Recensie: ‘Fake!’, Carry Slee

Carry Slee, als er een schrijfster was waar ik vroeger fan van was dan was het Carry Slee wel. Haar boeken hebben altijd een mooie gelaagdheid en spelen in op actuele thema’s. Ook in haar nieuwe boek ‘Fake!‘ komt dit terug! Tijd voor een ride down memorylane (het is voor mij al meer dan tien jaar geleden dat ik een Slee boek las), met dit pakkende verhaal!

Levi ziet dat Emiel, de nieuwe jongen op school, een intiem gesprek voert met Mila, Levi’s vriendin. Dat pikt Levi niet en hij gaat op Emiel af. Hij schopt hem en jaagt hem op. Later die dag hoort Levi dat Emiel in het ziekenhuis is beland: hij ligt in coma. Meteen daarna verschijnt er een filmpje op YouTube waarin het eruitziet alsof Levi Emiel van de vesting bij het park trapt. Levi beweert dat hij onschuldig is en dat het filmpje fake is, maar niemand gelooft hem, ook Mila niet, en ze maakt het uit. Op school wordt hij geschorst. Het filmpje gaat viral en de woedende reacties op internet brengen Levi in groot gevaar… ‘(Carryslee.nl)

Wie zat er vroeger niet uren aan de pagina’s gekluisterd als er weer een nieuw boek van Carry Slee uitkwam. Het begon bij mij allemaal met verhalen als ‘Kappen’ en ‘Afblijven’, die ik binnen een dag helemaal uitlas. Slee is een boekenheldin voor velen en iedere keer als er weer een nieuw boek van haar uitkomt ga ik weer even terug naar mijn tienertijd, toen ik haar boeken achter elkaar uitlas. Dit jaar brengt ze ons ‘Fake!’ een vlot en spannend verhaal, maar ook een relaas over wat fake news in deze tijd met ons doet.

In ‘Fake!’ maken we kennis met een vriendengroep die geniet van hun tijd als tieners: uitgaan, daten, ontdekken wat het is om volwassen te worden. Maar dat verandert allemaal van de ene op de andere dag als Levi en Emiel ruzie krijgen, een van hen beland in een coma en de ander ziet zijn leven beetje bij beetje meer afbrokkelen. Slee brengt ons personages zoals we ze van haar gewend zijn, tieners die we zo ook op straat tegen zouden kunnen komen, menselijk met hun gebreken, maar ook met hun mooie kanten. Personages waar iedere lezer zich deels in zal kunnen herkennen of raakvlakken mee heeft. Slee schrijft het verhaal vanuit de alwetende persoon, waardoor je als een vogel boven het verhaal hangt en zo over iedereen iets meekrijgt. Een vertelperspectief dat perfect werkt voor dit verhaal. Je leert de personages zo namelijk niet alleen goed kennen, maar ziet ook wat de effecten zijn van de gebeurtenis op ieders leven.

‘Pakkend en actueel!’

Slee schrijfstijl is zoals we inmiddels van haar gewend zijn, vlot, mooi aansluitend op de doelgroep en hier en daar beeldend waardoor je genoeg meekrijgt over de setting om het voor je te zien. Maar wat dit verhaal voor mij zo ijzersterk maakt is het feit dat Slee wederom inspeelt op de actualiteit en met een scherpe blik kijkt naar het gebruik van social media en de vele fake news berichten die daarop worden verspreid. Niet eerder zag ik dit zo sterk naar voren komen in een verhaal, met een krachtig perspectief waardoor je meer en meer wilt lezen. De schrijfster laat de gevolgen zien en hoe dit effect heeft op het leven van de personages, waardoor dit verhaal in mijn ogen ook zeer passend zou zijn om voor complete klassen gezamenlijk te lezen en te bespreken.

‘Fake!’ is wederom een parel van de hand van Slee. De pakkende, actuele verhaallijn, de mooie verhaalvertelling en de interessante personages maken dit een boek om in een zit uit te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.