Recensie: ‘Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa’, Raf De Bie

Een spel van verbeelding en werkelijkheid, met een mysterieus tintje en een mooie liefdesverhaallijn. Een omschrijving die helemaal opgaat voor ‘Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa‘ van Raf De Bie. Hij debuteert met dit verhaal en zet meteen een pakkend werk neer.

‘Jonge hulpkok Dino heeft het moeilijk. Er zitten gaten en kieren in zijn appartement, zijn ex-vriendin vergeleek hun relatie met ondermaatse appelcake en in het restaurant zit de strenge chef hem dagelijks achter de veren. Rust vindt Dino in het schriftje op zijn nachtkastje, waarin hij de namen noteert van de mensen over wie hij droomt. Als Dino de dochter van de chef ontmoet, komt ook haar naam in het schriftje terecht. Maar al snel blijkt dat ook zij van hem heeft gedroomd. Kunnen dromen werkelijkheid worden? Of verandert de werkelijkheid in een droom? Eén ding is zeker: alles heeft te maken met de geschiedenis die kleeft aan de oude Vespa van de chef.‘ (Uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag).

Je hebt van die verhalen waarbij je meteen wordt gegrepen door de titel en de cover. ‘Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa’ is voor mij zo’n boek. De vrolijke kleuren op de voorkant, de kleine details die je doen nadenken over het verhaal en de pakkende titel wisten mijn meteen nieuwsgierig te maken naar de wereld in het boek. Na het lezen van de samenvatting werd mijn interesse nog meer gewekt en ik kan je zeggen: dit is een pakkend, mooi geschreven verhaal dat haast naar het literaire neigt.

In ‘Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa’ maken we kennis met hulpkok Dino. Hij heeft het moeilijk, zijn relatie is net beëindigd, zijn appartement heeft het nodige opknapwerk nodig en op het werk wordt hij ook niet altijd even gewaardeerd. De echte naam van Dino, die zo door zijn chef wordt genoemd, komen we niet te weten, maar met iedere pagina die je omslaat ontrafelt zich wel het verhaal achter de mysterieuze Dino. De Bie brengt ons dichtbij het personage door het verhaal vanuit de ik-vorm op te tekenen, waardoor we al snel een inkijkje krijgen in Dino’s gedachtes. Dit maakt dat je hem goed leert kennen en al snel een band met hem opbouwt. Dino is een fijn personage om te volgen, maar ook complex. De dromen die hij heeft spelen een grote rol in het verhaal, waardoor werkelijkheid en verbeelding vaak in elkaar overlopen. Hierdoor zie je meerdere kanten van Dino die niet altijd even grijpbaar zijn voor de lezer, wat het interessant maakt, maar ook hier en daar een ietwat verwarrend personage.

‘Een prachtige roman die neigt naar het literaire’

De Bie’s roman neigt voor mij dan ook meer naar het literaire, door de verhaalinsteek maar ook de manier van schrijven. Hoewel de dialogen zeer staccato zijn, zien we in de gedachtes van Dino meer literaire componenten terugkomen, zoals het aan het denken zetten van de lezer. Daarnaast weet De Bie met zijn beeldende pen dagelijkse futiliteiten prachtig om te zetten naar mooie alinea’s die je helemaal meevoeren, waardoor het verhaal nog een literair aandachtspunt te pakken heeft. Dit geeft het verhaal voor mij een mooie gelaagdheid en zorgt er ook voor dat je al lezer meermaals aan het denken wordt gezet door de onderliggende boodschappen. Hoewel het verhaal neigt naar de literaire kant, blijft het zeker toegankelijk voor lezers die niet van literaire werken houden. De Bie brengt ons een vlot en pakkend verhaal!

‘Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa’ is een interessant, pakkend en prachtig geschreven werk dat je uren leesplezier zal opleveren en je aan het denken zal zetten. De verhaallijn is overtuigend vanaf het eerste moment en uniek door de dromen die erin worden verwerkt. Ik ben benieuwd naar meer werk van deze schrijver!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.