Recensie: Eens gegeven, Charlotte de Monchy

Een Nederlandstalige feelgood roman. Met deze weersomstandigheden zijn we daar wel aan toe. Charlotte de Monchy bracht in januari het boek ‘Eens gegeven‘ uit. Op en top feelgood!

‘In Felines leven is er ruimte voor verbetering: ze woont anti-kraak in een krakkemikkig voormalig hotel. Op papier heeft ze haar droombaan: taxateur bij de Amsterdamsche Veiling. Helaas geeft haar baas alle interessante klussen aan zijn zoon en laat hij de slaapverwekkende taken aan Feline over. Als Feline een keer iets voor haar baas moet ophalen, eindigt dat uitstapje onverwachts in een wilde nacht met de knappe Teun, die werkt als bankier in de Londense City. Het kitscherige schilderijtje dat hij haar ten afscheid voor de grap cadeau geeft, blijkt een tweede, veel waardevoller schilderij te verbergen: een onontdekte Breitner, iets wat Teun duidelijk niet wist. Als ze het verkoopt, kan Feline het geld héél goed gebruiken om het huis op te knappen. En ze ziet Teun toch nooit meer, dat weet ze zeker. Tot een Engelse zakenbank de Amsterdamsche Veiling inhuurt om voor zijn nieuw te openen Nederlandse vestiging een kunstcollectie samen te stellen. En de bankier die het project leidt, wil alleen werken met Feline…’

Ze wordt ook wel het Nederlandse antwoord genoemd op schrijfsters als Katie Fforde en Jill Mansell. Een statement waar ik mij goed in kan vinden. Charlotte de Monchy heeft met ‘Eens gegeven’ een vlot, grappig maar vooral leuk verhaal neergezet. Een verhaal met de nodige onderliggende boodschappen die vooral terugkomen in de verhaallijn van Feline. De Monchy leert haar lezers dat het goed is om voor jezelf op te komen, je stem te laten horen en voor jezelf te kiezen.

Charlotte de Monchy heeft met ‘Eens gegeven’ een vlot, grappig maar vooral leuk verhaal neergezet

Het verhaal is hier en daar redelijk voorspelbaar, soms iets te veel naar mijn smaak, maar De Monchy weet het verhaal interessant te houden met alle bijpersonages. Zo lezen we in dit boek niet alleen het verhaal vaan Feline, maar maken we ook kennis met haar grappige huisgenoten. Vooral huisgenoot Evi speelt een belangrijke rol in het boek en krijgt gaandeweg het verhaal steeds meer ruimte. Dit zorgt ervoor dat je als lezer echt in het verhaal komt en het net lijkt alsof je zelf in het antikraak hotel woont waar het verhaal zich grotendeels afspeelt.

‘Eens gegeven’ is z’n feelgood boek waarmee je ’s avonds op de bank wil zitten onder een dekentje, met een kop thee en een reep chocolade om vervolgens de hele avond te lezen. Het is vlot geschreven en bevat de juiste dosis humor om het boek pas weg te leggen als het uit is.

Heb jij ‘Eens gegeven’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.