Recensie: ‘Emma’, Jane Austen

Jane Austen, de schrijfster waardoor wereldwijd miljoenen mensen aan lezers verslingerd raakten. Ze bracht ons de pareltjes ‘Pride & Prejudice’, ‘Sense & Sensibility’ en ‘Emma’. Afgelopen maand kwam het geweldige kostuumdrama ‘Emma’ in de bioscoop, reden om ook een prachtige editie van het boek uit te geven. Uitgeverij Rainbow brengt ons het iconische verhaal in een prachtig, bloemig jasje.

De mooie, slimme en rijke Emma Woodhouse is ervan overtuigd dat de liefde niet voor haar is weggelegd. Toch bemoeit ze zich graag met de relaties van anderen. Haar goedbedoelde pogingen om haar nieuwe vriendin Harriet te koppelen hebben onverwachte gevolgen als ze in een aantal ongemakkelijke situaties belandt en plotseling zelf verliefd wordt. Emma is een tijdloos verhaal en een van Austens meest geliefde werken.

Emma, toch wel een van mijn favoriete personages die uit Jane Austens geest is ontsproten. De altijd vrolijke, ietwat naïeve maar vooral eigenzinnige Emma die veel plezier haalde uit het matchen van mensen. Het verhaal vormde al de basis voor de film Clueless, afgelopen maand kwam het ook in de bioscoop met de boekverfilming ‘Emma’ en nu kunnen we weer helemaal meezwijmelen met het verhaal van Jane Austens geesteskind in de prachtige editie van het boek van Uitgeverij Rainbow.

‘Emma’ las is op de middelbare school en het verhaal is me, hoewel dat toch al weer een flinke poos geleden is, altijd bijgebleven. Ik kon dan ook niet wachten om te beginnen in dit boek en ik kan je zeggen, na zoveel jaar staat het verhaal nog steeds als een huis. Het is romantiek op en top, laat zien hoe mooi ‘het hof maken’ er vroeger aan toe ging en hoe verslavend de schrijfstijl van Jane Austen is. Na meer dan tweehonderd jaar zorgt ze er nog voor dat je niet kunt stoppen met lezen. Dit is vooral toe te schrijven aan haar gedetailleerde, doch vlotte manier van schrijven. ‘Alles bij elkaar verliep het poseren zeer bevredigend: de schets die ze de eerste dag gemaakt had, beviel haar zo goed dat ze door wilde gaan. Het ontbrak niet aan gelijkenis; de houding had ze gelukkig getroffen en omdat zij van plan was het figuur een beetje te flatteren, wat meer lengte en aanzienlijk meer elegance te geven, had ze er alle vertrouwen in…’ In ‘Emma’ laat Austen zien hoe rijk de letteren uit de romangeschiedenis zijn en hoe beeldend en doeltreffend je observaties neer kunt zetten om zo een lezer helemaal mee te nemen in het verhaal.

‘Emma’ staat tweehonderd jaar nadat het is geschreven nog steeds als een huis: het is romantisch, prachtig geschreven en staat garant voor uren leesplezier’

Wat ik daarnaast zo leuk vind aan alle boeken van Austen, en dan Emma in het speciaal, is de tijdsgeest die goed voelbaar is. Dit zie je vooral terug in de omschrijving van de personages, zo schrijft Austen: ‘Ook het belang van haar goede karakter mag niet onderschat worden, want dat maakt dat haar aard en manieren bijzonder beminnelijk zijn. Ze een heel bescheiden dunk van zichzelf heeft en ze altijd welwillend tegenover anderen is.’ Een groot contrast met de personage-omschrijvingen zoals we ze nu in boeken zien. Austen zet dan ook niet alleen prachtige verhalen neer, met haar beeldende pen en mateloos interessante opvattingen over de omgeving waarin haar personages verkeren, neemt ze je dan ook mee naar een heel andere wereld.

‘Emma’ is wat mij betreft toch wel het beste boek dat Jane Austen heeft geschreven. Het verhaal dat ze moest aanbieden aan een prins regent staat na meer dan tweehonderd jaar nog steeds als een huis: het is romantisch, voert je mee naar een tijd vol hoffelijkheid en het is adembenemend mooi geschreven.

Ben jij ook helemaal verslingerd aan de schrijfstijl van Austen? Je maakt kans op een exemplaar van deze mooie editie van Emma. Lees snel verder in deze blogpost om kans te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.