Recensie: ‘Fred & Ginger’, Jackie van Laren & Petra Vollinga

Een schattige hond, een deftige kat en een flinke dosis aan kerstsfeer! Schrijfsters Jackie van Laren en Petra Vollinga hebben hun talenten gebundeld in een boek dat je niet alleen in de kerstsfeer brengt maar ook heerlijk hartverwarmend is. Maak kennis met ‘Fred & Ginger‘!

‘Fred, een blijmoedige golden retriever, komt bij Jasmijn in de Bethlehemstraat wonen. Zij heeft hem dan wel uit het asiel gehaald, maar eigenlijk heeft ze helemaal geen tijd voor een hond. Verderop in de straat woont Ginger, een deftige, iets te dikke rode Maine Coon-poes. Ze maakt zich zorgen om Steven, haar mens, die nooit meer de oude is geworden sinds zijn vrouw bij hem weg is. Tegen de verwachtingen in raken Fred en Ginger bevriend, al moeten hun baasjes in eerste instantie niks van elkaar hebben.

Dan, op een dag, verdwijnt Fred. Is hij op zoek gegaan naar zijn oude huis of is er iets ergers gebeurd? De feestdagen naderen, buiten sneeuwt het en Ginger moet alles uit de kast halen om Fred terug te vinden. Is hun vriendschap sterk genoeg om alle problemen op te lossen? Zelfs die van Jasmijn en Steven? Want zeg nou zelf, met kerst wil toch iedereen op een grote paarse bank onder een dekentje zitten?’ (Uitgegeven door Boekerij).

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik heb genoten van dit boek! Nou moet ik zeggen dat wanneer een verhaal vanuit een dier geschreven is het bij mij niet vaak meer mis kan gaan, een cuteness overload is dan toch wel vaak gegarandeerd. Maar met dit boek zien we het beste van de schrijfster terugkomen, de prachtige gedetailleerdheid van Vollinga en het ritmegevoel van Van Laren. Maak kennis met je nieuwste, favoriete kerstboek!

In ‘Fred & Ginger’ maken we kennis met de olijke goldenretriever Fred, een heerlijke viervoeter die het liefst de hele dag door de straten loopt om de snuffelen aan nieuwe dingen. Hoe ranziger hoe beter. Complete tegenpool Ginger houdt het liefste van schone omgevingen en laat zich zeker niet verleiden om een oud stuk brood van de straat te eten. Ze is een ware elitekat die wel met andere zaken bezig is. Ze maakt zich grote zorgen om haar baasje, tijd om in actie te komen! Vollinga en Van Laren laten ons kennismaken met twee prachtige dieren die ons meenemen in het leven van hun baasjes. We maken namelijk niet alleen kennis met deze uitgesproken viervoeters, door hun ogen krijgen we alles mee over hun baasjes die alles behalve gelukkig zijn. Beetje bij beetje ontrafelen we samen met Fred en Ginger de wereld om hen heen en worden we deelgenoot gemaakt van de levens van Steve en Jasmijn. De twee schrijvers beschrijven het verhaal in het begin namelijk vooral vanuit de twee dieren, maar gaandeweg komen ook de perspectieven van Steve en Jasmijn er steeds meer bij, wat een totaalbeeld van het verhaal geeft. De schrijfster zijn er in geslaagd om daarbij vier totaal andere personages neer te zetten, waarbij je met iedereen een band zult vormen door hoe mooi open ze zijn. Personages die, zoals we gewend zijn van beide schrijfsters, niet perfect zijn maar als geheel elkaar prachtig complimenteren.

‘Een waar kerstfeestje om te lezen!’

In ‘Fred & Ginger’ slaan Vollinga en Van Laren de handen ineen en wat een geweldig resultaat zetten ze neer. We zien de vlotheid van Van Laren doorstralen in de dieren en juist meer de gedetailleerde pen van Vollinga terugkomen bij hun baasjes. Mooi daarbij is dat de schrijfstijlen van de twee perfect op elkaar aansluiten en je niet kunt lezen wie welk stuk heeft geschreven. De verhaallijnen lopen organisch in elkaar over en het beste van deze twee topschrijvers komt samen. Ze brengen ons dan ook een verhaal dat zowel heerlijk vlot is als mooi gedetailleerd, waardoor we echt een beeld hebben bij de personages en hun omgeving. Daarbij heb ik vooral genoten van de geweldige details die werden beschreven bij de perspectieven van de dieren, mooi om zo op een andere manier naar een verhaal te kunnen kijken. Daarnaast staat dit verhaal bol van de kerst en geeft het dat heerlijke feelgood gevoel mee waar je in deze tijd van haar jaar op hoopt: warmte, gezelligheid en een pakkend verhaal dat je aan de pagina’s gekluisterd houdt!

‘Fred & Ginger’ heeft zeker mijn hart gestolen! De prachtige, gelaagde personages, de feelgoodverhaallijn en de schrijfstijl van de schrijfsters die mooi met elkaar is verweven, maken het een waar kerstfeestje om te lezen. Ik hoop dat Vollinga en Van Laren met dit boek een traditie starten en ons volgend jaar met een nieuw deel verrassen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.