Recensie: ‘Durf te schrijven!’, Carry Slee

Handjes in de lucht als je ervan droomt om schrijver te worden. Waarschijnlijk zullen nu velen een hand in de lucht steken, het is een grote droom van menig boekliefhebbers. Een droom die zomaar eens werkelijkheid zou kunnen worden met behulp van het nieuwe boek van Carry SleeDurf te schrijven!‘ 

‘Carry, ik wil schrijver worden, kun jij me helpen?’
Deze vraag wordt ontzettend vaak aan Carry gesteld. Nu komt ze met het antwoord: in Durf te schrijven! deelt ze al haar schrijfgeheimen met jou. Hoe je inspiratie krijgt en jezelf ertoe zet om nu écht de pen op te pakken. Hoe je ervoor zorgt dat jouw verhaal een pakkend begin heeft en dat je personages gaan leven. Hoe je het plot van jouw boek zo spannend, ontroerend of interessant maakt, dat niemand meer kan stoppen met lezen.
Met aansprekende opdrachten en grappige anekdotes over haar eigen schrijfervaringen loodst Carry je door het schrijfproces heen. In een toegankelijke stijl laat ze je zien dat er niets zo heerlijk is als schrijven. Aan de slag, durf te schrijven!

Carry Slee is voor mij toch wel de ‘moeder der schrijvers’. Wie is er niet opgegroeid met haar geweldig geschreven boeken ‘Spijt!’ en ‘Afblijven’. Het was dan ook wachten op het moment dat Slee haar schrijfgeheimen met menig beginnend schrijver zou delen. En dat moment is nu met ‘Durf te schrijven!’. En wat heb ik genoten van dit boek! Slee deelt haar tips, zoals dat je een plek in huis moet vinden waar je alleen maar schrijft, zodat dat echt je schrijfplek wordt. Maar ze geeft ook tips over plotten, personages menselijk maken en spanningsopbouw. Haar tips en voorbeelden worden vergezeld met grappige en prachtige illustraties van Aimée de Jongh.

‘Het was wachten op het moment dat Slee haar schrijfgeheimen zou delen. En dat moment is nu!’

Wat dit boek voor mij zo goed maakt is dat Slee niet belerend is. Ze vertelt wat haar heeft geholpen, neemt haarzelf zo nu en dan op de hak en beschikt over een groot relativeringsvermogen. Daarnaast is dit voor mij het boek dat de ‘dromers’ onder de schrijvers net over die grens weet te duwen dat ze echt beginnen te schrijven. Slee neemt je namelijk aan de hand mee in het proces en begeleid je waar nodig. Kleine opdrachten worden uitgezet, voorbeelden gegeven en duidelijke uitleg gegeven. Leuk extraatje is ook dat je gaandeweg het boek een paar kleine verhaaltjes krijgt voorgeschoteld, die dat echte Slee-gevoel (verbazing, verwondering, bewondering) teweeg brengen. Omdat de schrijfster voorbeelden geeft en deze, zoals we van haar gewend zijn, helemaal uitwerkt krijg je kleine boekjes in het boek. Een geweldige manier om tips naar papier te vertalen.

‘Durf te schrijven!’ is een must voor iedere beginnende schrijver. Het is vlot geschreven, bevat nuttige tips en zorgt ervoor dat jij als schrijver je droom achterna kunt gaan met een beetje hulp van de schrijfkoningin van Nederland!

Heb jij ‘Durf te schrijven!’ van Carry Slee ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van het boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.