Recensie: ‘Een puppy voor Valentijn’, Simone Luijten

De koningin van de korte verhalen met een glansrol voor puppy’s is terug! Simone Luijten brengt ons na de zoete verhalen ‘Een tweede kans voor Jess’ en ‘Een puppy voor kerst’ haar nieuwste boek ‘Een puppy voor Valentijn’. Een verhaal met een lach en een traan waar Luijten ook een andere kant van haarzelf laat zien.

‘Auke doet elke maandag en donderdag boodschappen bij de supermarkt en rekent altijd af bij dezelfde kassa, die van Nynke. Het maakt hem niet uit hoe lang de rij is, Auke wacht geduldig tot hij aan de beurt is. Al twee jaar lang probeert hij de moed te verzamelen om Nynke mee uit te vragen, maar het lukt telkens net niet. Op een dag ziet hij een briefje in de supermarkt hangen: puppy te koop. De hond van Nynke heeft een nestje en Auke grijpt zijn kans. Hij leest zich in over cockerspaniëls en staat dan bij Nynke op de stoep om de puppy te halen, én om te vragen of ze voortaan samen de honden zullen uitlaten. Maar dan neemt het verhaal een wending. Wie zal voortaan de puppy uitlaten?’

Verhalen waar een hond een grote rol in speelt, I Love It! De harige, pluizige beestje staan vaak garant voor liefdevolle, grappige en ontroerende momenten. Zo ook in het nieuwe verhaal van Simone Luijten ‘Een puppy voor Valentijn’: een pakkend, emotioneel maar vooral vernieuwend verhaal. Waar de vorige twee boeken van Luijten meerdere raakvlakken hadden, verrast ze de lezer nu met een compleet nieuwe insteek die raakt door de rauwheid. De schrijfster wisselt namelijk twee verhalen met elkaar af, die ze op het einde op een prachtige (ontroerende) manier weet te verweven.

”Een puppy voor Valentijn’ is een pakkend, vlot doch rauw verhaal dat schittert door de schrijfstijl van Luijten’

Door de vernieuwende insteek van Luijten moest ik wel even in het verhaal komen. Ik verwachte een verhaal zoals de andere, over jongere personage die de nodige hobbels moet nemen om bij hun einddoel te komen. Maar niets is minder waar, de schrijfster laat ons kennismaken met Sandra, een moeder die op het punt staat om haar zoon naar het ziekenhuis te brengen voor een harttransplantatie. Sandra is kwetsbaar, zit er zichtbaar doorheen en verwaarloost haarzelf om voor haar zoon te kunnen zorgen. We komen mondjesmaat wat over haar te weten, waarna het verhaal overschakelt naar Auke die op het punt staat om iets te zeggen tegen de grote liefde van zijn leven Nynke. In eerste instantie lijken de verhalen niets met elkaar te maken te hebben, maar zoals ik al schreef valt alles op het einde van het verhaal als puzzelstukjes in elkaar (ik zal niet teveel spoilen, maar boy oh boy wat een einde).

Hoewel de verhaalinsteek anders is dan wat we gewend zijn van deze schrijfster, wat geweldig uitpakt, schittert haar vlotte schrijfstijl ook in dit verhaal. Luijten beschikt over het talent om haar personages ‘menselijk’ te maken, waardoor het haast lijkt alsof je iets leest dat ook echt is gebeurd. Haar personages struikelen wel eens over hun woorden, zijn verlegen en flappen er wel eens wat uit. Dit zorgt ervoor dat je ze al snel in je hart sluit en maar al te graag over hun schouder meekijkt in de situaties die ze meemaken. De schrijfster legt daarnaast de prachtige, rauwe emotionele verhaallijn op haar eigen manier vast. Ze schrikt niet terug om emoties tot in de details te beschrijven en speelt met de vele perspectieven om een rond verhaal neer te zetten.

‘Een puppy voor Valentijn’ is een pakkend, vlot doch rauw verhaal dat schittert door de schrijfstijl van Luijten. Het pakt je vast vanaf de eerste pagina vast en laat je na minder dan 100 pagina’s los met tranen in je ogen. Daarnaast ben ik erg onder de indruk door dit verhaal omdat de schrijfster een nieuwe kant van haarzelf laat zien. Ik ben benieuwd naar nieuwe pareltjes van haar hand!

Heb jij ‘Een puppy voor Valentijn’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit verhaal vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.