Recensie: Een hond met negen levens, W. Bruce Cameron

Kon jij het ook niet droog houden bij de film Hatchi? Schrijver W. Bruce Cameron neemt het nog een stapje verder met ‘Een hond met negen levens‘.

Na een kort en tragisch leven als straathond is Bailey tot zijn grote verbazing opeens weer een onstuimige golden retriever-puppy. Tijdens de eindeloze avonturen met de achtjarige Ethan leert hij hoe hij een ‘brave hond’ moet zijn. Maar zijn leven als lievelingshuisdier is niet het einde van Baileys reis. Hij wordt opnieuw als puppy geboren. En nog eens. Steeds weer vraagt hij zich af: wat is de bedoeling hiervan? Een hond met negen levens is veel meer dan een ontroerende hondenroman; het beziet menselijke relaties en biedt een onvergetelijke kijk op de unieke band tussen de mens en zijn beste vriend. 

Eigenlijk zou ik in deze recensie alleen maar de woorden: ‘Dit moet je lezen’, moet opschrijven. Wat een geweldig, goedgeschreven, ontroerend boek heeft W. Bruce Cameron geschreven. Het verbaasd mij niets dat Cameron meerdere prijzen heeft gewonnen voor de humor die hij in zijn verhalen verwerkt. Bailey is ontzettend grappig in zijn klungeligheid en onwetendheid. Zo snapt hij niet waarom mensen zo blij worden als hij buiten zijn behoefte doet in plaats van binnen. Of waarom hij in bad moet als hij een confrontatie heeft gehad met een stinkdier.

Dit moet je lezen!

Wat dit boek zo goed maakt is dat Cameron ons via een nieuw perspectief een unieke kijk geeft op ons eigen gedrag. Het is van honden bekend dat ze gevoelens van mensen feilloos kunnen peilen. Cameron geeft in ‘Een hond met negen levens’ een mooie schets weer van hoe mensen reageren, bijvoorbeeld als de verliefd zijn. Dit in combinatie met het grappige commentaar van Bailey maakt het een boek om nog lang bij stil te staan.

‘Een hond met negen levens’ is een echte must-read. Het is ontzettend goed geschreven, grappig maar vooral liefdevol.

Heb jij ‘Een hond met negen levens’ ook gelezen? Of misschien de film ‘A dogs purpose’ gezien (draait nu in de bios)? Laat weten bij de reacties wat jij van het verhaal vindt!

1 Comment

Add Yours
  1. 1
    Mevr. A.T.M. Walraven

    “Een hond met negen levens”, inderdaad een “must” om te lezen, zeker als je “Hatchi” meeslepend vond. Bijzonder aan dit heerlijke boek, dat leest als een trein, vind ik allereerst dat het geschreven is vanuit het perspectief van de hond, die in steeds nieuwe levens zich toenemend bewust is van de vraag waartoe hij op aarde is en de lezer meeneemt in die vraag en het/een antwoord erop: dat jijzelf niet de spil van het universum bent, maar leeft met en voor anderen, vanuit een groeiende liefde. Naast avonturen, die spannend zijn, beschrijft het vele soorten emoties, op zo’n wijze dat vele passages je doen lachen én ook tranen de vrije loop kan laten gaan in passages die je herkent vanuit je eigen leven. Een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.