Recensie: ‘Every Little Piece of My Heart’, Non Pratt

Non Pratt, een naam die veel YA-liefhebbers vast wel eens voorbij hebben zien komen. De schrijfster staat erom bekend dat zij het leven van een tiener als geen ander weet te vangen: de worstelingen, de mooie momenten, de emotionele groei. In ‘Every Little Piece of My Heart‘ neemt de schrijfster het nog een stapje verder. Ze zet een verhaal neer dat raakt tot op het bot, een verhaal dat ik iedereen kan aanraden. Boekhopper geeft een exemplaar van dit adembenemend mooie verhaal weg op instagram @boekhopper.

When Sophie receives a parcel from her best friend, Freya, she expects it to contain the reason why Freya left town so suddenly, without goodbyes and without explanation. Instead, she finds a letter addressed to Win, a girl Freya barely knew – or did she? As more letters arrive for more people on the periphery of Freya’s life, Sophie and Win begin to piece together who Freya was and why she left. Sometimes it’s not about who’s gone, but about who they leave behind…’ (Uitgegeven door Walker Books).

Er zijn maar weinig boeken die je echt voor een langere tijd zullen bijblijven. Boeken die zo mooi zijn geschreven, een onderwerp bevatten dat weinig wordt behandeld in boeken, of personages bevat waar je meteen bevriend mee raakt als lezer. Schrijfster Non Pratt heeft het allemaal verwerkt in ‘Every Little Piece of my Heart’ en zet daarmee een verhaal neer dat pakt vanaf de eerste pagina, overtuigt en je zeker nog een lange tijd met je mee zult dragen!

‘Every Little Piece of my Heart’ kwam vorig jaar augustus uit en heel bookstagram overstroomde met lovende reacties op het boek. Het maakte mij ontzettend nieuwsgierig en ik kan je zeggen, dit boek is alle lovende reacties meer dan waard! In ‘Every Little Piece of my Heart’ volgen we vier tieners waarvan de verhalen samenvlechten nadat Freya zonder van iemand afscheid te nemen is verdwenen. We beginnen het verhaal bij Sophie, als zij een pakket ontvangt waarin een deel van de verdwijning van Freya zich lijkt de ontrafelen. Het leidt haar naar het volgende hoofdpersoon, en zo ontvouwt zich het verhaal van Freya steeds meer. Maar daarmee ook de vriendschap tussen de personages. Pratt heeft een prachtig verhaal geschreven over vriendschap, een verhaal dat raakt door de emotionele onderlagen en de groei van de personages. Een verhaal met meerdere lagen, maar ook zeker een verhaal waar de nodige luchtigheid inzit door de humor die door de pen van Pratt op de pagina’s terecht komt.

‘Een verhaal om nooit meer te vergeten!’

Maar wat dit verhaal voor mij vooral erg mooi maakt is dat het een inclusief verhaal is. Pratt voert een personage op dat lupus heeft, een auto-immuunziekte wat veel vermoeidheid en andere klachten met zich meebrengt. Pratt voert dit op een organische manier op, zonder daarmee haar personage te definiëren als de ziekte die ze heeft. Ze heeft een verhaal gecreëerd waarin begrip en hoop centraal staan en waar haar prachtige schrijfstijl schittert. Als er een schrijfster is die haar personages perfect aanvoelt dan is het Pratt wel. En ze heeft haarzelf geen gemakkelijk taak gegeven. ‘Every Little Piece of my Heart’ is vanuit vier perspectieven geschreven met ieder zo zijn eigen vertelstijl. Hierdoor leer je de personages goed kennen, maar zijn ze ook mooi eigen. Een vertelstijl die perfect past bij dit verhaal!

Het mag duidelijk zijn dat ik groot fan ben van dit verhaal! Het straalt door de kleurrijke personages, door het spanningselement dat zeker ook in dit verhaal zit, de humor, en de manier waarop taboeonderwerpen prachtig aan bod komen. Een verhaal om nooit meer te vergeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.