Recensie: ‘Grown Ups’, Marian Keyes

Verhalen waarin personages echt tot leven komen, dat is waar schrijfster Marian Keyes om bekend staat. Meerdere malen bracht ze ons prachtige boeken met een realistisch randje waarin mensen centraal die we allemaal in het echt kennen: een drukke moeder, een carrièrevrouw die probeert om alle ballen in de lucht te houden. Keyes brengt ons in haar nieuwe boek ‘Grown Ups‘, uitgegeven door Penguin UK, wederom personages waar we onszelf in kunnen herkennen. Maak kennis met Jessie, Cara en Nell!

‘Meet Jessie, Cara en Nell. Married to brothers Johnny, Ed and Liam Casey. Three very different women tied to three very different men. Every family occasion is a party – until the day the secrets spill out. Playtime is over, but where are the grown-ups?’

Een verhaal dat een glimlach op je gezicht brengt, je kennis laat maken met een scala aan kleurrijke personages waar je bij het omslaan van de laatste pagina eigenlijk geen afscheid van wilt nemen. Een omschrijving die helemaal past bij ‘Grown Ups’ van Marian Keyes, want wat heeft ze weer een pareltje neergezet!

Keyes steekt het verhaal in met een sterk, grappig en ook zeker spannend proloog. We maken kennis met de drie vrouwen tijdens een familiefeestje. De personages worden meteen op een humorvolle manier aan je gepresenteerd. Jessie is een vrouw met een duidelijke eigen mening die graag de controle over alles heeft, Nell beloopt haar eigen pad en Cara is een vriendelijke vrouw die al een tijdje twijfels heeft over haar relatie. En daarbovenop heeft ze ook nog een hersenschudding. Laatstgenoemde blijkt niet goed samen te gaan met alcohol, want als de alcohol rijkelijk begint te vloeien op het familiefeestje, stromen de familiegeheimen als een vloedgolf over de lippen van Cara. Met alle gevolgen van dien. Keyes neemt ons na dit spannende proloog mee terug in de tijd. We maken een sprong naar zes maanden eerder waar onze tocht met de drie vrouwen begint. We maken kennis met ze op een belangrijk moment in hun leven. Als lezer hang je als een vogel boven het verhaal en kijk je mee over de schouders van de personages tijdens hun worstelingen en overwinningen. Word je meegenomen in hun emoties en gevoelens en voelen alle vrouwen zo al snel als vriendinnen die je al jaren kent. Een kracht van Keyes die we in haar vorige boeken ook terug zagen komen.

‘Diepgang, taboedoorbrekende verhaallijnen en prachtig schrijfwerk!’

Toch is het Keyes schrijfstijl en de onderwerpkeuze die deze schrijfstijl die dit boek memorabel voor mij maken. Wederom brengt ze ons een vlot verhaal dat doorspekt is met haar bekende humor die heerlijke recht voor zijn raap is. Meerdere malen zat ik te giechelen door de opmerkingen van de vrouwen. Maar het zou uiteraard geen Keyes zijn, zonder aandacht voor serieuzere onderwerpen. Vooral de verhaallijn rondom Cara is taboedoorbrekend te noemen. De schrijfster voert de gevolgen van boulimia en een koopverslaving op, de uitdagingen die hierbij komen kijken en het lijden. Hoewel Keyes er niet van terugschuwt om de rauwe details te geven, gaat dit wel gepaard met haar respectvolle manier van het vertellen van een verhaal. Waardoor je begrip krijgt voor Cara’s situatie en vanaf de eerste pagina voor haar juicht om weer op te krabbelen.

De schrijfster maakt ons deelgenoot van het leven van de vrouwen en hun partners en laat zien hoe veerkrachtig mensen zijn. Maar ook hoe gebeurtenissen uit het verleden je kunnen vormen in je verdere leven. Zoals we van Keyes gewend zijn brengt ze dit op fenomenale wijzen naar papier en zet ze ons aan het denken over ons eigen leven, de doelen die we hebben en de paden die we volgen. ‘Grown Ups’ is een prachtige roman van Keyes hand met veel diepgang, maar ook de nodige luchtigheid en humor. De schrijfster heeft de perfecte balans gevonden en brengt ons een verhaal om uren van de genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.