Sarah Morgan, toch wel een van mijn favoriete internationale feelgood schrijfsters. Alweer een tijdje terug bracht ze ons het zomerse verhaal ‘Een zomer in Parijs‘ dat tot en met september te koop is voor 7,99 tijdens de Summer of Feelgood. Tijd voor een recensie!
‘Parijs… Bestaat er een romantischere plek om je trouwdag te vieren? Een reisje naar de lichtstad lijkt Grace het ideale cadeau om haar man David mee te verrassen. Helaas heeft David ook een verrassing voor háár: hij wil scheiden. Nog niet helemaal bekomen van de schok besluit ze alleen naar Parijs te gaan, maar in je eentje in een bruidssuite ga je je niet direct beter voelen, ontdekt ze algauw. Dan ontmoet ze Audrey, een Engels meisje dat een beetje verloren door de stad loopt. Al snel ontwikkelt zich een hechte vriendschap tussen hen en ontdekken ze allebei waarom Parijs al eeuwenlang de stad van de liefde wordt genoemd!’ (Uitgegeven door Harper Collins, vertaald door Tasio Ferrand)
Boeken waarin je het liefst zou willen wonen, die je hart verwarmen en waar je uren in kunt blijven lezen terwijl je de tijd verliest. Dat zijn de beste boeken. Sarah Morgan brengt ons al jaren dit soort boeken, die keer op keer nog beter worden dan de vorige. En dat geldt zeker voor ‘Een zomer in Parijs’, het ultieme feelgoodboek voor deze zomer!
In ‘Een zomer in Parijs’ maken we kennis met Grace, een vrouw die het helemaal voor elkaar heeft in het leven. Althans dat dacht ze. Wanneer ze haar man verrast met een reisje naar Parijs, blijkt hij haar te verrassen met een scheiding. Grootmoeder Mimi vangt haar op en komt met een idee om even alles en iedereen te vergeten: Grace moet alleen naar Parijs gaan. Ietwat onwennig om alleen te gaan reizen, besluit Grace om de stap te wagen. Met alle gevolgen van dien. Morgan brengt ons een personage waar je in het begin van het verhaal wat aan zult moeten wennen. Grace is het type dat altijd alles geregeld heeft, die de touwtjes in handen heeft en deze maar moeilijk uit handen geeft. Hierdoor komt ze in het begin van het verhaal wat gestresst over, is het niet altijd duidelijk welke kant ze opgaat en is ze moeilijk ‘vangbaar’ voor de lezer. Maar zodra ze de stap naar het mooie Parijs zet, gaat er een wereld voor haar open en stelt ze zich ook open voor de lezer. Waarna een prachtige band tussen lezer en personage vormt. Ik kan je zeggen dat ik hardop mee zat te juichen voor Grace als ze eindelijk een stap voor haarzelf zette. Net zoals voor het twee hoofdpersonage in het verhaal Audrey. Een jonge vrouw die haar thuissituatie, met een moeder die alcoholist is, net is ontsnapt. Ze snakt naar rust en ruimte voor haarzelf. Audrey is een mateloos interessant personage, omdat ze in eerste instantie niet zoveel over haarzelf kwijt geeft en hier en daar wat mysterieus is. Je wilt haar doorgronden en weten wat er in haar omgaat. Gaandeweg het verhaal zien we dit gebeuren en vorm je net zoals met Grace een mooie band met Audrey. Derde personage in het verhaal is grootmoeder Mimi, die een kleine rol speelt, maar wel een cruciale. Morgan beschrijft het verhaal vanuit alle drie hun perspectieven en zet daarmee een prachtig en vol verhaal neer.
‘Een verhaal uit duizenden!’
Over Morgan’s schrijfstijl kunnen we inmiddels kort zijn, deze is heerlijk vlot, huiselijk en warm. Precies zoals je bij een feelgood mag verwachten. Morgan weet als geen ander hoe ze met de lezer moet spelen, door hier en daar wat informatie te geven, maar ook vooral er niet voor te schuwen om je nog even te laten zoeken. Daarnaast zou dit uiteraard geen feelgood zijn zonder een flinke dosis romantiek en dat heeft Morgan ook zeker in het verhaal geschreven. Ze presenteert ons een verhaal dat overloopt van de liefde, aantrekkelijke mannen en heerlijke dates. Meezwijmelen met ‘Een zomer in Parijs’ is dan ook zeker een understatement.
‘Een zomer in Parijs’ is een feelgoodboek zoals we hem iedere dag wel willen zien: liefdevol, humoristisch en prachtig geschreven. Morgan brengt ons een verhaalinsteek die we nog niet heel vaak hebben gezien, waarbij vooral vriendschap de boventoon voert. Dit levert een verhaal op dat voelt als thuiskomen, waarbij je het liefst in het verhaal wilt kruipen om je onder te dompelen in de wereld die de schrijfster heeft gecreëerd. Een verhaal uit duizenden!