Recensie: Een broer van ijs, Alicia Kopf

Een reisverslag, een verhaal vol geschiedenis en een dagboek in één. De debuutroman ‘Een broer van ijs‘ van Alicia Kopf is een kunstwerk an sich.

‘Ze heeft een diepe fascinatie voor ijs en voor de poolgebieden, voor de uitgestrektheid, de ongereptheid en het leven onder extreme omstandigheden. Maar vooral voor de legendarische ontdekkingsreizen naar deze uiterste punten van de aarde. De weidse ijsvlakten doen haar denken aan thuis. Waar haar broer alleen het topje van de ijsberg laat zien, niet de bevroren diepten daaronder. Waar de familiebanden koud zijn. Waar altijd een ijzige stilte hangt. Net als de oude poolreizigers gaat de verteller op expeditie, in de hoop haar familie, de liefde en zichzelf te vinden. De arctische omgeving laat zich echter niet zomaar bedwingen.’

De Spaanse Alicia Kopf is een echte kunstenares: ze schildert, schrijft en maakt video’s. Het zal dan ook niet verbazen dat ‘Een broer van ijs’ een complex en interessant boek is geworden. Kopf heeft haarzelf de moeilijke taak gegeven om twee verhaallijnen met elkaar te verweven. De eerste bestaat uit de poolexpedities, de tweede vertelt het verhaal van de hoofdpersoon. Kopf slaagt er deels in om de lezer in beide verhalen mee te nemen. De poolexpedities zijn interessant om te lezen omdat je als kijker een uniek, gedetailleerd inkijkje krijgt. De verhaallijn van de hoofdpersoon is daarentegen zo gedetailleerd dat het soms moeilijk wordt om niet verzeild te raken in futiliteiten.

Kopf is erin geslaagd om een uniek verhaal neer te zetten

Ondanks dat de verhaallijnen soms iets te veel uitweiden, is Kopf er wel in geslaagd om een uniek verhaal neer te zetten. Niet snel zul je een boek tegenkomen waarin je de hoofdpersoon zo goed leert kennen. Doordat Kopf vragen behandelt over hoe we moeten leven en hoe we om moeten gaan met moeilijke situaties, geeft ze niet alleen een inkijkje in het hoofd van de hoofdpersoon, maar weet ze het boek ook nog een hoger niveau te tillen. ‘Een broer van ijs’ zou ik niet snel onder het genre roman scharen, maar eerder onder literatuur. De behandeling van complexe vragen en de verhaalstijl sluiten daar beter bij aan.

‘Een broer van ijs’ is een knap geschreven debuutroman en laat zien wat Kopf in haar macht heeft. Hoewel het soms teveel ingaat op details, is het zeker een boek waar literatuurliefhebbers hun hart bij kunnen ophalen.

Heb jij ‘Een broer van ijs’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.