Recensie: ‘Een prachtig slotakkoord’, Julia Quinn

Julia Quinn, de schrijfster achter de immens populaire Bridgerton serie, brengt ons deze zomer een heerlijk nieuw verhaal. Het vierde deel in de ‘Smythe-Smith’ serie, waarin we een duik nemen in het leven van de ietwat schutere, maar ook zeker krachtige Iris. Maak je maar op voor een boek dat je niet meer los wilt laten door de interessante verhaallijn!

Sir Richard Kenworthy moet binnen een maand een bruid zien te vinden, dus hij weet dat hij niet al te kieskeurig kan zijn. Maar als hij op een van de beruchte muzikale avonden bij de Smythe-Smiths de dochter des huizes Iris Smythe-Smith ontmoet, weet hij dat hij de ware heeft gevonden. Iris lijkt misschien een muurbloempje, maar onder haar teruggetrokken gedrag gaat iets heel anders schuil. 

Iris is er al aan gewend dat anderen haar vaak verkeerd inschatten. Met haar lichtblonde haar en haar onderkoelde maar soms venijnige humor valt ze niet op, en dat vindt ze helemaal prima. Ze is er dan ook helemaal niet van gediend dat Richard toenadering zoekt en ze bekijkt zijn geflirt met grote achterdocht. Als Richard haar een aanzoek doet, is ze ervan overtuigd dat er iets niet klopt. Maar haar hart denkt er heel anders over en wil niets liever dan ja zeggen.’ (Uitgegeven door Boekerij, vertaald door Karin Breuker).

De boeken van Julia Quinn, ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, maar ik hou ervan! Want zeg nou zelf, wat gaat er boven heerlijke charmante mannen, hoffelijkheid en een wervelwind aan romantiek? Quinn brengt ons inmiddels al jaren geweldige verhalen en gooit ook met ‘Een prachtig slotakkoord‘ hoge ogen, maar geeft haar lezers wel een ander verhaal dan we van haar gewend zijn.

In ‘Een prachtig slotakkoord’ maken we kennis met de ietwat stugge Richard en de galante maar teruggetrokken Iris. Richard is op zoek naar een bruid die hem en zijn familie kan redden uit een benarde situatie. Daarvoor is hij bereid ver te gaan. Iris bekijkt de wereld met argusogen en zoekt altijd een reden achter iemands gedrag. Zeker wanneer het om de liefde gaat. Wanneer Richard dan ook aan haar laat merken dat hij meer dan geïnteresseerd is, wil ze het liefst op grote afstand blijven. Maar beetje bij beetje weet hij de weg naar haar hart te vinden. Quinn brengt ons, zoals we van haar gewend zijn, twee complete tegenpolen die een mooie chemie met elkaar op papier hebben. Een paar waar je mee op pad gaat en die je aan de pagina’s gekluisterd houdt door de plottwisten in het verhaal. Waar we van de schrijfster gewend zijn dat ze vanaf de eerste pagina een verhaal brengt dat drijft op romantiek, slaat Quinn met dit vierde deel een andere weg in. Richard is op vele momenten een echte hork, iemand waar je niet snel een band mee vormt. Iris daarentegen wint de vriendschap van de lezer na het eerste hoofdstuk. Waar we in de vorige boeken vaak nog een band met de ietwat norse hoofdpersoon konden opbouwen, brengt Quinn ons nu iemand die we beetje bij beetje moeten doorgronden. De meningen over Richard zullen tot aan de laatste bladzijde ver uit elkaar liggen, maar dat de schrijfster ons een interessant hoofdpersonage brengt staat buiten kuif.

‘Romantiek met een serieuze ondertoon’

Quinn’s schrijfstijl schittert weer mooi in ‘Een prachtig slotakkoord’. Haar beeldende manier van schrijven maakt dat je echt met de personages in de ruimte staat, dat je over hun schouder meekijkt bij de gebeurtenissen die ze meemaken en haast naast ze staat op moeilijke momenten. Quinn heeft het talent om ruimtes, gevoelens en situaties levendig te maken en je er helemaal in mee te nemen. Iets waardoor deze boeken echt tot leven komen. Ze slaat met ‘Een prachtig slotakkoord’ wel een andere weg in dan we van haar gewend zijn. Waar haar vorige boeken vooral in het teken staan van romantiek en humor, zien we dat laatste in dit boek minder terugkomen. Quinn schijnt een licht op ‘leugens’ in een relatie en de weerslag die dit heeft op een jong koppel. Dit doet ze met een serieuze ondertoon die perfect aansluit bij het verhaal dat ze vertelt. Voor lezers die dan ook op zoek zijn naar een humorvol boek zal het even wennen zijn. Maar wie doorleest stuit op een verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten.

‘Een prachtig slotakkoord’ is een bruisend verhaal dat je zal verrassen en verbazen. Een verhaal waarin de romantiek zeker hoogtij voert, maar met een ontroerende en serieuze ondertoon. Quinn’s schrijfstijl maakt het mooi compleet en zorgt ervoor dat het wederom een historische roman is geworden waar je verliefd op wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.