Recensie: ‘Een overwacht duet’, Julia Quinn

Wanneer er een nieuw boek van schrijfster Julia Quinn, bekend van de Bridgerton serie, verschijnt, dan weet je dat er snel een recensie zal verschijnen op Boekhopper. We houden massaal van de heerlijke historische romantische boeken die Quinn ons brengt. Ze voeren om mee naar andere tijden, laten ons meezwijmelen en genieten van alle hoffelijkheid. Een gegeven dat zeker opgaat voor haar nieuwe roman ‘Een onverwacht duet‘.

‘Honoria Smythe-Smith, de jongste kleindochter van de graaf van Winstead, speelt viool in het Smythe-Smith kwartet. Ze weet heel goed dat ze vreselijk slecht zijn. Sterker nog: ze gee­ft haar neven en nichten volmondig gelijk als ze zeggen dat zij waarschijnlijk de slechtste van het stel is.

Marcus Holroyd is de beste vriend van Honoria’s broer Daniel, die in ballingschap leeft­ in het buitenland. Marcus hee­ft beloofd op Honoria te letten en neemt zijn verantwoordelijkheid zeer serieus. Maar er staat hem nogal wat te wachten wanneer Honoria naar Cambridge vertrekt, vastbesloten om tegen het einde van het seizoen te trouwen met de enige ongetrouwde Bridgerton. Als hij niet gevoelig blijkt voor haar avances is het aan Marcus om op tijd in te grijpen en haar hart te stelen voor de start van de muziekavond.’ (Uitgebracht door Boekerij, vertaald door Karin Breuker).

De Bridgerton serie, het is een geliefde reeks bij veel historische romanliefhebbers. Quinn bracht de serie alweer enkele jaren geleden uit en heeft inmiddels meerdere series op haar naam staan, waar Bridgertons ook hun opwachting in maken. Daar kan ze dit voorjaar een nieuwe serie aan toevoegen met de ‘Smythe-Smith serie’ waarin we de kinderen van de graaf van Winstead volgen. Leuk detail voor Bridgerton lovers, onder andere Colin maakt zijn opwachting in dit boek!

In ‘Een onverwacht duet’ maken we kennis met Honoria, de jongste kleindochter van de graaf, die zo haar eigen kijk op het leven erop nahoudt. Spelen in het kwartet van haar familie is niet haar favoriete bezigheid, maar het is een goede besteding voor de dag. Honoria droomt namelijk over een andere toekomst, eentje die haar naar het bruisende Cambridge brengt. Daar valt ze onder de verantwoordelijkheid van de charmante Marcus. Wanneer een alles veranderende gebeurtenis plaatsvindt, komen de twee dichter bij elkaar. Quinn brengt ons twee personages zoals we ze graag zien: een zelfstandige dame die niet bang is om haar mening te verkondigen en een ietwat stugge, maar ook kwetsbare man die gaandeweg het verhaal steeds meer opbloeit. De schrijfster weet als geen andere hoe ze de twee hoofdpersonages bij elkaar moet brengen en je als lezer naast ze moet plaatsen in het verhaal om je helemaal mee te nemen in hun leven en verleden. Waarbij we in dit verhaal wel een vernieuwende manier van verhaal-insteek zien. Waar we in de vorige boeken al snel vrienden worden met voornamelijk het vrouwelijk hoofdpersonage, is het dit keer de Marcus die meer de likable persoonlijkheid heeft.

Quinn’s schrijfstijl straalt in de detailrijke passages’

Quinn’s schrijfstijl is zoals we van haar gewend zijn: mooi gedetailleerd. De schrijfster heeft een beproefde schrijfmodule, het verhaal vanuit twee perspectieven beschrijven, en past dit ook in dit verhaal toe. Hierbij slaat ze wel een ietwat andere weg in dan we in eerste instantie verwachten. Waar de scheidingslijn in de vorige boeken qua perspectieven duidelijk zichtbaar is, verlopen de perspectieven in ‘Een onverwacht duet’ meer in elkaar over. Een organische manier van verhaalvertelling die wel iets meer oplettendheid van de lezer vereist. Iets dat zeker niet lastig is aangezien de spanning en de romantiek er in dit verhaal goed inzit. De verhaallijn, waar ik niet teveel over weg zal geven, met meerdere plottwisten maakt dit verhaal een feestje om te lezen voor echte historische roman liefhebbers.

‘Een onverwacht duet’ is wederom een heerlijke historische roman van de hand van Quinn. Haar schrijfstijl is doeltreffend en passend voor het verhaal, met mooie detailrijke passages, de hoofdpersonages zijn mateloos interessant om te volgen en de setting van het verhaal maakt het helemaal af. Een verhaal voor de echte fans!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.