Recensie: ‘Frida Kahlo’, Caroline Bernard

Het nieuwe jaar aftrappen met een boek dat mij de afgelopen week compleet van mijn sokken wist te blazen. Ik kan mij geen beter begin van 2020 voorstellen. Caroline Bernard schreef het boek ‘Frida Kahlo en de kleuren van het leven‘ over de bekende schilderes uit Mexico.

‘MEXICO, 1925. De achttienjarige Frida Kahlo wil dokter worden, maar een nood- lottig ongeval maakt aan die droom een einde. Ze vecht zich terug het leven in, wordt verliefd op de grote kunstenaar Diego Rivera en ontdekt aan zijn zijde de kunstwereld. Diego moedigt Frida aan om haar talenten te ontwikkelen. Als hij haar bedriegt treft haar dat weliswaar diep, maar wetende dat geluk maar tijdelijk is, stort ze zich vol overgave in het leven.

De Parijse surrealisten liggen aan haar voeten, net als Picasso en Trotski. Ze boekt successen met haar werk, maar moet ook een pijnlijke miskraam te boven komen. Frida gaat haar eigen weg, zelfs wanneer ze voor een beslissing komt te staan die alles waarin ze tot dat moment heeft geloofd aan het wankelen brengt.’

Zeg je Mexico dan zeg je automatisch daarachter Frida Kahlo. Het afgelopen jaar las ik meerdere boeken over haar leven en wat een krachtige, fascinerende vrouw is dit geweest. Iemand die haarzelf inzette voor de Mexicaanse cultuur, met grote tegenslagen te maken kreeg maar ook bewees zo veerkrachtig te zijn. En iemand die daarnaast ook nog eens de mooiste schilderwerken wist te maken. Schrijfster Caroline Bernard weet het allemaal te vangen in ‘Frida Kahlo en de kleuren van het leven’. Een prachtig eerbetoon aan een inspirerende vrouw.

‘Een sprankelend eerbetoon aan een inspirerende vrouw’

Bernard schrijfstijl triomfeert in de vlotheid van dit verhaal. Ze steekt het boek vanaf de eerste pagina met een snelle pen in, door meteen in het verhaal te vallen. De schrijfster heeft een fijne flow gevonden waarin het verhaal zowel vlot als beeldend is. Een combinatie die niet altijd werkt, maar in Bernards geval naadloos in elkaar overloopt. Haar schrijfstijl is gedetailleerd en trekt je als lezer meteen het verhaal in. Grote onderwerpen zoals de Mexicaanse cultuur met haar prachtige gebouwen worden in beeld gebracht, maar het kan ook zo klein zijn als de kleur van de kleding: ‘Toen ze op het laatste moment had besloten een ander blousje aan te trekken, mosterdgeel met een groen patroontje. Daar had ze de geknoopte grasgroen met roze sjaal bij uitgekozen.’

Het verhaal an sich brengt niet al te veel verrassingen, als je meerdere werken over Frida hebt gelezen dan weet je hoe het verhaal ongeveer gaat lopen. Toch weet Bernard zeker nog te verrassen met een aantal details. Maar dit boek schittert vooral door de daad- en veerkracht van Frida die de schrijfster heeft weten te vangen. Hoewel het verhaal vanuit het hij/zij perspectief is geschreven kom je dicht bij het hoofdpersonage, lees je over haar passie, haar beweegredenen. Bernard zet met ‘Frida Kahlo en de kleuren van het leven’ een sprankelend, inspirerend verhaal neer.

Ik heb genoten van ‘Frida Kahlo en de kleuren van het leven’. Een vlot doch gedetailleerd verhaal, met liefde, passie en veel daadkracht.

Heb jij ‘Frida Kahlo en de kleuren van het leven’ ook gelezen? Laat weten wat jij van het verhaal vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.