Recensie: Gezinsverpakking & Ooievaarsblues

De week waarin we het Nederlandse boek vieren is weer aangebroken! Morgen start de Boekenweek en traditiegetrouw brengt CPNB daar een prachtig Boekenweekgeschenk bij uit. Dit jaar kreeg de familie Chabot de eer om het geschenk te schrijven en ik kan je zeggen: dat doen ze met verve! Vader Bart Chabot schreef tevens de poëziebundel van de Boekenweek.

Gezinsverpakking

‘De Chabotten – vier broers, twee ouders en een hond. Eén gezin, zeven stemmen. Voor dit Boekenweekgeschenk bezorgden ze alle zeven een vertelling over hun familiebestaan. De stemmen van de Chabotten contrasteren, smelten samen, bewonderen, verzuchten, zingen en blaffen. En vallen soms stil.’ (Bron: CPNB). Dat de familie Chabot een ware talentenpool is aan literaire kunstenaars zal inmiddels bij veel mensen wel bekend zijn. Met het thema van de Boekenweek ‘Bij ons in de familie’, is het dan ook de uitgelezen familie om het Boekenweekgeschenk te verzorgen en dat doen ze met veel passie, warmte en ook zeker ontroering. Moeder Yolanda opent de verhalenbundel met een prachtig, ontroerend moment tussen haar en een van haar zoons. Ze geeft ons een inkijkje in hun gezinsleven, de warmte die hen met elkaar verbindt en de belangrijke rol die hond Bril daarbij speelt.

Bril fungeert als een centraal punt dat in alle verhalen van de Chabot’s naar voren komt. Verhalen over herinneringen die ze hebben aan vakanties, momenten die ze samen hebben gespendeerd en gesprekken die ze hebben gevoerd. ‘Gezinsverpakking’ voelt als een testament van het leven, opgesteld door de familieleden individueel. Maar gezamenlijk vormt het een pakkende verhalenbundel die je een inkijkje geeft in hun levens, karakters en de dynamiek tussen hen. Ik ben daarbij vooral onder de indruk van debutant schrijfster van dit stel Yolanda. Als er een verhaal warmte uitstraalt, je echt meeneemt in het wel en wee van de Chabot’s en waarin je de liefde voor de familie in ieder woord voelt, dan is het wel bij Yolanda. Haar verhaal wist met te ontroeren, te pakken vanaf het eerste woord en me bijna even een Chabot te laten voelen. Complimenten ook voor de andere gezinsleden die ieder een bruisend verhaal neerzetten dat smaakt naar meer. Ik hoop dat we snel een complete roman krijgen van deze familieleden. Wat individueel zijn ze steengoed, als gezin maken ze goud!

‘Ooievaarsblues’

‘Familie en gezinsleven zijn een onontkoombaar en centraal thema in de gedichten van Bart Chabot. Speciaal voor de Boekenweek kiest en bewerkt hij zijn meest persoonlijke gedichten over familie. Ooievaarsblues is ook de geboortegrond van de fonkelnieuwe gedichten ‘Metaalmoeheid’ en ‘Black Cadillac’.’ (Bron: CPNB) Bart Chabot schreef naast het Boekenweekgeschenk dit jaar ook de poëziebundel voor de Boekenweek en trakteert ons op een bundel aan familieverhalen, momenten en herinneringen die gezamenlijk een eerbetoon opleveren aan het thema ‘Bij ons in de familie’. Iets dat Chabot doet met een gedetailleerde pen, die mooi bloemrijk is maar op sommige momenten ook kort en krachtig. Zo verdwijnen we in mijmeringen van de schrijver in het gedicht ‘Mijn ware ik’ en krijgen we een vooral humorvol gedicht voorgeschoteld dat heerlijk to the point is in ‘Eend’.

Wat centraal staat in de gedichten van Chabot en de gedichten in de bundel prachtig op elkaar laat aansluiten is de veelzijdige blik die de schrijver werpt op het zijn van familie. Waarbij hij gedichten naar voren laat komen over momenten die hij met zijn kinderen heeft gehad, tot een ontroerend gedicht over de laatste keer dat hij zijn vader zag. Chabot rijgt de gedichten aan elkaar met zelfinzicht, reflectie, maar ook zeker dezelfde soort warmte als we in het Boekenweekgeschenk terug zagen komen en brengt ons zo een bundel die iedere liefhebber van het geschreven woord zeker zal kunnen waarderen.

De familie Chabot weet ons dit jaar te verrassen met twee pakkende, hartverwarmende en geweldig lezende bundels die je alleen maar laten smachten naar meer verhalen van hun hand. Van 16 tot en met 24 maart kun je de bundel van de familie bemachtigen, want je krijgt ‘Gezinsverpakking’ namelijk cadeau in de boekhandel bij aankoop van boeken ter waarde van minimaal vijftien euro. De gedichtenbundel van Bart Chabot is tijdens de Boekenweek te koop voor vijf euro.

1 Comment

Add Yours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.