLE omschreven als One Day meets Sliding Doors. Barnett is niet aan haar proefstuk toe: ze schreef al eerder kortverhalen en haar werk als journalist en theatercriticus voor The Telegraph waren een welkome leerschool voor haar vlotte pen.

    The versions of us breit voort op ‘wat als…’-mijmeringen, het lot, timing en keuzes. Het boek vormt met dit uitgangspunt geen unicum, maar weet zich wel te onderscheiden van het plebs in de mate waarin lotsbestemming wordt geëxploreerd. Barnett neemt haar queeste ernstig en biedt in 214 pagina’s drie alternatieven over een tijdsspanne van ruim een halve eeuw.

    We schrijven oktober 1958. Eva, een 19-jarige studente Engels, rijdt met haar fiets te Cambridge richting campus wanneer haar pad kruist (hallo woordspeling) met dat van Jim, een 19-jarige student Rechten. Het vormt het startpunt voor drie verschillende levenslopen: in de eerste versie worden Eva en Jim verliefd, in de tweede versie lopen ze elkaar mis en in de derde versie trouwt Eva met haar partner, David. Doorheen de jaren volgen we de routes van Eva en Jim, samen of apart, in goede of kwade dagen. Of hoe iemand drie heel andere levens kan leiden, en toch altijd op zoek is naar de beste versie van zichzelf.

    Het lezen van drie verhaallijnen door elkaar vraagt extra oplettendheid en soms wat denkwerk maar is niet onoverkomelijk. Een andere strategie is om iedere versie apart te lezen, maar dat is wellicht niet wat de auteur beoogt. Meer zelfs, The versions of us toont een aangename afwisseling in het land van chronologie. Als lezer beland je in een bevoorrechte positie. Waar anders biedt zich de opportuniteit aan om zonder schroom mee te gluren, om de impact van keuze – en toeval – te aanschouwen van zo nabij? Dat zorgt er, in combinatie met de vlotte schrijfstijl, voor dat je makkelijk wordt meegezogen in het verhaal, een echte pageturner.

    Nochtans heeft het drieluik ook enkele neveneffecten. Met momenten voelt het schrijfsel van Barnett gekunsteld aan, alsof ze zelf voeling met bepaalde locaties en tijdperken mist. De nevenpersonages zijn eerder fletse verschijningen en vormen op hun hoogtepunt slechts figuranten met een naam. Maar het grootste pijnpunt situeert zich in het opzet zelf. Door driedubbel zoveel verhaal aan te bieden én te schrijven vanuit het standpunt van beide hoofdpersonages, moet Barnett inboeten in de gelaagdheid van haar protagonisten. Jammer, maar niet allesverwoestend.

    Barnett is ondertussen begonnen aan een nieuwe roman, die ‘Greatest hits’ zal noemen en in 2017 verschijnt. Hoewel The versions of us niet de hoogste toppen scheert, smaakt hij wel naar meer. Een nieuwe afspraak voor 2017 staat genoteerd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.