Recensie: Duingras, Jackie van Laren

Het verhaal ontstond op Facebook en werd afgelopen maand in boekvorm uitgebracht. Jackie van Laren schreef de roman Duingras, is het net zo goed als al haar andere boeken?

‘Wende Freriks staat op een keerpunt in haar leven: ze is gestopt met haar opleiding en is totaal onverwacht gedumpt door haar vriend. In een opwelling boekt ze twee weken vakantie op een waddeneiland, om het einde van haar relatie te verwerken en te bedenken wat ze nou eigenlijk wil met haar leven.

In Grote Vis, de enige strandtent op het eiland, raakt ze aan de praat met de eigenaar Axel en zijn beste vriend Vincent. De twee zijn tegenpolen: zo vrolijk en flirterig als surfer Vincent is, zo serieus en ontoegankelijk is Axel. Nu ze er toch is helpt Wende de twee her en der met een klusje, en al snel komt ze er dagelijks, raken ze echt bevriend en lijkt haar oude leven heel ver weg. Behalve oprechte vriendschap voelt Wende ook iets anders voor de stugge Axel, al wil ze daar nog niet te veel over nadenken nu haar nieuw verworven vrijheid net een beetje begint te wennen. Tot haar ex ineens voor haar neus staat en alles op zijn kop zet…’

Een verhaal in fragmenten op Facebook plaatsen en er uiteindelijk een boek van kunnen maken. Het mag enigszins apart klinken maar het werkt! ‘Duingras’ is weer een sterk staaltje schrijfwerk van Van Laren. Het is grappig, vlot en romantisch. Daarnaast weet Van Laren het verhaal weer beeldend te maken, waardoor het net lijkt alsof je zelf in de strandtent aanwezig bent.

Duingras is grappig, vlot en romantisch

Het is een soort guilty pleasure geworden, maar bij het lezen van Van Larens boeken kijk ik altijd eerst welke naam ze voor haar hoofdpersonage heeft verzonnen. Zo zagen we Nierika-Namasté de Wit voorbijkomen in de Q-trilogie en staat in ‘Duingras’ het verhaal van Wendelmut centraal. Het blijven iedere keer toch weer speciale namen die je niet snel voorbij ziet komen in andere verhalen. En misschien is dat ook wel hoe je de boeken van Van Laren kunt omschrijven. Ze mogen dan soms wat clichématig zijn, de ontwikkeling van de personages en de setting van het verhaal maakt het keer op keer uniek.

‘Duingras’ is het ultieme feelgood boek, vlot geschreven en te verslavend om weg te leggen voordat je het helemaal uit hebt. Ik kan niet wachten tot de andere delen uit de serie!

Heb jij ‘Duingras’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.