Recensie: ‘Fulltime avonturier’, Tamar Valkenier

Alles achterlaten om de ultieme vrijheid te vinden. Sterrenchef en recherchepsycholoog Tamar Valkenier doet het en pent haar ervaringen op in een mooi reisverslag ‘Fulltime avonturier‘.

‘Op haar achtentwintigste besloot sterrenchef en recherchepsycholoog Tamar Valkenier afstand te doen van al haar bezittingen en haar veilige leven. Ze koos voor het avontuur. Twee jaar lang fietste ze de wereld rond. Eerst in het ‘veilige’ Europa en daarna almaar verder. Ze reisde vier maanden door Mongolië met haar paard, kameel en hond en liep 600 kilometer door Jordanië.

Met Miriam Lancewood, bekend van Mijn leven in de wildernis, doorkruiste Tamar het hooggebergte van Nieuw-Zeeland, terwijl ze leefden als jagers-verzamelaars. Ze werden daar opgezocht door Floortje Dessing voor haar tv-programma Floortje naar het einde van de wereld. Tamar Valkenier blijft op zoek naar nieuwe avonturen.’ (Uitgegeven door Kosmos Uitgevers)

Vier maanden een reis maken door een vreemd land, met alleen een paard, kameel en hond als gezelschap. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar levert voor schrijfster Tamar Valkenier het ultieme gevoel van vrijheid op. Tijd om dit te delen in het boek ‘Fulltime avonturier’, waar je gegarandeerd zelf ook geïnspireerd door raakt om op pad te gaan.

We maken kennis met Tamar als ze net is begonnen aan haar droombaan, als recherchepsycholoog bij de politie, maar toch kriebelt er iets bij haar op eropuit te gaan. Ze geeft haar baan op en pakt de fiets voor een fietstocht door Europa, het startpunt van haar avontuur, waar ze je met haar vlotte pen, aan de hand in meeneemt. We zien hoe ze te maken krijgt met uitdagingen, zoals waar slaap je ’s avonds, waar beland je de volgende dag en hoe kom je aan eten. De veerkrachtige Tamar overwint het allemaal en slaat haarzelf door iedere uitdaging heen, wat haar niet alleen meer wilskracht oplevert, maar ook veel mooie en bijzondere momenten. Zo komt ze gaandeweg haar reis veel mensen tegen waar ze avonturen mee beleeft en is iedere dag een verrassing door de velen landen die ze bezoekt. Tamar laat zien dat je met wilskracht, vertrouwen en goede uitrusting, zoals een tent, erg ver kan komen. En vooral dat je als vrouw in je eentje niet bang hoeft te zijn, en alles kunt bereiken wat dit boek een mooie feministische touch meegeeft.

‘Een verhaal dat aan het denken zet en inspireert’

Tamar zet een verhaal neer dat inspireert en aan het denken zet over wat je zelf in je leven wilt bereiken. Daarnaast zet ze een boek neer waar je in no time doorheen vliegt door de pakkende korte hoofdstukken, die het bekende principe ‘ik lees nog 1 hoofdstuk’ in de hand werken. Wel gaat het verhaal soms iets te snel. Tamar maakt ongelofelijk veel mee op haar reis, gebeurtenissen die allemaal naar het papier zijn vertaald. Maar door de hoeveelheid aan informatie mis je hier en daar soms de diepgang om een aspect van haar reis helemaal te doorgronden en te begrijpen. Desalniettemin heeft de schrijfster een verhaal neergezet dat pakt en je kennis laat maken met het moois dat de wereld te bieden heeft. Nieuwe culturen passeren de revue, laten je zien hoe gastvrij veel landen zijn en maken dat je zelf de landen ook wilt bezoeken.

Tamar heeft met ‘Fulltime avonturier’ een prachtig reisverslag neergezet, dat open en kwetsbaar voelt door haar eigen ervaringen die ze met verve naar het papier heeft weten te vertalen. Een verhaal voor de echte reizigers onder ons, maar ook voor iedereen die soms een klein duwtje in de rug nodig heeft om zijn of haar droom te volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.